Det närmar sig jul, och som vanligt så här års varvas julklappsplocksidor och vinterresereklam med artiklar om hur julen kan bli ”hållbar”, ”klimatsmart” eller vilket ord som nu är mest populärt för tillfället. Det blir lite mixade budskap minst sagt, och det är förstås inte så konstigt eftersom julen under väldigt lång tid varit en högkonsumtionsperiod. Vi köper massor av mat, julklappar och ibland även ”unn” till hushållet i form av nya tv-apparater, vitvaror och semesterresor till fjäll eller sol. Totalt uppgår julhandeln 2022 enligt prognosen till 8 700 kr/person. (Japp, trots rådande läge.)

Foto: Mourad Saadi/Unsplash
Vardag viktigare än fest …
Så här känner jag. Det är vardagsvanorna som gör den verkliga skillnaden, totalt sett. Om du dragit ner på köttet till ett minimum resten av året, men längtar ihjäl dig efter en knäckemacka med julskinka på – go for it. Köp inte en hel julskinka, den lär nog inte gå åt, utan köp några skivor i charkdisken och njut. Visst är det toppen om vi börjar få in växtbaserade alternativ på julbordet också, inte minst för att fler då kan njuta av det – men klimatet står inte och faller med en skinkmacka den 24 december.

Foto:Anne Nygard/Unsplash
… men överflöd är alltid dumt
Men med det sagt – vi behöver ju inte kasta ut alla våra goda föresatser bara för att det är jul. Vi har ju en tendens att göra det, att slå på stort på alla fronter bara för att vi (vanligtvis) kan. Allt från att skippa att källsortera julklappsförpackningarna till att köpa sprillans nytt julpynt varje år till att unna oss en storstadsweekend i mellandagarna till att köpa ALLA julklappar på nyköpsmarknaden.
Jag tycker snarare att det handlar om att se julen som naturlig del av ens nya, mer klimatsmarta liv. Att utmana sig själv lite kring klappar och se om det går att lösa alla presentbehov utan nyköp kan leda till otroligt fina klappar i form av upplevelser, tjänster och antika skatter. En gåva ska ju kännas bra i magen även om den sker den 24:e, och det fina med att hitta en bra klapp utan nyköp är ju också att den förhoppningsvis känns extra bra i magen även för mottagaren.
Ingen blir heller glad av en dignande julbuffé även dag 3 – vi vet ju alla att vi är ganska trötta på julmaten då. Köp rimliga mängder, frys in rester och handla smart. Detta är ju även snällt mot plånboken ett år som detta.

Foto: Anna Peipina/Unsplash
Och kom ihåg vad det viktigaste är
Det är också lätt att glömma vad julen egentligen handlar om. Vi påmindes om det under pandemin när vi inte kunde ses på samma sätt, men jag misstänker att de insikterna redan bleknat. Mina topp 3 viktigaste grejer med julen är:
- Att fira med de jag älskar – var spelar mindre roll (I år blir det hemma hos oss!)
- Att skapa ett mysigt och avslappnat lugn där alla mår bra, får vila och känner sig avslappnade nog att tassa runt i raggsockar och pyjamas om de vill
- Att få in lite av de traditioner jag tycker mest om, som julmusik, bygga pepparkakshus, fylla hemmet med vissa dofter, en gran (där pyntet återkommer år efter år), en promenad följd av glögg och Kalle. Blir det även en vit jul är lyckan gjord!
Checklista för en hållbar jul
- Gör inget bara för att ni brukar göra det, om ingen tycker att det är viktigt/kul/mysigt.
- Prata om det. Bestäm tillsammans vad som är måsten på julbordet, skippa resten. Och köp pyttelite av det som bara en person vill ha.
- Pynta med förra årets pynt, och njut av återseendet! (Behöver du komplettera – kolla secondhand.)
- Se till att fokus ligger på annat än konsumtion. Dofter, musik, smaker, tv-traditioner eller vad det nu må vara.
- Försök lösa transporter så klimatvettigt du kan (går det inte av ekonomiska skäl så går det inte).
- Tänk till kring klappar. Känns begagnat för riskabelt i just din familj, satsa på upplevelser (massage, biobesök, presentkort på middagar, kurser) eller tjänster (hyrgarderob till exempel) istället.
- Önska dig själv begagnat för att normförskjuta.
- Skala ner på det som känns minst viktigt. Det spar pengar (viktigt i år!) och klimat.
- Hoppa över mellandagsreorna helt i år om du inte verkligen har behov av något.
Vill ni lägga till något?
Pssst! Fler jultips finns i kategorin ”Hållbara högtider”! Och jag vill förstås också lägga till att inte alla har någon att fira en traditionell jul med. Andra måste jobba. Och ytterligare några är mitt upp i något tungt, som sorg, skilsmässa, sjukdom eller något annat som kullkastar den jul man hade önskat. Jag hoppas så innerligt att alla får någon form av julmys, oavsett i vilken form det sker. Och att ett julfirande kan se ut på tusen sätt – med vänner på restaurang, med kollegor på jobbet, med behövande på ett härbärge, med anhöriga på ett sjukhus eller äldreboende eller själv i sitt eget hem. Oavsett om just din jul är självvald eller ej så hoppas jag den blir så fin och fridfull som möjligt.

Foto: Luke Hodde/Unsplash
När man julpyntar kan man notera om något saknas. (Eller ”saknas”, det är ju rent begär) Om det är en broderad julduk, julservis, en kruka til amaryllisen eller vad det kan vara. Och så leta efter det på loppis precis efter jul. Då brukar julpyntet säljas ut till vrakpiser!
Jag brukar gå en runda med mina systerdöttrar, en väldigt mysig tradition.
Smart! Och detta är ju helt rätt sätt att tänka mellandagsrea fast på ett hållbart sätt ju!