Färdigresearchat, fritt från risiga val, cirkulärt och nischat – det är bara några av de önskemål ni drömmer om att framtidens butiker ska bjuda på! Jag frågade ju er förra veckan både här i bloggen men främst på instagram, och fick så många bra idéer och tankar! Det resulterade i ett poddavsnitt av Plan B-podden förstås, döpt till Butiker, bageri-bilar & begagnat-gallerior.
I podden pratar vi om det vansinniga konsumtionstempot, där avbetalning, begränsad upplaga och snabbfrakt nästa dag innebär att vi sällan hinner tänka över våra köp innan vi gör dem. Hur sänker vi det? Vi pratar om det knasiga i att handla ekologisk mat – och samtidigt få kundklubbspoäng som omvandlas till flygresor till solen. Vi tar upp knasiga shoppingnormer, hur ny teknik kanske kan hjälpa oss göra bättre val och suget efter gammeldags nischbutiker – kanske på hjul? Glassbilen finns och har funnits länge, kan vi inte få fler (eldrivna) varubilar så det är en bil som rullar runt istället för att varje kund tar sig till butiken i egen bil?
Avsnittet gjorde vi alltså i samarbete med PBX, eller Pressbyrån X, som är ett så kallat ”living lab”. Helt enkelt en testmiljö ute i verkligheten, en fullt fungerande butik men som ständigt är i förändring och under förbättring. Man testar hållbarhetskoncept och intressanta idéer där, och tanken är sen att de saker som funkar i verkligheten sen ska skalas upp och kunna förverkligas i alla Pressbyrån- och 7-Eleven-butiker (vars gemensamma ägare Reitan också startat PBX). En rejäl satsning på att förändra en hel bransch!
Inför avsnittet tog jag och Emma en tur till PBX, som ligger i det nybyggda Albanoområdet i Stockholm. Superspännande att få en glimt av hur framtidens butik skulle kunna se ut i verkligheten! Så vad kännetecknar PBX? Tja, exempelvis säljs inga cigaretter här, som ett statement kring mänsklig hållbarhet. Godispåsarna är små, max 100 gram, för att nudgea till mer rimlig konsumtion, och de färdiga mackorna är närproducerade och ligger i en förpackning som går att panta. Ett annat tydligt ställningstagande är att allt godis et cetera som säljs är garanterat fritt från palmolja – så inget behov av att lusläsa varenda ingrediensförteckning. Och i butiken säljs bara produkter som har kartlagda produktionsförhållanden.
Och detta – att plocka bort de allra sämsta alternativen helt och hållet – tror jag verkligen är framtiden! Varför ska det som inte är ett bra val ens vara ett alternativ? Det här var också en av de saker som nämndes oftast när jag frågade er hur framtidens butiker ska vara – att ni slipper ha koll själva.
Något som jag själv funderar mycket kring är utbud och valmöjligheter. Forskning visar att för många alternativ leder till ”choice overload”, och den typen av frihet är alltså inte automatiskt uppskattat. Så … om vi bantar ner antalet varianter av en viss typ av produkt genom att plocka bort de sämsta borde det bli win/win, right?
Behöver det finnas 87 000 (!) möjliga varianter av dryck som hos en viss amerikansk kaffekedja, eller är det bättre att det finns en eller ett par – av riktigt gott kaffe producerat på bästa tänkbara sätt?
En annan sak jag gillade i den här butiken var den ständiga påminnelsen om att det går att göra saker på ett annat sätt. Butiken är översållad med små informationsskyltar kring de cirkulära tankar som finns. Butiker i allmänhet och kanske kiosker i synnerhet tampas till exempel med en ständig utmaning kring skräpet som genereras. Genom att ta ansvar för skräpet redan i butiken – som här där plastkorkar från PET-flaskor samlas in för att bli knappar i personalens uniformer – begränsar man risken för att skräpet hamnar i naturen eller bränns istället för att återvinnas.

