Borde inte staten gå före och visa vägen? Jo, det kan man tycka – så därför är veckans toppnyhet extra anmärkningsvärd. Detta blir det sista svepet för i år, nu tar nyhetsbevakningen julpaus!
Statliga bolag slarvar med utsläppen

Sveriges riksdag. Foto: Photo Mix/Pixabay
Ökande utsläpp och brist på redovisning. Klimatkollen (som jag sitter i styrelsen för, transparenskommentar) har granskat 24 statliga bolag med omsättning över en miljard kronor och deras hållbarhetsrapportering.
Här finns det en hel del brister:
- Almia, Lernia och SJ rapporterar inte utsläpp alls. (Hallå, SJ?! Borde inte glasklar utsläppsrapportering vara rätt fördelaktigt för er?)
- LKAB och Infranord rapporterar bara utsläpp i egna verksamheten, men inte i värdekedjan (där uppskattningsvis 60-80% av utsläppen finns).
- Swedavia rapporterar utsläpp per flygplats, ett helt omöjligt mått att jämföra med något annat.
- Sveaskog (Sveriges största skogsägare) rapporterar inte biogena utsläpp (vilket andra skogsbolag gör, och där kan man också se att de biogena är större än de fossila).
- Systembolaget redovisar klimatavtrycket från förpackningarna, men inte från innehållet.
En viktig sak att ha med sig här är att svenska staten har en ägarpolicy, som slår fast att det är ”av särskild vikt” att statliga bolag ska arbeta för Sveriges miljö- och klimatmål och Parisavtalet – agera föredömligt helt enkelt.
Klimatkollen har skrivit en debattartikel om detta – läs den här!
Shell backar i stämningen av Greenpeace

Foto: Steve Sharp/Unsplash
Ett år av hot är över. För lite mer än ett år sen stämde fossilbolaget Shell Greenpeace UK, Greenpeace International och nio privatpersoner på över 100 miljoner kronor efter en fredlig protest till havs. Allt som skadades under aktionen var ett ynka hänglås, som knappast kostade så mycket.
Shell lovade tidigt att dra tillbaka stämningen om Greenpeace lovade att aldrig någonsin genomföra aktioner mot deras infrastruktur, vare sig i hamn eller till havs. Greenpeace backade dock inte utan istället mobiliserade en lång rad kända namn, bland andra Emma Thompson och Greta Thunberg, för att uppmärksamma det vansinniga i stämmningen.
Nu drar Shell tillbaka stämningen. Greenpeace har fått gå med på vissa krav, men betydligt mildare än de initiala. Och Shell? Ja, de borde stämmas.
Shein & Temu – del 9456 av följetongen
Shein-kunder: Fattiga eller klimathjältar? Förra veckan var det full rulle i mina Instagram stories ang Shein och Temu (för långt att sammanfatta här, men allt är sparat i en höjdpunkt), och samtidigt kom en intressant krönika av Peter Alestig om hur skevt utsläppen från Shein/Temu redovisas. Mycket läsvärt, och ännu ett argument till samlingen kring varför Shein/Temu är förkastligt.
Veckans 4 snabba nyheter

Kärnkraftverk i Schweiz. Foto: Daniele la Rosa Messini/Unsplash
- Regeringens kärnkraftlöfte kraschar. Vid valet lovade regeringen att sätta det första spadtaget för ny kärnkraft inom 100 dagar. Nu har det gått över 800 dagar, och ingen har ens nuddat en spade. Nu säger dessutom regeringens egen kärnkraftsamordnare Carl Berglöf att ”det blir svårt” att ens inleda utbyggnaden under denna mandatperiod.
- Beteendeförändringar krävs för att nå Parisavtalet. Det är lätt att lägga all skuld och allt ansvar på näringslivet och industrin, men ungefär hälften av utsläppsminskningarna behöver komma från minskad konsumtion, enligt ny forskning. Intressant, tycker jag!
- 2024 är det varmaste året någonsin. Och så var det officiellt – 2024 är varmare än 2023 (som var det varmaste året hittills), och detta år blir också det första där temperaturen gått över 1,5 grader. Gott nytt klimatkrisår!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Tack för svepet och God Jul!
Två tips:
https://sverigesradio.se/artikel/sa-mycket-handlar-svenskarna-julklappar-for
https://start.stockholm/om-stockholms-stad/priser-och-utmarkelser/utmarkelser/stockholms-stad-far-pris-som-decenniets-cykelstad-2024/