Hörni, ni missar väl inte ClimateLive-konserten ikväll? 18.00, sänds via Aftonbladet och DN från Kungsträdgården i Stockholm. Men tills dess – här kommer ett svep!
Partiernas nya klimatfärdplaner
Valår och nya löften. Det är som bekant val nästa höst, och nu när det är mindre än ett år kvar börjar partierna skruva upp tempot – även på klimatområdet. Här är de partier som börjat leverera klimathandlingsplaner hittills:
- Moderaterna. Lanserade genom en DN-artikel – längst ner i den finns också repliker från andra partier och miljöorganisationer.
- Miljöpartiet. Lanserade en klimatfärdplan med 224 punkter (några av dem sammanfattade här).
- Vänsterpartiet. Lade en omfattande klimatmotion i riksdagen nyligen.
Det kommer förstås att komma en rad olika jämförelser och granskningar av partiernas klimatpolitik under året, inte minst från miljöorganisationerna, men väl värt att redan nu börja prata om det här med vänner och bekanta. Valet 2022 måste bli #klimatval2022 – vi har inte tid att avvakta en mandatperiod till med de verkliga klimatåtgärderna. Låt oss hjälpas åt att trycka upp klimatfrågan högst upp på den politiska agendan!
Veckans 3 SoMe-tips
1. Om secondhand & ClimateLive. I kväll äger den globala klimatgalan ClimateLive rum i fler än 40 länder världen över. I Sverige sker den i Kungsträdgården, och direktsänds via Aftonbladet och DN. Bland artisterna finns samiska Sofia Jannok, som vi också intervjuat till Klimatklubben – se här. Världens urfolk är bland de hårdast drabbade av klimatkrisen, och samerna är inget undantag vilket Sofia också berättar om i intervjun. Extra tack till Sofia som i sina instainlägg ofta lyfter fram att hon bär secondhand.
2. Om dubbelmoral i modebranschen. Anna Sacks/@thetrashwalker har fått enorm uppmärksamhet för en TikTok-video hon lagt upp på söndertrasade väskor från Coach. Hon avslöjar att Coach medvetet förstör väskorna innan de slängs för att de inte ska kunna säljas vidare – samtidigt som de har en reparationstjänst (”If your bag is broken or worn, don’t chuck it, repair it!”) på sin hemsida och säger sig värna om hållbarhet. Coach har lagt ut en halvhjärtad ”ursäkt”, och säger sig nu ha slutat förstöra väskor – men Anna Sacks är inte övertygad. Snyggt avslöjande av en influencer som genom sina kanaler lyckas sätta ”viral press” på ett stort företag.
3. Om medias brist på följdfrågor. En annan influencer som använder sina kanaler för att lyfta skeva saker är Johanna Leymann, som i veckan till exempel lyfte Dagens Nyheters intervju med Na-kd-grundaren Jarno Varnhatapio. I texten får Na-kd brodera ut texten om sitt hållbarhetsarbete, men viktiga följdfrågor om hur hållbart det är med såna volymer som Na-kd producerar ställs aldrig. (Intressant också att varken DN eller Na-kd kommenterar saken hos Johanna, trots att de är taggade.)
Veckans podd-tips: Våra barns klimat-podden
Om föräldraskap och omställning. Min grymma vän Frida Berry Eklund (talesperson för organisationen Våra barns klimat) har börjat podda! I Våra barns klimat-podden delar hon mikrofon med Manne Forssberg från Pappapodden, och tillsammans nystar de i omställning och klimatångest från ett föräldraperspektiv. Dessutom dyker gäster upp, i de två första avsnitten hörs Louise Edlund Winblad/Hej hej vardag och Klara Doktorow/Trettio plus trevar. Finns där poddar finns!
Veckans 4 snabba nyheter
1. COP15. Lite i skuggan av kommande klimatmötet COP26 pågår redan ett annat möte – COP15 i Kunming, Kina, om biologisk mångfald. I veckan enades världens ledare om att krisen för biologisk mångfald är ett allvarligt hot, och att detta kräver en gemensam handlingsplan. Hoppfullt!
