Efter att jag gått över nästan helt till (lakto-ovo-)vegetarisk kost så har så klart klimatavtrycket från maten sjunkit rejält, vilket känns toppen! (Och jag saknar inte ens köttet, har jag insett.) Nu är det istället matsvinnet som är min stora utmaning. Vi missar fortfarande med jämna mellanrum att något håller på att bli dåligt och hinner inte alltid ta reda på det innan det är försent. Det här vill jag bli bättre på, så jag har samlat massor av matsvinnstips här för er som också vill levla upp på maträddarfronten.
Komplettera gärna med egna tips i kommentarsfältet!
Rutiner för mindre matsvinn
En stor del av matsvinnet beror på rent slarv och dåliga rutiner kring att hålla koll i kylen, planera så att all mat går åt och dålig förvaring. Fila på att få in bättre rutiner så löser sig mycket av sig själv!
- Inventera. Gå igenom framför allt kylen inför varje storhandling, och planera rätter efter det som finns. En öppnad gräddförpackning och några snart skrynkliga tomater? Laga en smarrig pasta i morgon!
- Storhandla efter en tydlig plan. Om du bara behöver en halv förpackning av något, se till att planera in en rätt som tar vara på den andra halvan samma vecka. Billigare och mindre risk för svinn.
- Frys in. Använd frysen som brödlåda. Mjukt bröd blir snabbt torrt i rumstemperatur, så tar för vana att alltid lägga nytt bröd i frysen och plocka upp lite i taget. En hel limpa är det bra att skiva innan den läggs i frysen så slipper du ta upp hela på en gång. Dela gärna upp livsmedel du fryser in i lagom mängder för ett recept, så att du slipper tina mer än du behöver.
- Gör system för mat och matrester. En låda med ”ät snart” i kylskåpet är bra för saker med kort hållbarhet till exempel. Slattar av grönsaker och rotfrukter kan skäras i mindre bitar och sparas i en blandat-låda i frysen som är perfekt att ta ur till grytor eller ugnsplåtar. Färska örter kan frysas ner, antingen som de är eller hackade i bitar och infrusna i olja i iskubsbrickor.
- Packa om. Öppnade livsmedelsförpackningar håller sällan tätt. Ha ett gäng urdiskade, återbrukbara glasburkar med lock som du kan lägga över gräddslattar och andra livsmedel i så förlänger du hållbarheten.
- Tvätta händerna. Kan låta som en självklarhet, men eftersom vi svinnar så mycket mat i Sverige kan det vara värt att påminna om att maten håller längre om den hanteras med rena händer.
- Handla svinnsmart! Mycket mat går till spillo redan i affären, så här kan vi alla göra en insats genom att handla från svinnsmarta hyllor, med kort datum (vet vi att vi ska använda grädden samma kväll behöver den ju inte hålla i en vecka) och frukt, grönt och förpackningar som är lite kantstötta.
- Använd termos! Kalla kaffe- och teslattar gör ingen glad, och med nuvarande elpriser är det inte smart att låta kaffebryggaren stå på för att hålla kaffet varmt heller. Häll upp i termos så fort det är klart så har du varm dryck länge!
- Be om doggybag! Förskjut normen på restauranger genom att alltid be om doggybag när du inte orkar äta upp.
Ha koll på läget
- Förvara maten rätt. Ha +4 och -18 grader i kyl respektive frys, och se till att förvara rätt saker på rätt plats. Gröna bananer ska inte vara i kylen för då mognar de inte, men mogna bananer kan förvaras mörkt och svalt för att hålla längre. Skalen mörknar i kylen, men själva bananen håller sig fräsch. Vissa färska örter ska förvaras i rumstemperatur, andra i kyl. Vissa vill ha vatten underifrån och så vidare. De flesta vinner på att planteras om i kruka och skötas om som en krukväxt, då fortsätter de dessutom att växa. Läs på!
- Planera efter tredagarsregeln. Tillagad mat ska helst frysas eller ätas upp inom tre dagar, så vet du att middagsresterna nog inte kommer att gå åt de närmaste dagarna – frys in.
