Har ni kommit igång ordentligt efter jullovsledigheten än? Jag rivstartade verkligen, med filminspelning (av digitalt föredrag till Formex) och två långa konferensdagar, så tiden vid datorn blev närmast obefintlig denna vecka. Därav lite (mycket) sent svep, men nu så!
Alla snackar om pengar
Prischock och nytänk. Nog för att januari brukar anses vara en fattig månad (efter julens alla utgifter), men i år kom dessutom fakturan för decembers rekordhöga elpriser som ett ovälkommet brev på posten. Jag har via Tibber ständig koll på elpriserna i en app, och försöker därför ständigt pricka de lägsta priserna när vi kör disk- och tvättmaskin. Men trots det fick vi livets högsta elräkning, och jag lider med alla låginkomsttagare som drabbas extra hårt av detta.
Värt att nämna är att det också råder gott om missförstånd kring vad elprischocken beror på. Såväl regeringens (och kanske framför allt tidigare regeringspartiet Miljöpartiets) energipolitik beskylls, liksom avvecklingen av kärnkraften – när det beror på en rad andra faktorer, där priset på naturgas är en av de främsta. Här reder forskaren Lennart Söder ut detta. Och lika viktigt – ny kärnkraft är inte heller lösningen på problemet, utan energieffektivisering och minskat elslöseri. Här reder en annan forskare, Fredrik Wikström, ut detta.
Och bilden då? Jo, jag skulle bara vilja ta tillfället i akt och påminna om att en omställd livsstil kostar mycket mindre, vilket i sin tur gör det mindre tufft att tackla prischocker som denna. Att äta i säsong, minska elförbrukningen, handla begagnat och minska matsvinnet är alla omställningstankar som också spar pengar. Myrorna har låtit inredaren Sanna Evers inreda en fyra på 115 kvadrat i Ludvika enbart med hjälp av pre-älskade Myrornafynd. Totalnotan för hela inredningen? Blott 20 000 kronor. Nu har ju de flesta av oss redan ett bohag, men en flytt brukar innebära en hel del nyinköp som ska passa det nya hemmet. Kanske ett flyttlöfte om att enbart handla begagnat till det nya hemmet och få en fräsch start? Se fler bilder från Myrornalägenheten här!
Veckans 3 SoMe-tips
1. Om hantverk och kopior. Jag är ju en förespråkare för ”andrahand i första hand”, men det finns faktiskt undantag. Att köpa konst och konsthantverk tycker jag är helt rimligt att köpa direkt av upphovspersonen, om det går. Då landar ju slanten hos upphovsmakaren snarare än hos en mellanhand, vilket känns rättvist eftersom det rör sig om unika saker. Därför vill jag gärna lyfta Emmeli Hultqvists inlägg om hur hennes handgjorda knutljusstake plagierats totalt av Jotex, som därmed inte bara tjänar pengar på någon annans design utan också faktiskt riskerar att en keramiker inte längre kan försörja sig på sitt hantverk. Värdelöst, Jotex (vilket de också får höra i sina kommentarsfält just nu).
2. Om att vara en ”perfekt konsument”. Jag länkar ofta till Alejandra Cerda här, och det beror på att hon ofta levererar väldigt kloka inlägg. Som detta, om att vara en medveten konsument i förhållande till sina privilegier. Läs!
3. Om att möblera om. @Littlemissfixit har möblerat om – av nödvändighet (julfirandet), och sen insett att det blev rätt mysigt! Bra tips att testa att förändra hemma, helt utan att ”förnya genom att köpa nya kuddfodral” och så vidare. (Och fint blev det, Sara!)
Veckans klimataktion: Förbjud fossilreklam
Stoppa fossilreklamen! Japp, jag har skrivit om denna kampanj tidigare (i oktober), men det är värt att påminna om den igen. Det är rätt vansinnigt att det är fritt fram att göra reklam (och därmed locka konsumenter att köpa) produkter som eldar på klimatkrisen. Fossilbilar, flygresor, oljebolag. En undersökning som Greenpeace gjort visar också att 6 av 10 svenskar är positiva till ett förbud. Logiskt, eftersom det skulle göra det lättare för oss medborgare att göra rätt. Signa Greenpeace namninsamling om du inte redan gjort det, vettja!
Veckans 4 snabba nyheter
1. Reseföretag som tar ansvar. Ingen pinfärsk nyhet, men väl värd att uppmärksamma ändå. Svenska reseföretaget Globalrunners som ordnar olika typer av tränings- och aktivitetsresor har bestämt sig att helt sluta att erbjuda resor med flyg efter februari 2022. De har redan i många år erbjudit tågresor också, men lagt ansvaret på kunden att välja transportsätt – något som länge innebar att allt fler valde tåget. Den trenden har enligt Globalrunners vänt, i vinter väljer den stora majoriteten flyg. Det har gjort att Globalrunners helt enkelt plockat bort flygen som alternativ. Läs gärna deras långa inlägg om varför de fattar detta beslut, det är föredömligt klarsynt, forskningsbaserat och 100% vettigt!
