Aningen försenat svep den här gången, då mina barns skolstart resulterade i både vabb och en rejäl förkylning, så tid och ork svajade lite denna arbetsvecka. Men ett söndagssvep fick jag i alla fall ihop!
Svt steppar upp

Foto: LW/Unsplash
Public service-satsning på klimatet. Precis i början av Klimatklubben (hösten 2018) startade ett gäng medlemmar ett upprop för mer klimatnyheter i public service. Det har gått lite trögt, men nu verkar det äntligen hända lite mer. Svt har förutom att utlova ”kraftsamling” precis lanserat ett nyhetsbrev (signa upp er här!) som sammanfattar den gångna veckans klimatnyheter, och 24 oktober kommer också en två timmar lång ”klimathearing” att sändas med Camilla Kvartoft i spetsen.
Jag har hört en viss kritik mot nyhetsbrevet för att det av naturliga skäl bara kommer att nå de redan frälsta, och att Svt borde lägga störst krut på att nå ut till så många som möjligt. Men, nyhetsbrevet innehåller inte exklusivt material utan fungerar bara som ett sätt att samla informationen enligt Svt Nyheters programchef Charlotta Friborg:
Nyhetsbrevet är en tjänst som samlar och erbjuder översikt över den klimatrapportering som publicerats av SVT:s olika redaktioner under veckan. Allt som är med i nyhetsbrevet finns även publicerat på svt.se, i våra tv-sändningar eller SVT Play och är därmed tillgängligt för alla, prenumerant eller inte. Ingenting publiceras alltså endast i nyhetsbrevet, utan det är en satsning som vi gör för att försöka ge överblick i denna komplexa fråga.
Jag tycker att ALLA satsningar på att sprida information om nyhetsbrevet är bra, och efter medielogik funkar så att det som uppskattas ofta får mer resurser vill jag tvärtom uppmana alla att börja prenumerera på nyhetsbrevet för att visa att klimatsatsningar går hem!
Veckans to do: Mer ekovego i hyllorna!

Skärmdump från Naturskyddsföreningens namninsamling.
Ekovego! Att vi ska minska på köttet är det nog ingen som missat, och numera finns en uppsjö av alternativ i mataffärerna. Men … hur mycket är ekologiskt? Inte mycket alls, visar det sig. Ekomatcentrum har inventerat butikerna och inte hittat en enda (!) ekologisk vara bland vegoprodukter som korvar, biffar, burgare och färs. Detta vill Naturskyddsföreningen ändra på, och har därför skapat ett upprop riktat till de fem största aktörerna inom vegetariska produkter i Sverige (Anamma, Hälsans kök, Oumph, Findus och Dafgårds).
Detta skriver vi på, eller hur?
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: @johannaleymann.se
1. Om kvalitet och kläder. Johanna Leymann är ett måste att följa för tankar kring hållbart mode, och jag vill också tipsa om kommentarsfälten som kompletterar Johannas inlägg så bra. Detta inlägg om hur dålig kvalitet många nyproducerade plagg har (Johannas byxor höll bara tre månader!) är läsvärt, och ledde till bra diskussioner i kommentarsfältet.
2. Om loppis och konsumtionsbehov. Det hör inte till vanligheterna att jag tipsar om sex år gamla inlägg i svepet, men efter att Johanna Leymann tipsat om det här inlägget känner jag att det ändå måste få komma med. @Friidaki skrev nämligen 2015 ett inlägg om att rättfärdiga loppisshoppingen, och att fortsätta göda sitt konsumtionsbehov – tankar som jag själv tampas med och som (även om secondhand tveklöst är bättre än nytt) ändå är värda att reflektera över.
3. Om secondhand till kidsen. Isabelle McAllister har skrivit ett bra inlägg om hur hon resonerar när hon köper kläder till sina barn, och hur andrahand blivit en självklarhet i familjen. Nu är Isabelles barn ganska stora och har tränat upp ett öga för att hitta bra saker själva. Kul och tipsig läsning för föräldrar!
Veckans lästips: Yrsa Lindberg om ordet ”hållbarhet”

