Häromdagen hade jag fått förtroendet att agera konferencier och moderator på en lunch som finska, cirkulära e-handelsbolaget arrangerade kring e-waste – alltså allt elektroniskt avfall som uppstår när vi kasserar exempelvis gamla smartphones för att det kommit nya, uppdaterade modeller.
Swappie har en cirkulär affärsmodell där de samlar in/köper in begagnade iPhones, renoverar dem och säljer dem i ny förpackning med ett års garanti – precis som om den hade varit ny! Jag har själv köpt en iPhone via Swappie, och det fungerade alldeles utmärkt. Så att tacka ja till detta uppdrag var självklart!
Det blev också ett perfekt tillfälle att både lära mig mer om detta ämne och dessutom kunna göra ett inlägg om det för att sprida kunskap om det!
Så – är ni redo för en crash course om vår förmodligen mest använda elektronikprodukt – smartphonen – och klimatfrågan? (Klart ni är!)
9 saker alla borde veta om smartphones och e-waste
1. Livslängd. En genomsnittig smartphones livstid är bara 21,6 månader, alltså inte ens två år (!). I Sverige är vi faktiskt lite bättre på detta, vi behåller våra telefoner i genomsnitt i 3,6 år* innan vi byter ut dem.
2. Ett problem som växer. I EU är det bara 12-15% av alla avlagda mobiltelefoner som samlas in och återvinns eller renoveras. Det, i kombination med att vi byter telefon så ofta, gör att kasserade smartphones är en av de snabbast växande elektronikavfallsströmmarna i världen.
3. Avfallsberg. Globalt uppstår 53 600 000 ton e-waste/elektronikavfall varje år. Av det står Europa för omkring 22 procent – och den genomsnittliga europén genererar inte mindre än 16 kilo elektronikavfall varje år.
4. Klimatavtryck. När vi köper en renoverad, begagnad smartphone via Swappie minskar klimatavtrycket med hela 78 procent jämfört med om vi skulle köpa en ny. En fabriksny smartphone släpper ut i genomsnitt 85 kilo koldioxidekvivalenter under det första året. 95 procent av dessa utsläpp härstammar från produktionen, bland annat från utvinning av råvaror (exempelvis gruvbrytning).
5. Tung telefon. En genomsnittlig smartphone väger inte mycket, men den har ändå genererat avfall motsvarande en fullvuxen man (86 kilo) under produktionen. Det beror på att en ny smartphone innehåller i snitt 68 olika metaller (som kräver gruvbrytning) utöver plast och andra material.
6. Resurser i förrådet. Den genomsnittliga svensken har 2,7 gamla telefoner* som inte används i sitt hem, vilket hindrar dem från att renoveras eller återvinnas. 69 procent av oss har inte tänkt tanken på att lämna in dem – och ytterligare 19 procent vill, men vet inte hur.**
7. Uppfattning. Varannan svensk* tycker att e-waste är ett miljöproblem – men anser samtidigt att det finns andra, större problem vi borde fokusera på.
8. Återvinning. Olika länder är olika bra på att återvinna e-waste. I Europa är Kroatien lite otippat bäst på detta (81,3 % av allt elektronikavfall återvanns år 2017), medan Sverige ligger på åttonde plats med 47% återvinning av e-waste. Vi kan väl bättre än så?
9. Cirkulenter. 51 procent av svenskarna* köper aktivt cirkulära produkter. Vi är dock lite skeptiska till att köpa just smartphones på begagnatmarknaden. 37 procent köper hellre en nyproducerad för batteriets skull, 26 procent köper nytt för att den säkert ska funka och 25 procent för att de vill ha en smartphone som ser helt oanvänd ut**.
* Enligt Swappies Ipsos-undersökning 2023.
** Enligt Swappies Kantar-undersökning 2023.
Och! Apropå den sista punkten har Swappie precis lanserat en premiumkollektion, , av renoverade iPhones, där just det sistnämnda hindret för begagnatköp är bortröjt. Swappie Premium Series är telefoner som ser helt splitternya ut, inte så mycket som en liten skråma finns. (Det ska sägas att den iPhone jag köpt från Swappie också såg ut att vara i nyskick, så ”vanliga” Swappie-iPhones ser också i princip nya ut – men här är det alltså de riktiga guldkornen som samlats i en kollektion för den som inte vill chansa!)
4 sätt att bli en medveten elektronikkonsument
- Behåll! Enligt forskning bör vi inte byta ut smartphones oftare än vart sjunde år (och snittet i Sverige är alltså bara hälften så långt). Kan varje telefon få ett längre liv så minskar mängden e-waste direkt!
- Köp i andrahand! Ibland blir smartphonen stulen, borttappad eller går sönder bortom räddning, och då gör förstås sjuårsregeln inte så mycket nytta. Men – om vi alltid ser till att köpa en renoverad, begagnad smartphone via exempelvis Swappie när vi behöver en ”ny” så förlänger vi ju livet på en annan telefon istället! Win/win!
- Reparera! Har skärmen gått i kras eller är kontakten glapp? Ge inte upp på telefonen för det, kolla alltid upp om den går att laga först. Och kolla med ditt försäkringsbolag – kanske kan reparationskostnaden täckas av din hemförsäkring?
- Återvinn! Se till att din gamla smartphone inte blir liggande i ett skåp hemma. Om den fortfarande är brukbar kan du sälja den till Swappie som renoverar och säljer den vidare! Och är den helt uttjänt ska den förstås gå till återvinning, så att alla värdefulla metaller kan användas på nytt!
