Nu är vi här igen, på den där dagen då ”grattis” är helt fel ord. Internationella kvinnodagen som äger rum 8 mars varje år är till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Så länge kvinnodagen existerar innebär det alltså att något är skevt i samhället och det finns jobb att göra, så att säga.
Det finns så klart tusen aspekter av ”kvinnors situation i världen” som borde belysas mer. Våld mot kvinnor. Sexuella övergrepp. Flickors rätt till utbildning. Kvinnohälsa och de (bristande) resurser som finns för både forskning och vård. Löneskillnader. Könsstympning. Förtryck. Och så vidare.
Kvinnor och klimatet

Cykeluppropet, med Annika Sundin, Emma Sundh och Sophia Schyman i spetsen. Visste ni att vi redan skulle ha uppnått den nivå av minskat bilresande som krävs för att vi ska nå klimatmålen till 2050 om män reste som kvinnor?
Men klimatfrågan hör också i allra högsta grad hemma på agendan för den här dagen. Klimatförändringarna drabbar som bekant alla förr eller senare om vi inte får bukt med utsläppen, men kvinnor i fattiga länder drabbas först och värst av konsekvenserna – bland annat för att de ofta ansvarar för familjens matförsörjning och för att de har sämst resurser för att rusta sig, hantera eller fly om katastrofen är ett faktum.
Vi i Sverige märker så klart inte av detta på samma sätt. Men det finns andra skillnader mellan könen som märks även i ett rikt land som vårt.
- Kvinnor oroar sig mer för klimatkrisens konsekvenser, både för sin egen del och för kommande generationer.
- Kvinnor lever redan närmare vad som kan kallas hållbart än vad män gör. Energianvändningen och utsläppen i Sverige skulle minska med nästan 20 procent om män reste som kvinnor.
- Kvinnor är mer förändringsbenägna sett till sin livsstil. Fler kvinnor än män förändrar sin kost, fler kvinnor än män är villiga att förändra sitt beteende för att spara energi och fler kvinnor än män engagerar sig i klimat- och miljöfrågor – medan fler män än kvinnor är klimatförnekare.
Och som grädde på moset sitter fler män än kvinnor på den makt och de resurser som krävs för att ställa om.
Vi måste prata om männen
Därför skrev jag tillsammans med Emma Sundh, Atilla Yoldas, Henrik Wahlström, Bianca Kronlöf, Ida Östensson, Nina Rung, Alexandru Al-Qassam, Gustav Johansson, Anna Branten och Malin Nilsson (Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet) en debattartikel i Aftonbladet igår. Den fick rubriken Låt inte klimatet bli en kvinnofråga – läs den gärna och dela den vidare om ni håller med.
Vi behöver helt enkelt fler män som använder sig av sina befogenheter, sitt kapital och sin potential i omställningen för att systemförändringen ska bli verklighet. Och vi behöver också fler män som snackar klimat, som bidrar till förskjuta ohållbara normer, som blir förebilder och inspiratörer i omställningen och som är villiga att dela 50/50 på hållbarhetsarbetet i hemmet.
Sveriges 52 främsta klimatkvinnor

Illustration: Maja Säfström (kombinerad med Klimatklubbens logga)
Klimatklubben vill också dra sitt strå till stacken för att lyfta klimatet som en jämställdhetsfråga förstås, och det gör vi genom att lista Sveriges 52 främsta klimatkvinnor! Vi har låtit Klimatklubbens medlemmar och följare nominera (liksom allmänheten i stort förstås), och sen hade vi en fantastisk jury bestående av vår vice ordförande Alexandru Al-Qassam, Nina Rung, Beatrice Rindevall från Supermiljöbloggen, Naturskyddsföreningens kommunikationschef Hanna Berheim Brudin och Greenpeaces head of creative Gustav Martner som fick det svåra jobbet att koka ner över 350 nomineringar till en lista på 52 namn.
Varför 52? Jo, för att vår målsättning är att lyfta en klimatengagerad kvinna i veckan hela det kommande året! Det här ska vara en levande diskussion, inte något som uppstår och försvinner så fort 8 mars är över. Och det finns så klart långt fler än 52 klilmatengagerade kvinnor i detta land, och helst hade vi velat hylla dem alla – men detta är ett urval med så mycket bredd juryn kunde bidra med, för att lyfta att det finns fantastiska klimatkvinnor överallt – i näringslivet och politiken, inom forskningen, aktivismen, sociala medier och civilsamhället.
Kolla in hela listan här – och sprid den gärna! Vi vet av egen erfarenhet att klimatarbete kan vara ganska otacksamt, det finns mycket hat och hot som oebgripligt nog riktar sig mot människor som arbetar med klimatfrågor, trots att det är för hela mänsklighetens bästa. Så har ni en fantastisk ”klimatkvinna” (eller man för den delen) i er närhet – passa på att tacka, backa och fråga hur ni kan hjälpa till!
Men varför är inte du med på listan? Eller missade jag dig? Du är i alla fall min främsta klimatkvinna – heja dig!
Tack snälla! Nej juryn landade i att det blev lite för jävigt att lista mig och Emma Sundh eftersom Klimatklubben står bakom listan och vi är medgrundare till Klimatklubben, vilket förstås är rimligt. Och på så vis fick ju två andra namn plats istället – bra ju!
Varför är vissa namn överstrukna? Ville de inte vara med?
Haha nejdå, det är något knas med min wordpress tydligen som ibland markerar länkar som trasiga fast de inte är det – mycket störigt!