Igår var det dags för årets sista #klimatfrukost, och inte helt oväntat hade vi jultema! Tillsammans med Oatly ville vi belysa både våra ohållbara julvanor, men också faktiskt ge lite perspektiv på dem.

Alla foton: Caroline Solberg. Snygga och klimatsmarta inslagningar av briljanta Emma Sundh.

Finaste Sofia i samtal med Emma.
För tänk, en gång i tiden var julen den enda period då vi faktiskt FICK frossa i godsaker som kött och socker, eftersom det inte fanns på kartan att äta så till vardags övrig tid på året. Kanske är det så vi ska tänka igen, nu när vi vet att vi inte kan hålla liv i alla ohållbara vanor, även om vi har råd att göra det rent ekonomiskt? (Och fixar vi det, trots att allt är tillgängligt varje dag året om?)
Det här ville vi nysta i, och det gjorde vi i en av Stockholms mest stämningsfulla lokaler så här års. Nordiska museet, där Bea Szenfelds magiska julgran med tre arktiska djurarter i papper lyste upp.

Havregurt med äppelkompott och granola. Denna var svindlande god!

Självklart en klimatdeklarerad meny. Tänk om ALLT var så här tydligt uppmärkt med klimatpåverkan?
Vi fick låna restaurangen där alla bjöds på en vegansk (och klimatdeklarerad!) frukost, och efter panelsamtalet fick alla som ville också en guidad tur av den fina utställningen Arktis – medan isen smälter.

