Fram till ganska nyligen var produkten ”mobilskal” något som jag bara såg som ett nödvändigt ont. Jag är ganska klantigt lagd, och tappar ofta telefonen – så jag behöver ju ett skal som skyddar den där dyra, utsläppskrävande teknikprylen. Min förra mobil hade därför ett enkelt, svart gummifodral, som jag inte ens minns var jag införskaffat det någonstans. Men det gjorde sitt jobb, och det var allt jag krävde av det.
Men så innan jul gav min gamla mobil upp. Kameran tog blurriga bilder, den hängde sig konstant och i minusgrader sjönk batterinivån snabbare än humöret. Så jag köpte en ”ny” (det vill säga begagnad och renoverad). Hade det funnits någon form av standard för mobilstorlekar hade jag bara klämt på det gamla fodralet på den ”nya” telefonen, och så hade det inte varit mer med det – men nu skilde sig storleken ganska rejält, så jag behövde ett nytt skal.
Den här gången bestämde jag mig för att göra min research, och välja ett alternativ jag verkligen kunde stå bakom till 100 procent. Och då fanns det bara ett alternativ som kändes helt rätt i magen. Det lilla familjeföretaget Bark, som tar vara på träd som antingen fallit av naturliga orsaker eller som måste fällas på grund av sjukdom. Med andra ord spillved – träd som annars hade flisats ner och eldats upp, helt enkelt. Svinnsmart!
Jag har så klart köpt och betalat för det här skalet precis som vilken kund som helst, men ju mer jag lärde känna det här lilla svenska företaget, desto mer sugen blev jag på att berätta historien bakom det. Så nu får ni hänga med bakom kulisserna, helt enkelt! För Barks alla skal har en historia att berätta, och görs dessutom på beställning – vilket gjorde att jag kunde åka kollektivtrafiken hela vägen ut till Barks lilla fabrik i Spånga och vara med när just mitt skal blev till!
När man köper ett mobilskal från Bark behöver man inte bara välja modell, utan också träslag. Varje val har en story bakom, till exempel:
Virket till ditt skal kommer från Stjärnsund i Dalarna. Trädet fälldes när en samfällighetsförening lät gallra träd vid sjön Grycken. Detta träd var ovanligt kraftigt för att vara en rönn vilker bidragit till trädets vackra ådring och färg.
Eller kanske så här:
Denna ask har vuxit på Mariedalsvägen, Hornsbergsstrand på Kungsholmen. Trädet togs ned då det växte där Stockholms stad skulle göra en damm för att rena dagvatten.
När jag frågade Frida Lilliestråle om det fanns något val med en lite extra fin historia bakom så mailade Frida tillbaka direkt: ”Vi har en liten bit trä kvar (som skulle räcka åt ditt skal) av vår favoritalm som växte nedanför Skånska gruvan på Djurgården. Jag tog den här bilden i samband med att det togs ner på grund av almsjuka. Trädet var enormt och gammalt med fantastiskt mörkt vackert virke!”
Och det var inte bara sista biten av denna pampiga alm – det är också sista biten från det träd som gav Frida och Richard idén till att Bark skulle använda just spillved! Jag känner att jag har en raritet i min ägo nu, hihi.
När ett träd måste fällas, till exempel på grund av almsjuka som ”mitt” träd drabbades av, så räddar Bark det och sågar upp det i mer behändiga bitar. Varje bit limmas sedan så här, för att kunna fräsas ur med millimeterprecision. Ser ni vilken otroligt vacker ådring det har!
Varje skal görs på beställning, eftersom det finns så otroligt många olika telefonmodeller – och alla har opraktiskt nog uttagen, knapparna och kameran på olika ställen. För oss kunder innebär det att vi inte kan få leverans nästa dag, vilket ju faktiskt är helt rimligt. Istället får vi ett skal som gjorts från träbit till färdig produkt just för oss – hur många sådana saker omger vi oss egentligen med? Jag har knappt något hemma som faktiskt är tillverkat för just mig, förutom kanske min brudklänning?
Så här ser det ut när träämnet förvandlas av CNC-fräsen med hjälp av en robot som Frida och Richard investerat i till sin fabrik. Det är ganska många moment innan mobilskalet är klart, och träämnet måste vändas och monteras på olika sätt för att fräsa fram formen ur alla vinklar och sätta exempelvis ett hål för laddsladden på exakt rätt ställe. Fascinerande – och väldoftande!
