Okej, nu är det faktiskt dags. Efter snart sex år med ett uselt planerat, slitet och icke-funktionellt kök har vi äntligen bestämt oss för att renoveringen måste bli av.
Det här har jag våndats över må ni tro, att försöka sänka sina individuella klimatavtryck och samtidigt planera för en köksrenovering är inte lättsmält för själen. Men till slut fick jag ändå inse att jag ju tänker mig ett långt liv i vårt mysiga hus och att köket är något som används flera gånger varje dag och måste fungera för det. Så här kommer kanske Husligheters längsta blogginlägg någonsin, som uppvärmning inför en rejäl följetong.
Nuläget
Vårt kök blev faktiskt fint tack vare en budgetrenovering för några år sedan. Tyvärr blev det dock inte mer funktionellt. Jag har två barn som börjar skolan till hösten och som älskar att hjälpa till – men just nu helt enkelt inte ryms vid vår minimala arbetsyta (den lilla delen mellan den märkligt placerade spisen närmast i bild och diskbänken). Vi har en bänkskiva som varit fuktskadad ända sedan vi flyttade in (syns faktiskt ej på denna bild, men träet är svart runt om diskhon) och våra vitvaror är 12+ år gamla och bör alltså bytas ut (eftersom teknikutvecklingen för vitvaror går så snabbt framåt att det är bättre för miljön att uppgradera till energisnålare modeller vart sjunde år än att behålla de gamla). Det senaste året har diskmaskinens olika indelare dessutom börjat släppa från sina fästen, vilket gör att vi inte riktigt kan fylla upp diskmaskinen lika bra. Det var helt enkelt dags.
Steg 1: Välja leverantör
Nytt kök alltså! Gulp, så många val! För oss började det med att kolla upp vilka tillverkare som har miljömärkta kök. Valet föll på Marbodal, som har Sveriges största utbud av Svanenmärkta luckor. Där fick jag hjälp att spalta upp både nuvarande kökets problem och våra önskemål, och min tanke om att vända hela köket blev bekräftad av Marbodals duktiga Renée som hjälpte mig planera. Marbodal har dessutom ett fiffigt test på sin hemsida som man kan använda för att göra lite förarbete innan man åker till köksbutiken, här finns det!
Steg 2: Skissa
Vi ritade upp två olika varianter på planlösning. En som utgick från mitt enorma sug efter massor av arbetsyta, eftersom det är en av de saker jag saknar mest i nuläget. Och en annan som omfördelade arbetsytan lite för att istället göra köket mer socialt.

Alternativ 1. Tidig skiss på L-format kök. Dörren till vänster leder ut till altanen, och den till höger ut till matplats, trappor och vardagsrum. Skiss: Marbodal.
Den här varianten skapar massor av arbetsyta, och dessutom får vi in lite extra förvaring nere i högra hörnet (där en murstock gör att det inte går att ha fulldjup på skåpen). Förvaringsväggen med kyl och frys i nederkant har inte ställts ända in mot vägg utan flyttats fram lite för att linjera med skåpet framför murstocken, vilket gör att rummet blir aningens mindre.
Det här alternativet har rakare linjer, spisen har flyttat till fönsterväggen och jag har ”blivit av med” ett par skåp kring öppningen mot matrummet. Kyl och frys längs vänstra väggen har istället flyttats in så långt det går, vilket gör att golvytan blir större och då funkar det med en köksö utan att det blir för trångt. Den arbetsyta som försvinner från L-lösningen har istället hamnat på köksön, som också funkar som en social yta.
Så vilket valde jag? Alternativ 2! Efter att ha konfererat med allt från vänner till svägerska och bollat fram och tillbaka landade vi i att den sociala ytan som vi verkligen saknar idag så klart ska prioriteras. Arbetsytan blir stor ändå, och skåpen som försvinner från L:et och framför murstocken hamnar ju i köksön istället.
Steg 3: Välja stil
Nu börjar det roliga på allvar – att välja hur köket ska se ut rent estetiskt! Jag gjorde en idé-moodboard med kök jag gillade från Pinterest först:
Här gillar jag till exempel att bänkskivan går upp som en stänkskiva på väggen istället för kakel. Jag gillar att det är fritt över diskbänken istället för väggskåp, en köksö att duka upp frukost på, ljusa, naturliga färger och så ett vinställ på väggen – det ska finnas i nya köket. Så trevligt!
