En av de vanligaste frågorna jag får när jag skriver om secondhandshopping och hur mycket bättre det är med begagnat ur klimatsynpunkt är hur man ska göra med barnkläder. Många verkar tycka att det är svårt och tidskrävande med loppis åt barnen, och har man större barn hamnar man också i ett tycke och smak-dilemma ibland. Jag är förstås inte något proffs och har bara mig själv och mina egna barn att utgå från, men några tips har jag ändå – och de kommer här!
Vänj barnen vid secondhand tidigt
Barn är också människor, så att säga. Om de är vana vid att få allt sprillans nytt med ”fabriksdoft” så kommer det att bli en omställning att plötsligt acceptera skor som inte ser splitternya ut, kläder som är lite urtvättade och så vidare. Därför är det otroligt tacksamt att vänja barnen vid det innan de själva har så mycket åsikter om sina kläder, så att det blir ett naturligt tänk. Dessutom gör vi faktiskt våra barn en tjänst om vi lär dem hur man lever klimatsmart, för den generationen kommer ju utan tvekan att behöva göra det.
Ha ett nätverk av ”arvegods”-föräldrar
För mig uppstod detta helt naturligt, tacksamt nog – men om det inte gör det är det väl värt att anstränga sig lite för att redan från början hitta en bra kedja av barn som kan ärva av varandra. Jag har ärvt enormt mycket kläder av min ena barndomskompis vars barn är några år äldre än mina, och sen har dessa kläder gått vidare till min andra barndomskompis vars dotter är ett par år yngre. Särskilt under förskoleåren är detta så värdefullt, eftersom det viktigaste är att kläderna är bekväma, tål lek och att det inte är hela världen om det kommer fläckar på dem. Så tacksamt med ärvda tröjor, leggings och strumpbyxor då!
Nu är ju mina barn tvillingar och kan inte ärva varandra, men får man småsyskon kan man ju också låta plaggen användas av andra barn tills yngre syskon växt i dem – så att de går varvet runt! Skönt att slippa förvara allt i flera år annars …
Håll utkik efter klädpaket
När barnen är riktigt små är det tacksamt att köpa hela klädpaket i bebisstorlekar. Kläderna slits knappt i den åldern, men däremot behöver man ju ofta ganska många ombyten på grund av kräks, läckande blöjor och matkladd. Att köpa hela klädpaket i kommande storlekar är ett otroligt billigt och bra sätt att ha en uppsättning plagg i rätt storlek som väntar, och när de är urvuxna går de ju att sälja på samma sätt.
Leta efter kommande storlekar
Nu är mina barn åtta år och växer inte lika snabbt längre, så det mesta vi har håller ett bra tag och jag har ofta tid på mig att hitta nästa storlek när något börjar bli litet. Men när de var yngre försökte jag alltid hålla utkik efter kommande storlekar av vissa grejer, till exempel galonplagg, skalplagg, vinteroveraller och vardagsplagg som långärmade tröjor och jeans. När de var bebisar var det inte särskilt svårt att vika en byrålåda till kommande storlekar, men nu tar ju saker plats och det är inte helt lätt att förvara en massa kläder i allt större storlekar längre.
Men – jag måste rekommendera Underbara Claras fantastiska och uppstyrda ”secondhandbutik i källaren” där det bara är att hämta plagg i nästa storlek så fort något är för litet. Drömmen! Se och inspireras, för med ett sånt här system är det ju inte alls svårt att hålla barnen med begagnade kläder.
Hitta rätt butiker
Pandemirestriktioner aside, om vi nu pratar om mer normala tider så kan jag varmt rekommendera att besöka ett gäng loppisar kring jobbet eller hemmet och se vilka som är bra på olika saker. Jag vet precis vilka secondhandbutiker som är bra på barnkläder och vilka som är bra på köksredskap, och på så vis tar det sällan särskilt mycket tid att svänga förbi exakt rätt loppis på vägen hem för att kolla om det kanske hänger en fin barnjacka i rätt storlek där.
