Viss forskning menar att vi fattar omkring 35 000 val om dagen. 35 000! Allt är förstås inte livsomvälvande, långt ifrån – vi ska välja strumpor och kvällstittning på Netflix också. Och det är möjligt att siffran är lite väl hög, eftersom det skulle innebära att vi 24 val i minuten dygnet runt.

Väljer du ekologiska, närproducerade grönsaker i säsong? Bara där har du gjort hela fyra val för klimatet! Foto: Maria Soxbo
Men även om vi skulle sänka siffran till hälften, eller kanske ännu mer – säg 15 000 val om dagen – så är det många, många små vägskäl vi står för varje dag. Och rätt många av av alla dessa beslut får någon form av klimatkonsekvenser. Vad vi ska äta, hur vi ska ta oss från A till B, vad vi ska köpa, vilket företag som ska få våra pengar, vad vi lägger vår tid på, hur vi ska rösta, vad vi ska engagera oss i och så vidare.
När jag och Emma föreläser om klimatet pratar vi väldigt ofta om ”klimatglasögonen”. De är alltså ett par imaginära glasögon som förr eller senare landar på nästippen när vi börjat ställa om och engagera oss, och det fina med dem är att de faktiskt är sjukt svåra att ta av när de väl sitter där. För om vi väl börjat se världen för vad den är – vad gäller till exempel överkonsumtion eller greenwashing – så är det liksom svårt att inte se det sen. Och det är ju bra, för ju klarare vi ser på vår omvärld desto lättare att upptäcka det som är fel.

Klimatglasögonen på? Ja helst, så ofta som möjligt! Foto: Maria Soxbo
15 000 val om dagen. (Kanske 35 000.) Tänk om klimatglasögonen får styra över bara en procent eller två av alla dessa val varje dag? Det skulle betyda att vi gjorde 150-700 val för klimatet – varje dag! Det är klart att det skulle göra rätt stor skillnad i det långa loppet, särskilt om vi är många som tänker så.

Cykla till jobbet? Folk kommer att notera att du transporttränar (och berömma dig för det) – men om du dessutom berättar att du gör det lika mycket för klimatet sår du fler frön. Foto: Maria Soxbo
Och det fina med det här är inte bara skillnaden det gör i våra egna liv, utan att det faktiskt kommer att skapa ringar på vattnet. För om du (och jag) börjar fatta beslut baserat på klimatfrågan så kommer andra till slut att notera det. Att du plötsligt äter vegetariskt varje lunch på jobbet. Tar cykeln istället för bilen. Tackar nej till en kompislunch för att du ska gå med i en klimatdemonstration. Frågar runt efter saker att låna/hyra när du behöver något, istället för att köpa nytt. Människor runt omkring dig noterar mer än du tror, och från det skapas frågor och diskussioner som i sin tur leder att det där klimatglasögons-valet du gjort plötsligt förstärks.

En vegolunch kan vara en pizza! Nog kan vi locka kollegan att skippa köttbiten för den här? Foto: Maria Soxbo
Det här är ju inte så konstigt som det låter. För så funkar ju världen i övrigt också! Modemärken vill att vissa välfotograferade personer ska bära deras kläder för att alla som ser dem ska bli sugna på att köpa dem. Inredningsföretag vill placera sina produkter i ett influencerhem som många kan ”titta in i” för att sänka tröskeln för andra att välja samma möbel eller lampa. Och ju mindre cirkel vi rör oss inom, desto större chans att andra ser vad vi gör och påverkas av det. För visst märker vi om skrivbordsgrannen på kontoret skaffar hund? Byter frisyr? Blir vegetarian? Om grannen renoverar? Eller byter till elbil? Om bästisen ska flyga till solen? Eller tar tåget till Paris?

”Är du med?” En kampanj jag gjorde för WWF, för att inspirera fler att avlägga klimatlöften. Om vi blir riktigt många som gör en sån sak så blir vi en stark opinion också. Foto: Maria Soxbo
Ja, men är det här viktigt då? Allt ansvar ska ju inte ligga på individen, och vad kan ”lilla jag” göra när det är hela samhällssystemet som behöver förändras?
Jo, det är viktigt, visar forskning faktiskt. För det är större chans att allmänheten börjar backa systemförändring om de som förespråkar den själva har ett lågt klimatavtryck. Ta Greta Thunberg som exempel – hon kräver systemförändring, men backar det med att själv leva som hon lär. Och så får hon också 100 000-tals människor att gå ut på gatorna och klimatstrejka (när pandemin tillåter).

Inte jättetung uppgift att prata sig varm för loppis, visst? Foto: Maria Soxbo
5 steg från vardagsval till systemförändring
Så vad innebär det? Jo, här finns en himla fin engagemangstrappa!
- Ta på dig klimatglasögonen, och gör dina val baserat på det du ser när klimatfrågan vägs in.
- Gör så i så många val du kan varje dag, särskilt de val som syns (få ser vad du kollar på Netflix, men många ser vad du äter, köper och åker).
- Prata om dina val när du får chansen, och var öppen för frågor.
- Börja engagera dig för systemförändring. Delta i demonstrationer, dela namninsamlingar, ifrågasätt företag och politiker. Det du gjort under punkt 1-3 kommer att stärka din position.
- Peppa alla runt omkring dig som verkar sugna att haka på.
Jag säger det ofta, och jag säger det igen: Allt hänger ihop. (Och att ställa om en ynka procent av alla val vi gör varje dag är ju ändå en rimlig målsättning, visst?)