Jag har haft två superintressanta diskussioner med kloka vänner nu på morgonen om hur vi som arbetar som influencers faktiskt ”influerar” andra, oavsett om det är meningen eller ej. Att vi som helt eller delvis försörjer oss genom våra kanaler måste ta ansvar precis som vi kräver att andra företag gör det, och att vi faktiskt inte kan gömma oss bakom ”jag är bara människa” varje gång det kommer kritik.
Få influencers verkar tycka om epitetet ”förebild”, oavsett om de får höra att de är en bra förebild (för då känns det potentiella fallet om/när vi gör misstag långt) eller en dålig (för det vill ju så klart ingen höra). Jag har också hört flera influencers säga i olika sammanhang att de inte menar att alla ska göra som de gör, oavsett om det gäller stora livsval eller att köpa en viss tröja.
Och jag förstår ju det, någonstans har vi alla en fri vilja och hur mycket vi än ser upp till en viss influencer så måste vi ju kunna fatta kloka val på egen hand också. Tänka själva när det vi ser i någons kanaler inte rimmar med våra egna värderingar.
Men, jag tycker ändå som influencer att vi inte kan förutsätta att alla tänker själva och att ingen kommer att följa vårt dåliga exempel om vi väljer att visa upp något som inte är så klimatsmart. Den som visar upp ett nytt klädköp och ser fantastisk ut i det måste nog faktiskt räkna med att ett antal följare blir inspirerade till ett köp. Den som sätter sig på ett plan till andra sidan jordklotet och visar upp bilder från exotiska stränder och livsnjut deluxe måste nog faktiskt räkna med att ett antal följare styr kosan till samma ställe, om de har råd. Den som lägger upp frestande matbilder på kötträtt efter kötträtt måste nog faktiskt räkna med att ett antal följare lagar eller beställer något liknande. Det kanske inte var meningen med bilden/inlägget, men det kan bli effekten.
För två år sen skrev jag ett instagraminlägg på det här temat, där jag bland annat skrev så här:
Jag äter kött ibland, även om det numera är sällan. Men du kommer inte att få se när det händer. För jag vill hellre inspirera dig att välja vego. Och det är inte omöjligt att jag efter mitt flygfria 2019 måste sätta mig på ett flygplan igen. Men du kommer inte att få se det. För jag vill hellre inspirera dig att välja tåget.
Men sedan dess har ju egentligen inte mycket hänt. Många av de stora konton jag följer visar fortfarande upp massproducerad nykonsumtion. Användandet av reklamlänkar har ökat lavinartat, och finns det en reklamlänk så är det ju meningen att följarna ska köpa det influencern tipsar om. Däremot har det poppat upp ännu fler hållbarhetsinfluencers de senaste två åren, vilket är fantastiskt! Och det planterade en intressant tanke i mitt huvud. Tänk om det gick att klimatberäkna en influencers påverkan?
Det går förstås att klimatberäkna en influencers egna utsläpp – men hur är det med själva influerandet? Tänk om det gick att sätta konkreta siffror på exakt hur stor klimatpåverkan – på gott eller ont – ett visst instagram- eller blogginlägg har?
”I det här inlägget har du fyra reklamlänkar till nyproducerade plagg, som totalt släpper ut så här mycket koldioxid när de produceras. I snitt brukar 1,3% av dina följare köpa något du tipsar om, och eftersom du har 50 000 följare så skulle det innebära att vi måste multiplicera utsläppen med 650.”
Eller:
”I det här inlägget ger du ett veganskt recept som utgår från grönsaker i säsong, vilket ger så här mycket mindre koldioxidutsläpp jämfört med en svensk genomsnittsmåltid. I snitt brukar 1,3% av dina följare testa dina recept, och eftersom du har 50 000 följare skulle det innebära att ni tillsammans har sparat in 650 gånger så mycket koldioxid.”
Visst hade det varit intressant? Naturligtvis omöjligt i praktiken eftersom det skulle kräva målgruppsanalyser och insyn i hur många som i genomsnitt anammar varje influencers beteenden, men som influencer är det ju däremot ganska lätt att ha detta tänk i bakhuvudet när vi väljer vad vi skriver om, eller hur? Vill vi använda vår följarskara för att spara in utsläpp, eller generera dem?
Lite som Johanna brukar säga – blir världen bättre eller sämre om alla gör som jag?
Så himla intressant tanke! O ja o hurra för detta tycker jag! Multiplicerandets effekt är som bekant mäktig
Eller hur? Så lätt att se det som att det inte spelar nån roll vad lilla jag gör, men att få en konkret siffra på nyttan – eller skadan – det vi gör resulterar i vore otroligt spännande!
Jag tycker det här är så intressant diskussion. Får man klaga på influencers inlägg och vilka räknas som influencers? Människor som har andra jobb men ändå stora plattformar? Kanske bara kritisera betalda inlägg för att det blir lite mindre personligt? Sen kan man ju diskutera trevligt men får en person massa kommentarer om varför hen t.ex. väljer flyg framför tåg så kan det ju ändå upplevas som påhopp.
Tror att klimatpåverkan är jättebra tanke att ha med sig. Precis som du skriver väljer man ju vad man lägger upp. En del tycker att det blir konstigt att man inte ”får” skriva om vissa saker men det finns ju redan massa saker man inte skriver om för att det inte passar.
Ja men precis så! Vi har ju ändå en känsla för vad som kan vara opassande, eller för privat, eller för elakt, tex. Vi censurerar ju oss själva på alla möjliga sätt av olika anledningar, influencer eller ej. Vi behöver bara vidga det tänket till tex klimatfrågan, och inse att det kanske inte längre borde kännas okej att ständigt visa upp en massa nykonsumtion.
Jag tycker absolut att man får kritisera influencers, vi är (ofta) företag som alla andra. Och stora profiler (tex artister) har ju också ett ansvar, även om det inte är kanalerna som är det de tjänar pengar på. (Indirekt kanske det till och med ändå är det, en artist eller författare kan ju säkert sälja fler album/böcker genom att ha stora kanaler att marknadsföra dem i.) Allt hänger ju på hur befogad kritiken är och hur den förs fram. Om jag får konstruktiv kritik, utan personliga påhopp eller elakheter utan med ett neutralt tonläge, så har jag inget emot det. Jag kan ju ha missat någon viktig aspekt när jag skrivit tex, och då är det ju bra om jag får veta det. Men påhopp eller elakt tilltal gör ju inte att jag tar till mig kritiken även om den är befogad.
Ett jättebra inlägg! Applåder 🙂
Pingback:Tänk om det gick att klimatberäkna en influencers påverkan? // Husligheter - Bloggbevakning
Pingback:Influencers just don’t spaghets climate change – Thilde Vinderå