Denna vecka blir det ett lite kortare inlägg än vanligt, jag har haft för mycket att göra den gångna veckan och klockan slår strax midnatt här på fredagskvällen där jag sitter och färdigställer veckans svep. Men det blev ett i alla fall!
Ungdomarna stämmer svenska staten
Veckans viktigaste nyhet är utan tvekan Auroramålet – något som förberetts bakom kulisserna under en längre period och nu börjar se dagens ljus. Svenska barn och ungdomar förbereder att stämma staten för bristande klimat- och miljöpolitik med stöd av barnkonventionen, Europakonventionen och annan svensk lagstiftning. Förutom jurister och klimatforskare har Aurora också stöd av ett antal miljöorganisationer, inklusive Klimatklubben.
Efter att ha suttit i möte med Anton och Iris, två av de ungdomar som driver detta, så är jag lika delar imponerad över deras beslutsamhet, och skamsen över att de behöver ägna sin tid åt detta istället för att leva vanliga tonårsliv. Vi vuxna har ett så kopiöst ansvar för att de hamnat i en situation där de faktiskt känner sig tvungna att stämma staten, och för mig känns det självklart att bidra med det lilla jag kan göra för att de ska ro detta i hamn. Motsvarande rättsprocesser pågår i flera andra länder också, så räkna med ganska stor uppmärksamhet kring detta.
Aurora lanseras mer ordentligt inom kort, men redan nu kan alla vi göra två saker för att backa detta historiska mål:
- Följ Auroramålet på instagram och facebook. Liten insats, stor betydelse för ungdomarna som kan visa att de backas av många medborgare.
- Har du ungdomar i din närhet som vill vara en del av detta? Aurora söker ungdomar som vill vara med och fronta stämningen, och gärna från så många olika delar av landet som möjligt. Tipsa en tonåring i din närhet, och dem dem kontakta Aurora via instagram-DM.
Veckans 3 SoMe-tips

Illustration: Shyama Golden/Dothegreenthing.com
1. Black History Month. Februari är Black History Month, och därför är mitt flöde fyllt med intressanta inlägg om intersektionalitet och klimatet. En för mig ny plattform trots att den funnits sedan 2007 är Do the Green Thing, och där hittade jag artikeln The colour of the climate crises. Väl värd att läsa för att få lite mer helhetssyn på hur ekonomi, rasism och klimatkris hänger ihop.
2. Minimalism och privilegier. Alejandra Cerda har skrivit en så klockren text om hur minimalism faktiskt är en privilegierad livsstil. Att ge upp ägodelar och välja att äga färre saker är enkelt för den som alltid kan ersätta det som saknas om det skulle behövas. Läs!
Veckans 3 snabba

Foto: Pascal Meier
1. Flygplatser i blåsväder. 26 av Sveriges 39 flygplatser är kommunalt ägda och samtliga går med förlust. På 20 år uppgår underskottet till cirka 6,5 miljarder kronor, förluster som till stor del betalats med skattemedel. Nu planerar Region Värmland att köpa ett antal procent av Karlstad flygplats (protestlista här) och nedläggningen av Västerås flygplats motarbetas (facebooksida här). Historiskt sett må flyget ha haft stor betydelse för olika regioner, men är det verkligen vettigt att fortsätta ösa in pengar i förlusttyngda flygplatser när en pandemi precis lärt hela landet att överbrygga avstånd på digital väg? När vi har klimatmål att nå? Och när framtidens gröna medborgare, företag och politiker garanterat kommer att prioritera goda tågförbindelser före smutsiga flyg?
2. Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste. Aktuell hållbarhet har för åttonde året utsett Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste. Förra året toppade Greta Thunberg, i år är hon nedpetad till plats nr 2 av Svante Axelsson som är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige (och också satt med i panelen på vår senaste klimatfrukost). Bland debutanterna på listan hittar vi faktiskt både mig (plats 25) och Emma (plats 39), vilket är lite av en dröm som går i uppfyllelse. Jag skrev mer om detta på instagram.
3. Ny klimatminister. Som bekant har det skett lite ommöblering i regeringen, och Stefan Löfven har utsett Per Bolund till ny miljö- och klimatminister och vice statsminister efter Isabella Lövin. Ingen överraskning förstås, men för den som vill läsa lite fler tankar finns denna intervju som vi i Klimatklubben gjorde med Per när vi blev inbjudna till finansdepartementet ifjol.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Nu har jag funderat på detta med hållbarhetsmäktigaste hela veckan… Greta är ju fantastisk.
Men en tanke som inte kunnat lämna mig är att de som bryr sig minst om klimatfrågor ju oftast är (förlåt för generalisering) män i Svante Axelssons ålder. Kan det kanske vara en fördel att just ”en sådan man” lyfts upp? Att kanske det kan öppna ögonen för de med samma kön och ålder?
Ibland känns det som att de har lite av attityden att Greta är en…jobbig tonåring? seriefigur? okunnigt barn? som de inte lyssnar riktigt på.
Jag kan också vara helt fel ute, men tanken har inte riktigt kunnat lämna mig. Att om man kan identifiera sig med den som ”pratar” så är man mer benägen att lyssna… tyvärr.
Jag håller helt med dig. Vi behöver massor av olika röster. Inte minst vita, medelålders män. Sen har ju Greta av naturliga skäl inte kunnat mobilisera lika många människor det senaste året pga pandemin, så inte så märkligt kanske att hon tappade en placering.