- Lukta, syna, smaka. Bäst före-datum är inget mer än en fingervisning, så lita inte på datummärkningen. Lukta, syna, smaka – om ingenting verkar dåligt så är det inte dåligt. Käka opp!
- Kyl ner maten snabbt. Middagsrester ska helst kylas snabbt för att hålla länge, men att ställa in en varm bytta i kylen är dumt eftersom det då kräver mer energi av kylen. Kyl ner i kallt vatten i diskhon eller ställ ut på balkongen vintertid, tills den är sval och kan ställas i kylen.
- Pigga upp skrumpet. Visste du att mjukna morötter blir spänstiga igen om du lägger dem i kallt vatten? Ge skrumpna rotsaker ett kallt bad i kylen så blir de pigga igen.
- Ät mer av allt! Vi slänger ofta delar av både kött, fisk och grönsaker som faktiskt är fullt ätbara, bara för att vi är ute efter en viss del av livsmedlet. När något blir över – snabbgoogla vad du kan ha det till, innan du kastar!
Hitta dina maträddarrätter
Vissa maträtter är som gjorda för att rädda mat som håller på att förfaras. Hitta ett bra grundrecept, så kan du variera ingredienserna till det sen.
- Soppa. Givet förstås, för att ta vara på ledsna grönsaker, gräddskvättar och även korvsnuttar och annat om man äter kött.
- Plåtmat. Att hacka upp rotfrukter och andra grönsaker, hälla på olja och flingsalt och skjutsa in allt i ugnen är ett perfekt sätt att laga supergod mat och undvika svinn.
- Omelett. Snabb, enkel rätt som kan ta tillvara på allt från gamla ägg till grönsaker, svamp och skinkbitar för den som äter kött.
- Smoothie. Hit åker bruna bananer, kantstötta äpplen och mosiga päron så klart, liksom överblivna skvättar av juice, mjölk och yoghurt. Det blir typ alltid gott, och glöm inte att även grönsaker smakar gott i smoothies.
- Gratäng. Överbliven pasta, potatis och andra kolhydrater blir med lite sås och/eller ost en smarrig gratäng.
- Pizza. Ett bra sätt att rädda både slattar och överblivna tortillabröd är att göra snabbpizza av det.
- Chili. Perfekt sätt att ta hand om exempelvis färs (kan så klart även vara vego), bönor, tomatsås och andra matigare rätter. Servera med lite mathavre eller ris.
- Restfest! Passa på att tömma kylskåpet på rester och slattar ibland genom att köra restfest till middag! Lägg fram allt som behöver ätas upp i skålar likt tapas, och servera något gott bröd till, så får alla ta av det de gillar bäst. Brukar bli en hit i barnfamiljer!
Svinnsmart inspiration
Det finns mängder av inspiration på matsvinnstemat!
- App. Jag gillar matsvinnsappen Too Good To Gos instagramkonto som ger många bra tips på allt från hur man fräschar upp ledsna grönsaker till hur man kan ta tillvara på bananskalet.
- Kokböcker. Här finns det ett gäng på svinntemat: Ta tillvara av Amanda Hellberg & Eveline Johnsson, Zero waste i köket av Karin Bohlin, No waste just taste av Karin Sundgren och Rädda maten av Paul Svensson och Christofer Ekman till exempel.
- Skänk bort mat. Har du för mycket av något som riskerar att förfaras? Bjud på det, och gör någon glad! Ta med nyskördad frukt och överblivna kakor till jobbet, eller erbjud grannarna eller via lokala facebookgrupper.
- Lägg in och sylta! Att göra marmelad, sylt, saft och inläggningar kan rädda många färska bär och grönsaker. Spara på urdiskade glasburkar, prova dig fram med smaksättningar och kombinationer och ge bort hemsyltat och svinnsmart i present!
- Spara smaksättarna! Ostkanter som tex den hårda delen av parmesanosten är en perfekt grej att spara och sedan kasta ner i en soppa eller gryta för att sätta extra smak på den.
Bra inlägg, uppskattar att du har så informativa och rejäla inlägg!!
Vad fint att du gillar, tack för att du tog dig tid att skriva det!