Det finns nog ingenting som är så svårt på ett individuellt plan som att bli en medveten konsument. Inte nog med att vi dagligen översvämmas med reklam för produkter som inte är hållbara – hela frågan är också så komplex att det ofta kräver timmar av research (eller tillgång till en forskare) för att verkligen veta vilket som är det bästa valet.
Jag har ett par grundläggande riktlinjer för egen del, där andrahand i första hand är en så bra grej att gå efter just för att det verkligen minskar mitt behov av research.

Svanenmärket. En symbol 97% av svenskarna känner igen.
En annan tumregel som också gör allt mycket lättare är att välja miljömärkt före okontrollerat. Det kommer vi långt med, eftersom en oberoende miljömärkning – som Svanen – faktiskt innebär att någon annan gjort researchen åt oss! Det ska vara lätt att göra rätt – och precis det hjälper Svanen till med.
Det här är så klart ingen nytt – Svanenmärkningen är så otroligt etablerad att hela 97% (!) av alla svenskar känner igen symbolen. Och det är ju fantastiskt! Snacka om potential för beteendeförändringar när det enda vi behöver lära oss är att leta efter en symbol som i princip alla vet hur den ser ut!

Maskindiskmedlet vi använder. Svanenmärkt så klart! Foto: Maria Soxbo
Det som däremot inte alla svenskar vet är vad Svanenmärkningen egentligen betyder. Och det är istället lite problematiskt, eftersom den okunskapen kan göra att vi väljer bort den Svanenmärkta produkten för en av ett mer välkänt märke eller som har en snyggare förpackning, till exempel. Vi behöver alltså ha lite mer på fötterna, så att vi fattar varför vi ska kika efter den där välkända symbolen. Är ni med?
Just därför blev jag så glad när jag fick i uppdrag att i en rad inlägg sprida kunskap om Svanen och vad märkningen egentligen innebär. Ni som följer mig vet ju att jag går igång på att sprida information och att jag tror stenhårt på att kunskap är det viktigaste vi kan utrusta oss med. Så – här har jag sammanfattat det jag tycker att alla borde veta om Svanen!
(Om ni redan visste allt detta, toppen! Då kanske ni istället kan sprida informationen vidare, så att fler konsumenter blir lika pålästa som ni är!)
5 saker alla borde veta om Svanenmärkningen!