Sen gjorde jag en moodboard för detaljerna i stilen:

Moodboard. Lucka från Marbodal, lampor från Örsjö och Louis Poulsen, blandare från Mora Armatur, bänkskiva från Silestone by Cosentino som måttas och kapas via Svenska stengruppen, tapet från Sandberg Wallpaper, barpall från Applicata och diskho från Stala. Foton: Pressbilder från olika leverantörer.
Tråkigt att helrenovera ett kök och välja i princip samma färg som jag redan hade? Ja, det kanske man kan tycka, men jag tänker tvärtom – om jag nu ska ha som regel att ”skulle jag ha valt detta för fem år sedan och skulle jag välja samma om fem år?” om så många konsumentval som möjligt, så känns det självklart för mig att välja något jag bevisligen trivs med. Ljusgrått! Det passar i vårt hus, det passar min stil och det känns tidlöst och svårt att tröttna på. (Och JA, det var frestande att slå till på lindblomsgrönt istället när jag såg ett av de fina utställningsköken i showroomet, men NÄ – jag vet inte om jag kommer att trivas lika bra med det i längden.)

Jag gjorde också en egen moodboard med prylar jag hade hemma för att få rätt känsla. Foto: Maria Soxbo/Husligheter
Eftersom vårt 1930-talshus har originalfönsterbrädor i vit marmor i vardagsrummet, och vi sedan plockat upp det i hallgolv och bänkskiva i badrummet ville jag behålla den röda tråden med marmor även i köket. MEN jag ville ha något tåligare som inte blir fläckigt och fult så fort det spills fruktsafter eller vin. Tanken med det nya köket är ju att barnen ska kunna hjälpa till, och då får det inte vara för ömtåligt. Därför valde jag istället en kompositskiva med marmor-känsla, Blanco Orion från Silestone. Hållbarhet i vardagen, och eftersom marmor trots allt är ett ändligt naturmaterial känns det ändå bättre att välja något som tillverkas av nermalda, små bitar kvartsstenar istället för stora, brutna block. Skivan måttas och kapas av Svenska stengruppen, vilket känns otroligt skönt att överlåta till proffs när man bor i ett gammalt hus med väggar som inte är helt raka.
Jag visste också att jag ville ha dubbla hoar (för det har vi nu och det trivs vi med) och jag ville ha en väldigt clean blandare. Min första tanke var att behålla beslagen som vi bytte till i budgetrenoveringen, men jag insåg också att när vår nuvarande träbänkskiva försvinner behövs något annat för att ge värme till köket och därför valde jag att köra på nya handtag i naturfärgat läder istället. Som belysning behövde vi både något över diskbänken och över köksön, och här nånstans landade jag när jag fick drömma fritt (utan att räkna så mycket på kostnaden …). Och så är jag våldsamt sugen på tapet, men här väntar jag med att beställa tills köket är på plats så att jag hinner vänja mig vid den nya planlösningen innan jag bestämmer mig.
Steg 4: Detaljplanera
Nu blev det dags att finslipa skisserna. Rätt luckor (Svanen-märkta Arkitekt Plus från Marbodal, rätt handtag (köpta via Marbodal), en diskho och blandare i rätt stil, integrerade vitvaror för ett lugnare intryck och en nedfälld bänkfläkt för att låta köket vara så ljust och fritt som möjligt. (Saknas på bilden gör eventuell tapet och all belysning.) Här syns också nya altandörrar (inte helt rätt modell, men ett exempel), eftersom våra nuvarande är i väldigt dåligt skick och ändå behövde bytas ut – då kändes det logiskt att göra allt i samma veva för att slippa göra om något arbete senare.
Åt andra hållet syns förvaringsväggen med integrerad kyl och frys och skafferiskåp. Ugnen fick hamna i bekväm arbetshöjd på väggen och så köksön med två skåp för förvaring och en del källsortering, en kokbokshylla och lådor att ha laddare, snabbt undanröjda läxböcker, post och annat i. Murstocken är ”naken” på skissen, men huruvida den får förbli sådan beror på skicket när den gamla spisen och fläkten tas bort. Annars blir den överspacklad och målad istället.
Steg 5: Beställningar och det gamla köket
Sista steget i den här fasen av renoveringen var förstås att beställa allt som har lång leveranstid, boka in hantverkare och – inte minst viktigt – se vad som kunde bli av det gamla köket. Jag lade ut det på Blocket och skänkte bort det mot nedmontering. Gamla köksskåp passar ju perfekt i till exempel förråd och tvättstugor, och även om det är slitet så är det stabilt och kan funka i många år till. Till min stora glädje blev det rusning, trots amatörmässigt ommålat av yours truly.