2. Tapetefterlysning. Tapetföretaget Duro efterlyser just nu gamla tapetfragment i hopp om att kunna återuppliva mönster som inte längre finns i produktion. Senast Duro gjorde en sån här efterlysning var på 1960-talet (!) så det händer inte så ofta. Fint att väcka liv i gamla mönsterskatter förstås, men som Anton Björklund så klokt påminde om på stories kan det också vara läge att uppmana Duro i samma veva som vi skickar in våra tapetfynd att sluta med plast i tapeterna och återgå till papper.
3. Sverige i botten. Vi svenskar klappar oss gärna nöjt på axeln för att vi ligger så långt fram i omställningen, så det skadar nog inte med ett wakeup-call då och då. Som nu, när Sverige hamnar bland de 20 sämsta länderna i världen när det gäller hållbar utveckling (alltså när välstånd tas med i beräkningen).
4. Myrorna öppnar ny butik. Heads up, stockholmare – Myrorna öppnar ny butik på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Kul!
Veckans tv-tips: Klimatkampen
Klimatbootcamp. Mark Levengood samlar fyra kändisar på en ekogård i serien Klimatkampen (som bland andra Sanna Bråding är upphovsmakare till) för att på Lyxfällan-vis visualisera deras utsläpp, sätta dem i klimatskola (ledd av 11-åriga stjärnan Ellen) och sen utmana dem att sänka sina utsläpp på hemmaplan. Tanken är väldigt god, för klimatprogram har en tendens att bara locka de redan frälsta. Kanske kan kändisvinkeln nå nya målgrupper?
Mixen av kalla fakta (mängden vatten som krävs för att producera kött eller hur flygresorna påverkar de personliga utsläppen) med utmaningar (blindtest av mat som passerat bäst före-datum) funkar ganska bra, och det är väldigt nyttigt för klimatnördar som mig att se hur låg kunskapen faktiskt kan vara (Nikki Amini har aldrig handlat något begagnat, Arja Saijonmaa vet inte hur man sopsorterar).
Sen blir jag kanske lite frustrerad över att för mycket fokus hamnar på ”gör ditt eget schampo”-nivån, istället för att trycka på för systemförändringar. Det är så klart jättebra att de får testa klimatsmarta vanor (och samtidigt lära tv-publiken samma sak), men det här är ju inte vanliga Svenssons utan kändisar. Hade det inte kunnat vara en poäng att även uppmana dem att använda sina röster i offentligheten vid sidan om städ- och lagningstipsen? Det hade ju gjort större skillnad för klimatet – de två yngre (Filip Lamprecht och Nikki Amini) har tillsammans över 150 000 följare på instagram och de två äldre (Claes Malmberg och Arja Saijonmaa) är respekterade veteraner i nöjesbranschen och skulle nog kunna skapa en del uppmärksamhet kring klimatfrågan om de gick in för det. Det hade varit så intressant att få höra åtminstone en diskussion med utgångspunkten i deras status och att dessa fyra inte är riktigt genomsnittliga medborgare utan har större potential än så.
Sevärt ändå, om inte annat för diskussionens skull. Och även om jag misstänker att Klimatkampen glider den stora massan obemärkt förbi är jag glad över initiativet. Det är också bra att Svt lagt till en möjlighet för publiken att haka på utmaningen, och också producerat små explainer-avsnitt med fördjupning till varje program.
Och slutligen …
Dags att nominera! Nu har nomineringsproceduren för Aktuell Hållbarhets årliga lista 101 hållbarhetsmäktigaste dragit igång. Passa på att nominera personer ni tycker gör skillnad för klimatet här senast 31 januari! I fjol hade jag den enorma äran att platsa på listan, och energiboosten från den nomineringen har burit mig genom hela det gångna året så jag kan nog lova att alla som nomineras in på listan blir väldigt, väldigt glada över det! Sverige är fullt av grymma personer som ägnar sin tid åt att lyfta världens viktigaste fråga, och de förtjänar att få veta att deras bidrag är viktigt. (Det går att nominera flera personer – en i taget – så man behöver inte välja!)
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Arja Saijonmaa var med i Melodifestivalen 2019 med en sång på klimatförändringarna så jag tycker nog att hon har försökt lyfta frågan i ett stort, folkligt sammanhang.
Absolut, det har hon! Det var främst att jag tyckte programmet i sig borde ha belyst att ens yrkesval också kan innebära möjligheter som inte alla har.