Vårt hus är (tyvärr) ett sammelsurium av olika uppvärmningslösningar – vilket gör det dyrt i drift nu när elpriserna stiger. Vi tog in en energikonsult för att göra en energideklaration, och fick då rådet att byta uppvärmningssystem till luft/vattenpump. Som ett steg på vägen medan vi väntade på leveransen av den fick vi också rådet att byta ut de delar av uppvärmningssystemet som går på el. Det var två el-element ( i hallen och i min sons rum) samt ett elvärmegolv i gillestugan. Eftersom vi har vattenburen värme i resten av huset var det liksom vettigt att värma även dessa rum med samma system.
Gamla element – fynda begagnat!
Vi fick faktiskt rådet att köpa så ”bulliga” vattenburna element vi kunde, för de är mer effektiva. Perfekt, tyckte jag – som tycker de gamla elementen är vackrare än nya! Det är dessutom busenkelt att fynda gamla vattenburna element på secondhandmarknaden, vi köpte tre i olika storlekar för max 800 kronor styck. Visst, det är lite av en chansning eftersom de inte går att testa att de är täta, men den risken var värd att ta. I värsta fall får vi helt enkelt göra om processen en gång till, om något av elementen inte håller måttet.
Blästra element – så funkar det
Eftersom de tre radiatorerna vi fyndade var i ganska risigt skick utseendemässigt så behövde de målas. Och jag insåg att det inte skulle bli toppenresultat att måla ovanpå den avskavda färgen. Jag bestämde mig därför för att kosta på att blästra dem rena från färg, och lämnade in dem till en firma inte så långt ifrån där vi bor.
De kom tillbaka i skick som nya! Det kostade mindre än 2 000 kronor totalt att blästra alla tre elementen. Det går ofta att lackera om elementen i samma veva, men jag ville ha en miljövänlig färg så jag valde att måla dem själv.
Måla vattenburna element – miljövänligt
Jag valde att måla med Auro, en riktig favoritfärg. Den är busenkel att måla med och torkar snabbt, till skillnad från exempelvis linoljefärg (som också är ett alternativ förstås). Eftersom elpriserna skenar och utetemperaturen sjunker ville vi så snabbt som möjligt ersätta våra energitjuvar till elradiatorer med våra ”nya” vattenburna element och då passade snabbtorkande färg perfekt.
Rörmokaren kommer – och elementen är på plats!
Jag valde att måla två element vita, men det som skulle sitta i gillestugan fick istället bli mörkgrått för att smälta in mot väggen. Här tog jag helt enkelt med ett färgprov på väggfärgen till Byggfabriken (som säljer Auro) och bad dem hitta en nyans som passade så bra som möjligt till. Det blev ju superbra!
Vår duktiga rörmokare Fredde fick allt på plats, trots att det faktiskt visade det sig saknas ett väggfäste. Det löste han genom att åka iväg till en återbruksbutik för byggnadsvård där han hittade ett passande!
Att måla element – några tips
Det är pilligt och lite tidskrävande att måla vattenburna element, och en smal vinklad elementpensel hjälper massor. Jag använde mig också av svampar (sönderklippta rengöringssvampar) för att nå i alla vinklar och vår. Fingrarna blir kladdiga, men det funkar faktiskt riktigt bra! Jag målade ena sidan, lät den torka och vände elementet för att måla andra sidan. Det krävdes några lager, särskilt för de vita, eftersom de blästrade elementen är så pass mörka i färgen. Se upp så färgen inte rinner, måla hellre tunt och fler lager. (Och ja, det är lättare att måla innan elementen är monterade!)
Om Auros färg
Auro har tillverkat ekologiska färger i mer än 30 år, och gör sin färg med biologiskt nedbrytbara råvaror som är komposterbara – och alltså inte har någon negativ miljöpåverkan. Färgerna är helt naturliga, utan plast eller petrokemi, och väggfärgen är dessutom diffusionsöppen, så den andas. Bra grej med giftfri miljö i hemmet, visst!
Auros lackfärg kan brytas i mängder av olika nyanser och kan alltså ganska lätt matchas mot tapeter och annat för att få elementen att smälta in i rummet (hur fint med färgglada element!), och finns också i med olika glanstal. Jag valde matt.
I Sverige är alltså Byggfabriken återförsäljare av Auro, vilket känns himla tryggt eftersom jag samtidigt då kunde använda mig av personalens expertis kring vad jag ska tänka på när jag renoverar gamla vattenburna element – win/win! Och att en byggnadsvårdsbutik också väljer att sälja Auro (sida vid sida med linoljefärg) är ett gott betyg till färgen!
Nu sprider sig värmen här hemma, och som en bonus ser både barnrummet och hallen mer tidstypiskt korrekta ut i vårt 1930-talshus med de bulliga elementen än de elradiatorer som troligtvis installerades någon gång på 1980-talet.
Summa summarum blev detta inte alls särskilt kostsamt, så förutom nedlagd tid för målandet så var det en väldigt värd investering för att kunna koppla bort några energislukande el-element. Nu ska bara luft/vattenpumpen installeras också (långa väntetider just nu), så kan vi pressa ner elförbrukningen ännu mer!
Heja er! Vad snyggt det blev också!
Tack! Ja, så nöjd! Älskar bulliga element! Nu har vi ett fult ”modernt” element kvar, men det är vattenburet så det får jag leva med tills vidare. Någon gång kanske vi ids byta det till ett bullis också. 🙂
Hej,
Var lämnade ni in elementen för blästring?
Vi har bulliga element (husets original) som har målats om i flera lager… Jag skulle nu vilja snygga till ialla fall ett av elementen. Letar runt i Stockholmstrakten men det känns tveksamt att någon tar emot ett simpelt element… Har du några tips tar jag gärna emot det!
Bästa
/ Ulrica
Vi lämnade in till Allblästring.