Men först alltså reda ut julen! Till min hjälp hade jag som vanligt en überklok panel:
Björn Hedensjö, psykolog och en av hjärnorna (tillsammans med Lina Thomsgård) i briljanta podden Dumma människor om varför vi beter oss som vi gör.
Anna Åhnberg som är hållbarhetsspecialist på Oatly och kan massor om olika livsmedels klimatpåverkan, hur mycket vi kan sänka våra utsläpp genom att byta det ena mot det andra och hur lätt – eller svårt – det är att rubba konsumenternas vanor.
Och David Kihlberg, chef klimat och juridik på Naturskyddsföreningen som är otroligt bra på att förmedla både kunskap och hur vi ska tänka kring individens ansvar i omställningen – på ett roligt och inspirerande sätt.
Det här är nog en av de absolut roligaste uppgifterna jag har i mitt jobb just nu (även fast jag inte ser så himla munter ut på bilden) – att få samla riktigt smarta människor och tillsammans med dem nysta i ett ämne. Så otroligt kul!
Vad vi kom fram till idag? Jo, det kan ni faktiskt – för första gången i klimatfrukostens historia – se själva! Vi riggade nämligen en filmkamera, eftersom vi fått så många önskemål om att sprida hela samtalet i efterhand. Titta gärna, och sprid om ni vill!
5 saker jag tar med mig från samtalet
1. Traditioner är ofta en del av vår identitet
Därför är det extra svårt att rubba vårt beteende om det är knutet till såna. Det vill säga: Det är enklare att få oss att ge upp skinkmackan till vardags än julskinkan på julafton. (Vilket ju är bra! Det är viktigare att ändra vardagsbeteendet!)
2. Vi överkonsumerar å det grövsta
Faktiskt tio gånger mer än vad som är hållbart. Julen är peaken i det beteendet, men det finns ju tusen sätt att komma runt det. (Ett inlägg om hållbara julklappar kommer upp i helgen!)
3. Vi misslyckas ofta om försöker ändra för mycket på en gång
Exempel: Nyårslöfte där vi lovar att träna varje dag. När vi känner att det inte går ger vi upp helt, istället för att tänka att hälften är bättre än inget. Sätt därför enkla, små mål istället, och gör förändringen bit för bit. (Byt ut EN rätt på julbordet, till exempel.)
4. Något vi lätt glömmer? Att ost är en riktig klimatbov
Nötkött är värst, men ost är värre än till exempel fläsk! (Det här är SÅ jobbigt för en ostälskare som mig, och lätt den klimatpuck jag har svårast att ta tag i. Långt värre än flyget!)
5. Klimatdeklarationer skulle kunna leda till snabba förändringar
Om vi lätt kan se hur mycket varje livsmedel (och övriga produkter också för den delen) släpper ut, så skulle tröskeln för att göra bra val sänkas rejält.
(Kanske skulle vi få en sammanställning på kassakvittot också? ”Din matkasse släpper ut 23% mer än genomsnittskassen. Den största boven är köttbullarna. Tips: Byt mot vegobullar nästa gång!” Visst skulle tävlingsinstinkten att handla mer hållbart än genomsnittet vakna?)
Tack Oatly, Nordiska, Björn, David och alla som kom för att lyssna för en fin avrundning på klimatfrukostsäsongen! Nu tar frulle-gänget lite ledigt och tar nya tag nästa år.
Är du influencer, vill sprida klokheter till dina följare och därför få inbjudningar när vi drar igång igen efter nyår? Maila mig vettja!
Hm, undrar om inte det där med hållbarhetskvot direkt på kvittot från snabbköpet skulle gå att utveckla. Utmana folk att gå ihop och tävla? Den/de vars veckoinköp gjort minst avtryck vinner…en middag hos dem som varit de största miljösvinen?
Så får man en chans att umgås också. Nåt sånt.
Folk kanske kan ha FB-grupper vars mål är minst miljöpåverkan…
Ja verkligen! Här skulle en ju vilja att nån kreativ entreprenör hittade en bra lösning!
Oatly är ju inte alls partiska heller….helt neutrala och vinner inget på att vinkla statistik till deras fördel. Mjölk är jättedåligt på alla sätt (för deras varumärke).
Vad ska alla mjölkbönder göra med sin/kornas mjölk om vi varken ska dricka mjölk eller äta ost?
Självklart är Oatly partiska (vilket Anna också säger i början på filmen), men att mjölk är sämre för klimatet än komjölk är inte en åsikt utan fakta. Tyvärr – jag som älskar ost skulle så klart tycka att det var toppen om det var det mest smarta för klimatet också, men så är det tyvärr inte.
Det du skriver, ”vad ska vi göra med kornas mjölk” – det kommer ju inte att vara ett problem. Vi äter MASSOR av mejerier idag, och det kommer helt enkelt inte att hända att 100% av befolkningen slutar med mejerier av fri vilja. Däremot behöver vi alla skära ner på kött, mjölk och ost, och även det kommer det att vara svårt att få tillräckligt många att göra. Vi driver klimatfrukost för att peppa fler att våga testa att byta ut åtminstone vissa ingredienser, som tex creme fraiche och grädde i maten (som knappt märks någon skillnad i smak), men vi når ju inte heller hela befolkningen så klart. Så jag tänker att mjölkbönderna inte behöver oroa sig, och när det gäller köttbönder så kan vi ju faktiskt halvera köttkonsumtionen i Sverige utan att en enda svensk bonde drabbas eftersom vi idag importerar hälften av allt kött vi äter. Vi kan förändra ganska mycket innan det faktiskt drabbar bönderna, och en viss mängd kor ska vi ju ha för de öppna landskapen och biologiska mångfaldens skull. Vi kommer förhoppningsvis att hitta en balans i detta, men vi måste börja någonstans. Och att bli medveten om klimatpåverkan är ju trots allt det mest akuta just nu.
Du har rätt i mycket, men då är det ju egentligen inte att sluta äta kött och mjölk, utan att välja var det kommer ifrån, eller hur?!
Tryck mer på att välja lokalt, att välja svenskt!
Istället för att pusha att sluta eller ersätta med oerhört processade varor som (oftast) rest långt. Som ni pushar att alla ska sluta med både kött och mejeri så kommer vi ju att tappa bönderna, ni kan inte både ha kakan och äta den.
Fast nu tror jag inte du läser vad jag skriver? Kött och mejerier HAR ju mkt större klimatpåverkan än växtbaserade alternativ, och vi har ökat köttkonsumtionen enormt bara sen 1990-talet. Om jag uppmanar alla att äta som vanligt men välja svenskt är det inte tillräckligt stor omställning klimatmässigt. En hållbar konsumtion av kött enligt forskarna är 15 g per dag eller cirka 5 kg om året, inte 50-55 kg som svensken äter idag. Så därför uppmanar jag människor att äta mer växtbaserat, för det är (en del av) vad som krävs för att vi ska förhindra en allt för stor uppvärmning. Och får vi inte stopp på klimatförändringarna lär bönderna drabbas i ännu större utsträckning, så jag ser inte riktigt hur det skulle gynna dem att blunda för köttkonsumtionens klimateffekter heller?