Att köpa en kaffe och sitta ner och dricka den istället för att halsa den på språng känns mer kompatibelt med Plan B-livet.
Många av er drömde också om att butiker inte bara ska gå ut på att shoppa, utan snarare blir mötesplatser för allt från social samvaro till tjänster (reparationer!) till kunskapsspridning. Återbruksgallerian har nog lättare att rymma allt detta jämfört med kiosken som har begränsat utrymme, men PBX har – genom att bland annat banta ner antalet varianter av olika produkter – skapat mer plats för annat än konsumtion. En solig kaféhörna till exempel. Och ett rum för att ta telefonsamtal i, eller ha ett snabbt möte i avskildhet. Vi uppmuntras att göra annat än att konsumera, det tycker jag känns sunt.
Vad vi möts av i butiken påverkar ju också hur vi beter oss. Om rengöringshyllan främst är fylld med citroner, bikarbonat, ättika och städtips snarare än starka kemikalier kanske vi konsumenter inspireras till helt nya vanor.
Jag tror också på att synliggöra en större del av livscykeln. I nuläget verkar saker dyka upp helt magiskt på butikshyllorna och när vi slänger något går det till synes upp i rök. För vi ser varken produktionen eller avfallshanteringen. Men om vi får veta att en kaféhörna inretts med möbler som tidigare stått på kontor eller i ett hem börjar vi bygga en annan relation till sakerna vi omger oss med.
Och även i det lilla formatet kan nya tankar bli verklighet. Tänk om fler butiker kunde möjliggöra delningsekonomi? Erbjuda tjänster? Men okej, nu kör vi en lista med massor av bra butiksidéer, visst? (Feel free att sno, ni som äger butiker!)
Detta vill ni se i framtidens butiker
- Att få tillgång till större platser som rymmer många små aktörer under samma tak så att det hållbara valet blir lättare.
- Fler specialbutiker som det var förr – grönsaksbutiken, bagaren och så vidare – och mindre diskar för alla olika saker istället en lång stressad kö till allt.
- Möjligheter till lån istället för köp.
- Fritt från palmolja och skadliga ämnen – säker shopping så vi slipper hinna läsa på själva.
- Säsongsbetonat och flygfraktsförbud.
- Lägre priser på färskvaror i slutet av dan, aldrig kasta mat.
- “Slut för dagen” och “Fler i morgon”-skyltar så vi lär oss att inte allt finns jämnt.
- Utbyggt system för pant kring hämtmatsförpackningar och takeawaymuggar.
- Nischade secondhand-butiker för att komplettera loppisar som innehåller allt.
- Personal shoppers som kan scouta fram begagnade kläder och prylar på beställning.
- ”Hyr allt möjligt”-affärer.
- ”Minusbutiker” – med möjlighet att backa projekt som till exempel stöttar biologisk mångfald och kolsänkor.
- Hantverkshus där olika kompetenser finns samlade, kan samarbeta och hänvisa kunder rätt.
- Inprovning, justering och lagning på plats.
- Lösviktsbutiker och förpackningsfritt.
- Byteshyllor för böcker, sticklingar och liknande.
- Möjlighet att göra annat än att konsumera, till exempel uppleva lokal konst, lära sig hur man tar hand om och reparerar saker, ta en fika et cetera.
- Att alla byggvaruhus är byggnadsvårdsbutiker, dvs vi har slutat köpa engångsmaterial till våra engångshus och istället renoverar och reparerar med ärliga material.
Det blev ett brokigt och spännande avsnitt, med mycket framtidsspaning (vår egen önskelista är låååång – utöver allt smart ni vill se, som vi så klart också skriver under på). Hoppas ni ska tycka om det, och fortsätt gärna diskutera ämnet – ju fler butiksägare som märker att det finns en alternativ efterfrågan desto större chans att det blir verklighet!
Och vill ni påverka PBX och vara med och forma framtidens kiosker och butiker – gör det! Maila info@pbx.se eller gå in på PBX hemsida och tyck till.