Under panelsamtalet som jag ledde deltog Moona Pohjala och Eeva-Lotta El Hosri från Swappie och Erik Huss, som är glaciolog, geograf och vetenskapsjournalist. Vi pratade om e-waste, cirkulära affärsmodeller och svenskarnas smartphone-konsumtion – väldigt intressant!
Jag tänkte passa på att skicka med er några citat från samtalet också:
”Swappie arbetar efter ett ”3+1R”-koncept – reduce, reuse, recycle och repair. Vi reducerar e-waste, återbrukar alla delar som går att använda, återvinner det som återstår och reparerar alla iPhones själva.”
/Eeva-Lotta El-Hosri, Swappie
”Energin som krävs för att producera och driva alla våra digitala ”devices” ökar med 9 procent – varje år. Koldioxidavtrycket från dessa branscher har ökat med 80 procent på mindre än tio år, och motsvarar nu allt vårt flygresande. Det absolut viktigaste vi kan göra är att förlänga livet på alla prylar vi äger. Jag kallar det en oval affärsmodell.”
/Erik Huss, hållbarhetsexpert
”Livslängden på smartphones ökar sakta men säkert, även om många fortfarande lockas av att köpa de allra senaste modellerna när de släpps. Det vi märker är att konsumenter som väljer nytt före reparerade telefoner gör det för att det är viktigt med batteritid och funktionalitet, och där har vi en stor möjlighet att utbilda konsumenterna så att de förstår att en renoverad telefon också möter deras krav.”
/Moona Pohjala, Swappie
Summa summarum: E-waste är en bedrövlig och farlig konsekvens av vårt alldeles för snabbt snurrande överkonsumtionssamhälle. Här kan vi som konsumenter verkligen göra en insats!
Det är ju en bra ide det där, för såna som vill ha just en iphone. Skulle det finnas företag som renoverar alla märken av telefoner vore det ju ännu bättre…Kanske det finns?
Hej Nina, det finns absolut! En hel rad aktörer arbetar med att renovera telefoner, datorer och annan elektronik. Swappie har specialiserat sig på just iPhones, men googlar du på begagnad smartphone + android (eller vad du nu söker) så hittar du säkert en passande återförsäljare.
Jag ska absolut köpa min nästa telefon från Swappie. Ett av mina barn köpte sin telefon därifrån, och den andre har också en begagnad telefon. Dock verkar min nuvarande, icke-smarta, telefon hålla längre än någon trodde (nio år, på det tionde) så mitt Swappie-köp dröjer .
Ah, men då är det ju verkligen bästa möjliga skäl till fördröjningen! Så BRA att din telefon hållit så länge!
Jepp, och så får man nöjet att vara en mupp utan smartphone 🙂 . Det ska bli mycket intressant att se hur länge den håller. Min man tror att jag får ge upp den till slut för att 3G-nätet sviker, inte för att telefonen i sig egentligen gett upp…
Haha! Inte omöjligt!
Men hur ska jag återvinna mina gamla telefoner? Är det säkert att lämna dem som elektronikavfall eller ska jag hamra sönder dem först (men förstörs inte de som ska återvinnas då)? Är så osäker på var och hur jag ska lämna dem så nu ligger det en stor hög hemma.
Fabriksåterställ dem först! Elgiganten skriver hur du gör. Annars kan också Elgiganten hjälpa dig med det (och säkert andra aktörer också). https://www.elgiganten.se/magazine/telekom/mobiltelefon/saker-atervinning-ta-bort-data
Varför är somliga siffror överstrukna?
Det är nån konstig bugg som markerar vissa länkar som trasiga även om de inte är det. Så stökigt!
Det finns en viktig aspekt att tänka på vad gäller begagnade smartphones: en smartphone bör absolut inte användas när den inte längre får säkerhetsuppdateringar och ibland är det svårt att kolla upp vad som gäller för den modell man har tänkt sig. För ett tag sen var det tal om att EU skulle lagstifta om att smartphones måste få uppdateringar en viss tid, men jag vet inte hur det har gått med den frågan: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mobiler-i-byraladan-tillverkarna-bestammer-livslangden-ny-lag-kan-tvinga-fram-langre-livslangd-pa-mobilerna
Ja, så är det ju förstås! Aktörer som Swappie ser ju till att iPhonen funkar som den ska, värre då om man köper den begagnad privat kanske.
Nackdelen med Swappie och andra liknande företag är att konsumenten inte vet hur gammal telefonen är. Det står 0 info om inköpsår på telefonen.
Det påverkar ju tex kvaliteten på batteri och annat. Och spelar roll om den går sönder & du vill få ersättning från hemförsäkringen, du riskerar att få 0 eller mini ersättning pga okänd ålder på telefonen!
Det behöver Swappie mfl vara tydliga med & förbättra = att ha inköpsdatum som krav för att ta in mobilen från början!
Är bla därför jag inte köper beg teknik..
Hej Josse, jag har dubbelkollat detta med Swappie nu som svarar så här:
”Vid inköp och granskning av en enhet, genomför vi en omfattande undersökning och utför nödvändiga utbyten av delar som lätt kan slitas ut, så som batteri eller andra interna komponenter.
Om telefonen skulle drabbas av fysiska skador som inte täcks av vår garanti, kan försäkringsbolaget använda IMEI-numret för att fastställa det ursprungliga inköpsdatumet för enheten. IMEI-numret finns angivet på samtliga inköpskvitton.
Eftersom vi har genomfört en renovering som har ökat enhetens värde, bör försäkringsbolaget ändå basera sin värdering på inköpspriset och inköpsdatumet hos oss.”
Med andra ord är det inget att oroa sig för, det går fint att köpa begagnade telefoner på det här sättet.