2. Utsläppen ökar igen. Mindre hoppfullt är att det många befarade skulle hända när pandemin klingade av har skett utsläppen ökar i rekordtakt. 2021 väntas resultatet bli +4% vilket innebär att två tredjedelar av minskningarna som pandemin bidrog till redan raderats ut. Det här är ju egentligen noll förvånande enligt experterna, eftersom världens länder inte utnyttjade pandemipausen till att skynda på omställningen. Istället är det mesta som det var innan pandemin – och nu har vi alltså tryckt på startknappen igen. Ska vi citera Einstein kanske? ”The definition of insanity is doing the same thing yet expecting different results.”
3. Aftonbladet lanserar klimatbokcirkel. Sugen på att läsa mer om klimatet? Kanske läge då att haka på Aftonbladets bokcirkel om klimatet. Gratis, men du måste förstås lägga vantarna på böckerna själv (tips: biblioteket) – och sen hålls ett digitalt samtal om varje bok, det första den 3:e november. Kika här!
4. Läsvärt om femwashing. Inte en uppenbar klimatnyhet kanske, men eftersom jag tycker att alla borde läsa Caroline Hainers utmärka debattartikel om femwashing (och allt hänger ihop) så lägger jag den här – varsågoda.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Tack för tips om bokcirkel m Aftonbladet. Anmält mig och reserverat boken fr biblioteket.
Ah, skoj! Hoppas det blir lyckat!
Läste till min förfäran att du köper vatten på flaska!! Snälla tänk på miljön, i alla led.
Hej Thea. Menar du Ramlösan jag skrev om i stories? Den hade jag inte köpt, jag fick den i present som färdkost av arrangörerna av föreläsningen jag höll i Västerås. Jag köper inte flaskvatten och hade med mig min termosmugg för att kunna dricka te utan att behöva köpa engångsmugg precis som jag brukar. Det hade jag gärna förtydligat om du hade frågat. (Däremot blir man törstig av att prata i en timme i sträck och jag hade bråttom till tåget och hann inte proviantera själv, så jag tackade ja när jag blev erbjuden.)
Förstår att det kunde tolkas fel eftersom jag inte skrev uttryckligen att det var en gåva. Där kunde jag ha varit tydligare. Men samtidigt – jag ägnar åtskilliga arbetstimmar varje dag åt just miljön och klimatet, de allra flesta av dem obetalda. Jag använder min blogg och mitt instagramkonto för att sprida kunskap om klimat- och miljöfrågor helt gratis för alla som vill att ta del av. Sett till den bakgrunden tycker jag faktiskt att det är ganska orättvist av dig att skamma mig för en Ramlösa, när det inte ens framgick i storyn om den var min eller någon annans. Skammar du även influencers som inte skriver om hållbarhet, eller är det bara vi som faktiskt försöker bidra till förändring som får kritik för att vi inte är perfekta?
Jag förstår att du någonstans försöker göra något bra. Men vi måste lyfta blicken betydligt högre än en PET-flaska. Lägg den energin på att påverka företag eller politiker istället, där behövs den. Och leta inte fel hos oss som försöker få klimat och miljö högre upp på allas agendor. Ingen av oss utger oss för att vara perfekta, vi är högst medvetna om att vi inte är det. Jag har förändrat väldigt mycket i mitt liv (det kan du läsa om här), men jag kan ändå fortfarande räkna upp massor av saker som jag skulle kunna göra bättre i min vardag om jag verkligen försökte. Men, istället för att bränna allt mitt krut på detaljer som gör väldigt liten skillnad lägger jag min tid och energi på att förändra samhället istället. Det är nämligen nästan omöjligt att leva helt hållbart som samhället ser ut nu, och vi behöver alla ägna vår tid åt att förändra det. Inte åt att tvingas försvara oss för att vi spillt flaskvatten under en (tåg)resa från en (klimat)föreläsning.
Det hoppas jag med. O om det inte blir det kanske det åtminstone får mig att faktiskt läsa lite mer och oftare. Även om just dessa böcker inte är på min monstruösa vill läsa lista .
Så lite tid, så många böcker man vill läsa! 🙂