Handla online
Att handla begagnat tar verkligen inte särskilt mycket tid om man gör det online. Stora secondhandsajter som Sellpy är ju sorterbara på plagg, storlek och till och med märke och färg, så det är snabbt gjort att hitta röda skaljackor i storlek 122 om det är det som efterfrågas. Läs beskrivningen noga bara så att skicket känns bra, så är du hemma. Jag tycker onlineshoppingen är fantastisk numera på secondhandsidan, och när jag väl beställer försöker jag att täcka in kommande säsongers behov för att minimera antalet frakter.
Skapa en butik i webbshoppen
När barnen börjar bli större och vill bestämma själva tycker jag det är betydligt enklare att handla begagnat online än i fysisk butik, pandemi eller ej. Problemet kan ju vara det enorma utbudet i kombination med tålamod hos både föräldrar och barn, plus att det inte alltid är det som behövs som faller barnen i smaken.
Det jag brukar göra är att använda mig av spara/favorit-funktionerna på till exempel Sellpy, Blocket, Tradera och Facebook Market. Om barnen behöver nya regnjackor kör jag först ett varv själv och spar ner alla jackor i rätt storlek som ser ut att vara i bra skick, har rätt pris och ser någorlunda vettiga ut. Sen sätter jag mig med barnen och visar enbart ”favoritbutiken”, och låter dem välja fritt där. Alla nöjda och glada!
Ge större barn frihet
Nu är ju mina fortfarande lite för små för att själva få ansvar för klädbudget och shoppa loss, men om några år är min plan att de ska få välja fritt själva och få ansvar för sina egna pengar – så länge de handlar secondhand. Min tanke är att det dels ska komma naturligt för dem att vilja handla begagnat, dels att det ska bli väldigt uppenbart hur mycket FLER plagg de har råd med om de väljer secondhand. Om de får ett klädintresse vill jag gärna uppmuntra det, men jag vill också att de ska få koll på hur stor skillnad det gör att köpa secondhand jämfört med nytt ur klimatsynpunkt. (Det går ju 394 begagnade jackor på en ny …)
Gör egna klädbyten som inspiration
Innan pandemin körde jag ibland klädbyten med kompisar, och det är ju bland det mysigaste man kan göra! Bulla upp med lite bubbel (eller te/kaffe/fika förstås), be alla ta med ett gäng plagg och accessoarer och se till att låta alla berätta om plaggen lite också. Ett gratis och väldigt härligt sätt att förnya sin garderob på. Och vad har det här med barnen att göra? Jo, är det lite större barn som fattar vad som händer så är det ju ett perfekt sätt att inspirera dem till hållbara vanor! Klädbyten kan ju även tonåringar ägna sig åt, till exempel.
Dela gärna egna tips i kommentarerna också! Jag tänker att det är så otroligt värdefullt att dela kunskap och tips med varandra så att trösklarna sänks, och ju större efterfrågan på bra barn-secondhand desto större chans att nya butiker öppnar. Och så ett litet medskick från mig om hur jag resonerar: Jag är hellre den lite präktiga begagnat-morsan som inte strösslar nya plagg över mina barn nu, istället för att vara mamman som i framtiden måste försvara alla onödiga nyinköp jag gjorde längs vägen. Även om mina barn skulle tigga om nya plagg nu (vilket de inte gör) så känns det inte som ett tillräckligt skäl att inte tänka klimatmässigt. För hur skulle det resonemanget gå? Ska jag skylla på mina barn, att de ville ha nya grejer så jag köpte det åt dem fast jag visste bättre? Rimligtvis är det inte beslut vi kan lägga på dem. Vi vuxna måste ju liksom vara just det – den vuxna i situationen.
Och – det är inte svårt, dyrt eller tidskrävande. Det handlar bara om att ändra mindset. Visst?
En sak som jag tycker är så tråkigt med second hand är att allt ska vara ett visst märke för att bli sålda.
Har en halv Ikea kasse med kläder I samma storlek men då alla kläder är köpa i USA och inte är newbie m.m. så är det ingen som vill köpa fast priset ligger under 50 kr…
Tycker man ser den trenden överallt, en del märken säljer som smör och säljs fast dem är fläckiga och tasiga. Tråkigt.
