Ska vi göra ett litet tankeexperiment? Föreställ dig att du har en heltidsanställning, och jobbar hårt för att företaget du jobbar för ska vara nöjda med ditt arbete. Jobbet behöver du ju så klart, du har hem och familj att sköta med allt vad det innebär i form av utgifter och åtaganden, vård och omsorg. Det är tufft, men du har haft tur – du tillverkar åt ett globalt jätteföretag med rötterna i ett av de mest demokratiska och trygga välfärdsländerna i världen! Det borde ju liksom smitta av sig på hela företaget så att du som anställd får arbetsvillkor som rimmar med de värderingarna.
Och ändå … så täcker din heltidslön bara 60% (!) av vad du behöver för att klara att betala hyra, mat, el och andra basbehov, och för att dina barn ska kunna gå i skolan.
Visst är det en obehaglig tanke? Att du skulle behöva mer än 1,5 heltidstjänster för att ens ha råd med det mest basala. Visst skulle vi pålästa svenskar protestera hejvilt mot en sån orättvisa, vi vet ju våra rättigheter och det här är ju inte rimligt någonstans? Ändå är det precis detta som sker just nu – i ett svenskt företag. I H&Ms leverantörers fabriker i Indien och Bangladesh, där väldigt många av H&Ms plagg sys upp, har många arbetare bara 60% av en levnadslön i dagsläget. Under pandemin har lönerna dessutom sänkts i många fall. Och detta trots att H&M redan för åtta år sedan lanserade sin ”roadmap” för att garantera levnadslöner i hela produktionskedjan.
Och det blir snårigare än så. För eftersom H&M är ett av världens största företag (1,6 miljoner jobbar inom klädproduktionen!) och en stor aktör på börsmarknaden så har även de svenska storbankerna en viktig roll här. Våra sju storbanker (Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank, Danske Bank, Länsförsäkringar, Skandia) har tillsammans investeringar för 21,7 miljarder (!) i enbart H&M. Det fina med det är att bankerna därmed att stora möjligheter att ställa krav på H&M, men gör det de?
Det har Fair Action och Fair Finance Guide tittat närmare på. De gjorde en undersökning om det här 2019, och nu var det dags igen. Ska vi kolla på vad som har hänt?
- Jo! 5 av 7 storbanker tycker att H&Ms strategi för att höja sömmerskornas löner brister, och att H&M måste ge mer information om vad de åstadkommit när det gäller lönerna. Bra!
- Alla 7 bankerna har en dialog med H&M om levnadslönerna, 2019 var det bara 3 av dem som hade det. Bra!
- Men ingen bank har satt tydliga tidsmål för kraven, och endast Nordea och Skandia redovisar målen och resultaten av sitt påverkansarbete öppet. Dåligt!
- Och ingen av bankerna röstade för förslaget bland aktieägarna att skapa en levnadslönsfond för att kunna ersätta textilarbetarna för minskade löner under pandemin. Uselt.
Fair Action och Fair Finance Guide har granskat alla 7 bankerna i detalj kring det här, lite som de gör när de gör sin stora hållbarhetsgranskning av bankerna. Ovan ser ni resultatet:
- Bäst rankar Nordea, som når 64% av 100 på frågan ”Vilket ansvar tar banken för att H&M betalar ut löner som det går att leva på?”.
- Sämst är Handelsbanken, som bara når 21% av 100 möjliga.
- I snitt får bankerna inte ens 40% av maxpoängen, även om det är en förbättring sedan 2019.
Alltså, visst kan vi kräva betydligt mer än så här av både H&M och våra banker?
Så vad kan vi som bankkunder (och kanske även H&M-kunder) göra? Jo, detta!
- Viktigast av allt: Skriv till din bank! Genom Fair Finance Guides mailverktyg kan du skicka en färdigskriven uppmaning direkt till din bank.
- Dela gärna Fair Actions granskning och uppmana fler att maila. Dela det här blogginlägget, eller Fair Actions instagraminlägg.
- Fråga H&M om deras strategi för levnadslöner och när de planerar att betala ut löner som det faktiskt går att leva på. Till exempel här (på engelska) eller här (på svenska)!
- Backa Fair Action, till exempel genom att bli medlem.
TACK för att ni engagerar er!
Check på den, nu är mail skickat! Tack för jättebra tips.
Ett tips som jag har som jag helt hade missat är Medborgarinitiativ i EU. Alltså som e-förslag som innevånare i en kommun kan föreslå och sen rösta på, fast på EU-nivå. Just nu finns en massa bra förslag som behöver stöd. Kommer man upp i 1 miljon röster, samt över vissa tröskelvärden så måste frågan tas upp av parlamentet.
Känns som en typiskt bra sak att lägga 10 minuter i månaden på; gå in och kolla om det är några nya förslag värda att rösta på.
https://europa.eu/citizens-initiative/_sv
Superbra, tack! Och precis, det är ju ett sånt förslag som ligger nu om fossilreklamförbud! Men jag hade inte koll på att man kunde se alla förslag på ett ställe – toppentips!