Skärmdump från Resume.se.
Debattartikel. Grymma Yrsa Lindberg (som ligger bakom @greenwashingiSverige) har skrivit en debattartikel om ordet ”hållbarhet” och hur det används av företag som borde läsas av inte bara företagen, utan också av alla konsumenter. Det stora problemet med greenwashing är ju att vi förleds att tro att det är fritt fram att konsumera produkter så länge de är ”hållbara” – och Yrsa menar att det inte finns några genuint hållbara produkter idag. Alltså borde ordet inte användas i marknadsföring och reklam längre. Läs!
Veckans 4 snabba nyheter

Foto: Geran de Klerk/Unsplash
1. Skogsindustrierna i blåsväder. Läste ni DNs stora granskning om den svenska skogen som gick som en följetong i vintras, och som sedan byggts på med nya artiklar ända sedan dess? (Här finns alla artiklar.) Det gjorde i alla fall branschorganisationen Skogsindustrierna, och de blev inte glada. I förra veckan släppte Näringslivets medieinstitut en kritisk rapport om DN-granskningen, och nu har det avslöjats att Skogsindustrierna finansierat den. Ooops.
2. Flygets klimatpåverkan. Ett vanligt argument kring flyget brukar vara att det bara står för 4-5 % av de globala utsläppen. Vilket stämmer, men det beror ju framför allt på att så försvinnande få av världens alla människor faktiskt har möjligheten att sätta foten på ett flygplan idag. Svenskar flyger till exempel (normalt sett) 5–6 gånger mer än det globala genomsnittet. Nu har det också släppts en ny rapport som visar att om flyget fortsätter som vanligt och övriga branscher faktiskt ställer om så kommer flyget att stå för 20% av utsläppen år 2050.
3. Svenskarna: Förbjud produkter med stora utsläpp! Naturvårdsverket har också släppt en ny rapport, och slår fast att hela 93% (!) av svenskarna tror att Sverige kommer att påverkas av klimatförändringarna. Än mer intressant är att en stor majoritet, 63%, också vill se förbud mot varor och tjänster med höga klimatavtryck – vilket är uppmuntrande, eftersom politiken behöver fatta en rad obekväma beslut framöver om vi ska nå klimatmålen.
4. Outsourca möbelförsäljningen. I mitt flöde dök plötsligt relativt nystartade Mjuk upp, och jag blev nyfiken. Det verkar vara ett slags ”Sellpy för möbler”, det vill säga ett företag som erbjuder sig att ta hand om allt kring begagnatförsäljningen åt oss. Mjuk hämtar upp, inspekterar och rengör möblerna, och lägger sedan ut dem till försäljning i den egna webbshoppen. Än så länge verkar upphämtning framför allt ske i Stockholm, Uppsala och Västerås. Ingen aning om hur väl detta kommer att funka, men eftersom Mjuk också vänder sig till företag hoppas jag se färre kontorsrenoveringar som slutar med att den gamla inredningen dumpas i en container utanför.
Veckans tips: Svensk politik och klimatet
Koll på klimatpolitiken. Idag är det prick ett år till valet, och det märks att svensk politik kommer att vara på tapeten allt mer framöver. I veckan gästade jag och miljö- och klimatminister Per Bolund (Mp) klimatdagen på ExpressenTVs satsning Fem dagar om framtiden. I klippet ovan kan ni se just det inslaget, men det finns mycket annat intressant att se också – här finns alla klipp med debatter, panelsamtal och intervjuer. (Där finns alltså innehållet från alla fem dagarna, inte bara klimatdagen.)
Dessutom hölls en särskild debatt om klimatet i riksdagen i veckan, och den går att se i efterhand eller också läsa allt som sades på riksdagens sajt.
Att kolla igenom allt detta kanske inte lockar, men jag rekommenderar att scrolla lite i alla fall för att börja bilda sig en uppfattning om vad våra folkvalda politiker lägger sitt krut just nu.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!