Hej Isa, ja så kan det ju vara förstås. Man kanske får se det lite som med bostäder – att om det är köparens marknad så kan det inte vara säljarens marknad samtidigt? Det vill säga att anledningen till att det går att fynda så mycket barnkläder secondhand för knappt några pengar alls är av anledningen du skriver – det är svårt att få pengar för secondhandbarnkläder. Jag har resonerat så att om det inte råkar vara märkesplagg som jag vet går att få en slant för så skänker jag vidare. Till vänners barn, eller till loppis. De få plagg som köpts nya och kostat mer, typ skalplagg av bra kvalitet från bra märken har jag tagit mig tiden att sälja, för de hundralapparna räcker ju till massor av vardagsplagg sen.
Klädbytardagar har jag kört med mina syskon och vänner, men måste ju introducera för min snart 15-åriga dotter som jag verkligen har svårt att ”få med på tåget”. I hennes värld är kläder ALLT, och hennes vänner får väl mer eller mindre allt dom pekar på. Min dotter har sin egen månadspeng, och det är svårt att säga att hon inte får köpa nytt för den… Men att inspirera till klädbytardag låter som en himla bra idé! Tack för påminnelsen!
Åh, vad kul – hoppas hon blir frälst! Och ja, jag förstår utmaningen, verkligen. Det är ju så synd att det inte bara hänger på att vi själva försöker ingjuta hållbara vanor, vi är också beroende av att andra föräldrar gör det så att barnens kompisar också tycker att det är naturligt …
Så bra tips! Kör också ”favoritbutiken”, så att min äldsta får vara med och välja själv.
En sak vi har gjort sen barnen föddes är att även köpa en storlek större. Så räcker plaggen längre 🙂
Svårast tycker jag skor är. Som oftast är i så slitet skick.
Ja, smart! Och jag håller med, skor är det vi oftast måste köpa nytt, inte minst för att vi hela tiden behöver två par i samma storlek (eftersom vi har tvillingar). Framför allt stövlar och vinterskor har jag fått köpa nytt för att de ska tåla vädret och inte vara för slitna. Sneakers däremot brukar jag köpa på Sellpy!
Ta-ge hylla på förskolan eller liknande ställe. Jättesmidigt att kunna lämna och ta saker samtidigt som man hämtar eller lämnar barn.
Jaaa! Så bra tips, det ska jag lägga till när jag uppdaterar listan sen!
Superbra tips! Nu har jag än så länge små barn, 4 och 1 år, men tycker kläder och saker till barn varit lättaste grejerna att hitta second hand. Nu bor jag i Malmö så givetvis lättare med mer utbud av second hand affärer i större städer och innan pandemi var barnloppisarna här i Malmö i folkets park varje månad på somrarna magiska. Brukade ladda inför hela året med stövlar, kläder, regnkläder osv. Men instämmer i tipset att hitta vilka second hand-affärer som är bra på vad och ta en sväng förbi då och då (hoppas den möjligheten kommer tillbaka snart). Och att styra upp klädbyten med vänner med barn i olika åldrar, låna ut eller ge bort beroende på behov. Min fyraåring tycker än så länge det är helfestligt att ärva nåt som nåt äldre barn hon känner haft innan, sånt kan så klart ändras längre upp i ålder. Men hoppas ju att det ska bli mer självklarhet och norm generellt i samhället, vi har ju alla möjlighet att hjälpa den utvecklingen på traven. I vår brf som är rätt stor med mkt barnfamiljer har vi precis startat en fb-grupp för ”Barngrejer bytes/säljes/bortskänkes/eftersökes”, där det hittills cirkulerat kläder, erbjudits cyklar och bilbarnstolar till utlån och där alla fått napp på efterfrågningar av typen ”har nån ett par regnbyxor eller skor i en viss stl?”. Går ju att starta liknande grupper i kompiskrets, i kvarteret, med kollegor eller vad som passar tänker jag. Och bland de små kompisarna på gården blir det förhoppningsvis givet att en kan bytlåna och ärva både kläder och annat av varandra som resultat (hoppas). Vi brukar försöka tänka framåt och skriva ner vad barnen kommer behöva som man redan vet, så att man kan hålla utkik sen på Tradera, i second hand affärer, kolla med vänner m.m. Det tipset med att själv leta upp ex regnjackor och spara ner några har jag också testat på min äldsta som är rätt bestämd gällande kläder, hon bryr sig inte det minsta om det är begagnat, men kan ha starka åsikter om saker som att nåt har fickor eller vad det är för färg och annat, härliga viljestarka 4-årsåldern 🙂 Så fick hon själv välja en regnjacka bland tre jag redan valt ut som jag tyckte verkade bra på Tradera. Med så små kanske det mer blir en rolig grej att göra nån gång då det känns som det kan bli stressigt med för mkt val, men med större barn kan jag tänka mig att det kanske är ett ännu mer användbart tips.