Först till kvarn var någon som faktiskt ville ha det som just kök, och som dessutom ville köpa till vår gamla diskbänk, blandare, ugn och diskmaskin! Det gör mig faktiskt jätteglad att vår renovering inte belastar sopberget riktigt än, utan att det får leva vidare hos någon annan.
Det här var första delen i följetongen om vårt nya kök, hoppas ni vill hänga med hela vägen!
Translation: New kitchen coming up! Here are our initial thoughts when deciding how it should look.
Hej! Ser fint ut!
Men jag har en undran kring vitvaror, kan det verkligen vara miljömässigt riktigt att byta efter bara 7 år sett till hela livscykeln? Så väldans mycket energi sparar en ju inte per år, nytillverkning måste ju äta upp det väldigt fort tänker jag. Är det inte bara en myt? Skapad av tillverkaren kanske..:) tack för en mycket bra blogg! /M
Hej M, denna info har jag inte fått från en tillverkare, utan via Naturskyddsföreningen. Uträkningen släpptes för sex år sedan, men utvecklingen går ju inte direkt bakåt så siffran borde stämma åtminstone på ett ungefär ännu: https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/nytt-rad-byt-kyl-och-frys-om-de-ar-tillverkade-innan-2006
Jag vet inte exakt tillverkningsår på mina, men de bör vara från cirka 2006 faktiskt – och då har de alltså redan tuffat på i sex extra år …
Grattis till tankar på nytt kök!
Jag undrar bara hur spånplattekök står sig miljömässigt. Detta är väl till syvende och sist pressad, limmad spån som även detta kök (liksom 99% av alla Sveriges nya kök) är gjort av?
Jag vill som vanligt slå ett slag för kök med massiva trästommar och luckor. Som kan målas om år 2031 och renoveras 2038. Och håller fram till 2069. Minst. Det är hållbart.
Ja, så är det – ett kök med massiva trästommar är ett jättebra val och jag stod och funderade på det också, men i slutänden valde jag en större köksleverantör för att få alla de funktioner på insidan som jag ville ha. För mig kändes det som ett felval att tulla på den funktionalitet jag behövde, med tanke på att vi renoverar just för funktionalitetens skull (och inte för utseendet – det är mer en bonus). Därför valde jag ett Svanen-märkt traditionellt kök före ett platsbyggt kök i massivt trä – men det är ju mitt val, för någon annan kanske rätt val är precis tvärtom.
Jag tror att var och en måste göra det val som känns bäst ur ALLA aspekter, så att man blir så nöjd som möjligt med både funktion och form. En köksrenovering är ett sånt jätteprojekt både ekonomiskt, klimatmässigt och för själva bostaden, så det måste kännas så genomtänkt för just din familj som möjligt. För oss känns detta som det bästa valet!
Kul! Vet du var man hittar såna ”vinglas-hållare” för väggen att hänga vinglasen på som på bilden där från Pinterest? Har letat och letat… Hittar bara typ såna man fäster i ett string-system. Har för mig att Granit (ikea?) mfl sålde såna som på bilden men har tydligen slutat…
Jag har fått tips om KitchenLab!
Det blir fint alltihop ser det ut som. MEN handtag i naturfärgat läder? Det kan väl ändå inte vara särskilt praktiskt i ett kök? Hur länge blir de naturfärgade?
Haha, om man VILL att de ska fortsätta vara naturfärgade så ska man nog sätta dem på skåp som aldrig vidrörs öht. Jag vill tvärtom att de ska mörkna och få patina, så ju kortare tid de är naturfärgade desto bättre.
Hej!
Ser superfint ut!!
Om du nu vill ha ett bra kök ur miljösynpunkt borde du satsa på Puustelli Miinus. Svanenmärkt i all ära men ett Miinuskök går till och med att återanvända!
http://www.puustellimiinus.com/sv
Ja, jag vet det, men jag tänker att ett minst lika viktigt val är att hitta ett kök vars utseende jag kan tänka mig att leva med i många, många år. För mig är det viktigare att göra ett val jag kommer att trivas med i flera decennier än att köket går att återvinna (gissar att du menar det, de flesta kök går ju att återanvända om det säljs/skänks till någon annan). Men självklart är det toppen att Puustelli också satsar på miljön!
Det här blir spännande att följa! Hoppas på många bilder framöver av renovering och, såklart, det nya köket.
Det hoppas jag med! 🙂