Håll koll på lilla märkningen! Foto: Maria Soxbo
1. Svanenmärkningen är oberoende och Nordens officiella!
Det innebär att de företag som har Svanenmärkta produkter faktiskt lever upp till miljökrav ställda utifrån. Det är alltså inte företagen själva som bestämt vad som gör att produkten får ha en miljömärkning, utan det finns hårda kriterier som måste uppfyllas för att en Svanenmärkning ska komma på tal. Det skiljer Svanen från märkningar och symboler som företagen själva hittar på (av typen ”hållbart val”), där de själva kan bestämma var ribban ska ligga och som varierar rejält från företag till företag. Svanenmärkningen innebär alltid att produkten lever upp till aktuella krav.
Svanenmärkningen ligger under ett företag som heter Miljömärkning Sverige, och som är icke-vinstdrivande och till 100 procent ägt av svenska staten. Regeringen har gett Miljömärkning Sverige i uppdrag att bidra till Sveriges konsumtionsmål, genom att underlätta för oss konsumenter att agera rätt och göra medvetna val. Indirekt skyddar Svanenmärkningen oss också från greenwashing, eftersom ingen som inte uppfyller kraven kan använda symbolen. Bra va! Svanen är faktiskt också Nordens officiella miljömärkning. Det gör att du kan hitta Svanenmärkta produkter även under semestern i Danmark eller skidresan i Norge.
2. Svanenmärkningen har ett livscykelperspektiv!
Det innebär att Svanen ser till att kraven täcker in alla delar av en produkts livscykel – så att eventuella miljöproblem inte bara flyttas från ett område till ett annat eller skjuts på framtiden. Därför ställer Svanen krav kring allt från vatten- och energiförbrukning till användning och innehåll av råvaror och kemikalier, vilka utsläpp som genereras under produktionen och vad som händer med produkten när den är förbrukad – alltså återvinning och avfall.
3. Svanenmärkningen har en helhetssyn!
Det innebär en slags förlängning av livscykelperspektivet, där Svanens krav inkluderar att cirkulär ekonomi främjas, att resursanvändningen blir effektiv, att biologisk mångfald gynnas och att klimatpåverkan minskar. Det här gör man eftersom vi står inför många olika kriser, och ingen av dem kan lösas individuellt. Allt hänger som bekant ihop och kräver ett helhetsfokus – vilket Svanenmärkningen bidrar till.
Sen kan man också säga att helhetssynen innebär fler saker. Vissa produkter är ju väldigt komplexa, som ett hotell till exempel. Och då ställer Svanenmärkningen krav på hotellet som helhet. Allt från vilka produkter som används när hotellrummen städas och hur mycket vatten och energi hotellet som helhet förbrukar, till vilken typ av mat som serveras (vegetariskt och eko, till exempel) och hur man arbetar med att få koll på och minska matsvinn. Det går alltså inte att få en Svanenmärkning utan att verkligen ha en genomtänkt helhet!
4. Svanenmärkningen omprövas ständigt!
Det innebär att kraven inte är desamma idag som 1989 när Svanenmärket skapades, utan samtliga krav ses ständigt över och revideras. Det här gör man baserat på att vetenskapen går framåt och nya forskningsrön presenteras, men också på att exempelvis ny teknik utvecklas och nya lagar stiftas. Det här gör också att en produkt som Svanenmärktes för några år sedan kanske inte längre uppfyller kraven, och därför blir av med sin märkning. Du kan alltså lita på att de Svanenmärkta produkter du ser i butik idag fyller de krav som ställs baserat på dagens kunskap.
5. Svanenmärkningen finns på över 20 000 varor och tjänster
Det innebär att det är väldigt sannolikt att det finns ett Svanenmärkt alternativ i de flesta köpsituationer du hamnar i, och då kan du tryggt luta dig mot att någon redan gjort researchen åt dig.
Så tänker jag kring Svanen
Jag köper väldigt lite nyproducerade saker (jag går ju på tumregeln om andrahand i första hand som sagt), men däremot behöver jag precis som alla andra köpa en rad olika förbrukningsvaror. Maskindiskmedel och toapapper, till exempel. Och då går jag stenhårt på Svanenmärkningen, eftersom det inte finns en chans i världen att jag kan avgöra vilket maskindiskmedel som skadar miljön minst – jag är ju varken kemist eller miljöforskare tyvärr. Men går jag på Svanenmärkningen så vet jag att jag alltid valt något som kontrollerats av människor som kan mer än mig, och det känns bra i magen.
Den vanan, kring förbrukningsvaror, har jag haft med mig länge nu. Men, Svanenmärkningen finns ju i fler branscher, där jag lätt glömmer bort att kolla efter den! En sån grej är just hotell (ja, det finns Svanenmärkta hotell – hur bra!). Eller när jag tar hand om vårt hus och behöver köpa exempelvis spackel inför en tapetsering, eller färg att bättra på utomhusmöblerna med, där finns det också Svanenmärkta alternativ! Så, jag har nu som mål att alltid kolla om det finns Svanenmärkta produkter inför ett köp.

Foto: Maria Soxbo
Maskindiskmedlet från Såklart! är en av mina Svanenfavoriter. Vilka är era?
Min är en billig bodylotion som Axfood tillverkar,
https://astmaoallergiforbundet.se/produkter/body-lotion-2/
helt perfekt om du frågar mig 🙂
Härligt att hitta en så lättillgänglig och prisvärd produkt som dessutom är miljömärkt!