Jättebra tips, och jag håller med om att små barn ofta älskar att få ta över äldre barns kläder – mina barn kände sig både stora och tuffa när de fick höra vem som hade haft plagget innan dem. Bra sätt att ingjuta secondhandstolthet i barnen!
Så många bra tips!
När vår dotter var riktigt liten märkte vi upp lådorna i hennes byrå med vilken storlek det var på kläderna i respektive låda. Då var är ju plaggen så små att alla varianter får plats i lådan Märklappen sattes av estetiska skäl på lådans överkant som syntes först när lådan öppnades. När kläderna började bli för små var det bara att gå över till nästa låda. Det gjorde övergången till större storlekar väldigt smidig under bebistiden.
Nu jobbar vi hårt för att ligga i fas med att rensa ut kläderna efter användning. Försöker skänka eller sälja plaggen vidare medan de känns skapligt up to date. Det gör dem mer attraktiva för andra att ta över. Sportutrustning skänker vi till Sportoteket (gratis uthyrningstjänst) här i stan för att grejorna ska komma så många som möjligt till godo.
I samband med att vi stuvar undan säsongsbundna kläder gör jag en lista på det jag vet behövs i nästa storlek och plockar undan kläder och skor som börjar bli för små. På så vis kan jag spana efter säsongsplagg även utanför säsong (köpte fodrat regnställ i storlek 122 under en av förra sommarens varmaste dagar). Ofta blir det billigare eftersom efterfrågan då inte är lika skriande och så får jag mer tid på mig att hitta det vi behöver.
Ett annat tips är att klicka hem ett rejält baspaket med kläder i kommande storlek från t.ex. Tradera. Då är det basala behovet täckt utan en massa frakter och en kan lägga mer krut på att spåra upp godbitar i second hand-affärer eller sajter.
Mitt bästa tips är annars att gå på stor barnklädesloppis. Här i stan anordnas en på våren och en på hösten. Jättebra tillfällen både att sälja vidare urvuxna kläder och att köpa grundbulten i den nya garderoben i den större storleken.
Det kan också vara en bra idé att följa favoritsäljare på Tradera. Har de sålt fina barnkläder tidigare dyker det sannolikt upp fler.
Under dotterns mest rosaglittriga period övergav jag mina egna preferenser när det gäller färger och gick all in på rosa och lila i klädesväg eftersom den lilla vägrade ta på sig något annat. Så många fina plagg blev hängande i garderoben, vilket inte kändes särskilt hållbart. Jag tror att vi vuxna behöver vara lite lyhörda för barnens smak och inte bara köra på vår egen, även om vi handlar second hand.
Sååå bra tips! Och jag håller med om att låta barnens smak komma till tals också, jag har till exempel en tjej som absolut inte vill klä sig i typiska ”tjejplagg” utan helst bär jeans, hoodies och sneakers i andra färger än rosa och lila. Så här rådde alltså motsatt problem, alla klänningar och allt rosa och lila (som vi ärvt av kompisars döttrar) blev hängande – vilket ju inte känns så hållbart, nej. Plus, klart barnen ska få tycka till så att de också känner sig bekväma i sina kläder! 🙂
Har köpt ett fint galonset second hand, det visade sig dock vara för stort så sonen kommer nog inte kunna ha det förrän nästa säsong. Funderar på hur hållbart galon är? Hur länge har du ”lagrat”?
Inga problem att lagra en säsong eller två! 🙂