Eftersom Barks skal har ”snap-fit” så måste passformen vara perfekt, vilket inte är helt lätt när materialet är trä. Men på något vis har de lyckats, för skalen sitter som gjutna på telefonen.
Så här såg mitt skal ut när CNC-fräsen hade lekt färdigt med träämnet. Helt rätt form, men lite randigt, några märken från bearbetningen i maskinen och med en snygg liten ”frisyr ”längs kanterna. Allt sådant slipas bort, med en liten handhållen slipmaskin. Finputsningen är helt enkelt människan bättre på.
När skalet är färdigsandpapprat och klart är det dags för ytbehandling med hårdvaxolja, för att skydda mot missfärgning och fläckar. Det här är samma typ av hårdvaxolja som används på leksaker, så det är inga konstigheter i innehållet. Så kul att se hur olika materialet trä kan se ut, eller hur?
Varje litet moment tar en stund, inte minst för att Frida och Richard är så noga med att varje skal ska bli perfekt.
I samma lilla fabrikslokal görs allt – från träämne till rätt form, från slipning till ytbehandling. Och så paketeringen förstås – varje skal med sin historia om trädet som av någon anledning inte kunde växa vidare och skötselråd (eventuella sprickor kan limmas med trälim).
Så hur blev mitt skal till slut? Jo, så här!
En riktig alm-swoosh pryder nu min mobil, och jag älskar inte bara känslan av att hålla i trä hela dagarna (ja, jag klockar ganska många skärmtimmar per dygn …) – utan också veta hela historien bakom. Den gamla almen vid Skånska gruvan som inte gick att rädda från almsjukan, men som gick att rädda på ett annat sätt. Som sågades upp vid sågen på Skansen (!) och togs till den lilla fabriken i Spånga, där Frida och Richard (med hjälp av franske Coco som är anställd) förvandlade virket till en produkt som faktiskt förgyller min vardag – och dessutom fyller en viktig funktion.
Bara för att ge lite perspektiv: En mobiltelefon ger upphov till i snitt 86 kilo (!) avfall när den tillverkas, och innehåller 68 olika metaller utöver plast och andra material. Jag köper alltid mina teknikprylar begagnat, men är ytterst medveten om att den där prylen jag använder i timmar varje dag är en riktig bov att producera. Mitt ansvar som konsument är att ta hand om denna utsläppskrävande dyrgrip på bästa sätt, och det gör jag genom att sätta ett tunt skyddsglas på framsidan och ha ett skyddande skal runt om.
Det känns så oerhört mycket bättre att ha en bit räddat, svenskt trä som bodyguard till telefonen än en bit fossilplast som jag inte har en aning om hur, var eller av vem den producerats. Och även om Bark-gänget själva är så duktiga på transparens, så hoppas jag att den här lilla titten bakom kulisserna kan göra er som gillar det här lika mycket som jag att känna er ännu lite tryggare med att ni gjort ett bra val!
(Och för er som är tillverkningsnördiga som jag finns det en liten film på instagram så ni kan se hur skalet blev till också!)
Har ni frågor? Hojta, så ser jag till att ta reda på svaren!
Typ det finaste jag sett.
Eller hur! Så himla fint!
Hej!
Hur står sig trät i förhållande till hårdplast/gummi i stötar eller småbarnshänder som tappar i stengolv..
Hur slittåligt är fodralet? Om det kommer vatten på, om man tappar det etc? Vad kostar ett fodral?
Trä är ju ett slittåligt material generellt – det är ju som ett hårdvaxoljat golv tex – ingen fara med lite vatten (större fara för telefonen iså fall!), men det är klart att det inte bör ligga i blöt. Och stöttålighet – ja, det är stöttåligt, men så klart allt har någon form av gräns och svårt att säga var den går. Tappar du det i golvet är det i alla fall ingen fara. Priserna ser du här: https://www.barksweden.com/shop-1
Så häftigt och bra! Jag har dock en Samsung Galaxy S10, den fanns inte med i drop-down menyn på Samsungmobiler. Betyder det att det inte går och få skal till den då, eller kan man göra en specialbeställning?
Åh, jag vet faktiskt inte – men kontakta Bark och fråga!