Vi går mot en ”krigsvinter”, sägs det – inte minst med tanke på höga elräkningar. Jag bävar själv, för vårt hus drar tyvärr betydligt mer energi än vi vill (på grund av tidigare ägares mindre genomtänkta val). Vi har en långsiktig plan för hur vi ska sänka energiförbrukningen, men det kommer inte att gå över en natt – och därför har jag samtidigt letat energispartips. Jag tänkte att jag helt enkelt samlar dem här, så att fler kan ta del av dem.
Obs – viktig grej att säga. Om man har spotprisavtal på elen så finns det besparingar att göra genom att vänta in låga priser innan man trycker igång tvättmaskinen exempelvis. MEN, då får man också alla höga toppar, vilket kan vara viktigt att veta om man har ett hus som drar mycket el i uppvärmning.

Tofflor på i vinter! Foto: Maria Soxbo
- Identifiera bovarna. Ofta är det eluppvärmning som gör att förbrukningen drar iväg. Har du elgolvvärme eller el-element i vissa rum, försök att använda dem så lite som möjligt. Dra ner värmen eller stäng av och komplettera med mattor och raggsockar/tofflor. (Är golvvärmen din enda värmekälla? Då är det bättre att skippa mattorna så värmen kan sprida sig maximalt.)
- Sänk innetemperaturen. Vi är bortskämda med varma hus, men det kostar också när elen är dyr. Enligt Tibber är den vanligaste innetemperaturen 22 grader, och ett genomsnittligt hushåll kan spara 111 kWh/dygn genom att sänka en grad. Om jag räknar på september 2022 så har snittpriset i elprisområde 3 där jag bor varit 312 öre/kWh, vilket skulle innebära en besparing på nästan 350 kronor i månaden. Och det går ju att pressa 1-2 grader till om det krisar! På med varma tröjor.
- Utnyttja våningarna. Bor du i hus med flera våningar? Då är det smartast att ha den energisnålaste uppvärmningen i bottenvåningen eftersom värmen stiger uppåt. Är sovrummen på övervåningen kan du med gott samvete dra ner värmen där. Dels sover vi bättre när det är svalt, dels tillförs värme underifrån.
- Täta drag runt fönster och dörrar. Hemmet ska förstås ha bra ventilation, men värmeläckage runt fönster och dörrar blir ingen glad av.
- Dra för gardiner. Att dra ner rullgardiner eller dra för fönstren på natten håller värmen kvar i huset.
- Programmera panna/varmvattenberedare smart. Har du relativt ny elpanna/varmvattenberedare finns det ofta program som spar energi, exempelvis att inte hålla huset lika varmt på natten som på dagen.

Kolla ljuskällorna – är det LED/lågenergi? Foto: Sincerely Medie/Unsplash
- Byt till LED- eller lågenergilampor. Klassiskt tips, men många bäckar små!
- Släck lampor i rum du inte är i. (Nej, det stämmer inte att det krävs mer energi för att tända lampor än att låta dem lysa.)
- Vädra snabbt och mycket. Behöver du vädra? Ordna korsdrag en kort stund, istället för att låta fönster stå på glänt länge under det kalla halvåret.
- Blockera inte elementen. Undvik långa gardiner framför elementen och om det går, dra ut soffor etc så att värmen kan cirkulera bättre.
- Skippa standby-läge.
- Fixa grenkontakt med strömbrytare. Bra för ”laddningsstationen” för mobiler och annat, så att du kan stänga av helt när det inte används.
- Ladda inte i onödan. Använd batteriet i datorn och ladda när det behövs.
Badrummet

Hur varmt tvättar du handdukarna och hur länge duschar du? Här finns energi att spara! Foto: Sincerely Media/Unsplash
- Stäng av kranen när du borstar tänderna. All form av onödigt vattenspill är en energitjuv (och slösar ju dessutom vatten).
- Sätt på vattenbesparande munstycken. Det gör större skillnad än man tror, att byta munstycke kan spara någonstans mellan 20 och 95% av vattnet beroende på modell.
- Tvätta smart. Nöj dig med 30 eller 40 grader där det går, fyll maskinerna och tvätta mer sällan – vädra istället.

Skippa badet, ta en snabb dusch istället. Foto: Tina Witherspoon/Unsplash
- Duscha snabbt! Korta duschen med bara ett par minuter, det gör stor skillnad! (Och ja, duscha istället för att bada.)
- Skippa torktumlaren och torkskåpet. Köp en torkställning och låt tvätten självtorka inomhus på vintern (och ute på sommaren förstås).
- Se upp för droppande kranar. Droppar en kran en hel dag kan det motsvara en dusch i vatten- och energimängd!
- Stäng av handdukstorken. Om torken inte behövs som värmekälla bör du stänga av den när handdukarna är torra.
Köket

I köket finns det mycket energi att spara. Foto: Shche Team/Unsplash
- Använd diskmaskinen. Det är mycket mer energisnålt än att diska för hand.
- Skrapa bort resterna. Undvik att spola tallrikarna rena, skrapa ner det värsta i komposten så tar diskmaskinen resten,
- Använd vattenkokaren. I synnerhet om du har en äldre spis gör det stor skillnad att koka upp vattnet i vattenkokare och sen fortsätta laga maten i kastrullen.
- Lägg på locket. Koka alltid upp med lock, det går fortare och tar mindre energi.
- Matcha kastrull med platta. Om plattan är större än kastrullen på en klassisk spis (inte induktion) går värme förlorad.

Baka paj på säsongens äpplen? Passa på att laga något annat också! Foto: Priscilla du Preez/Unsplash
- Stäng av ugnen. Genom att stänga av lite innan maten är klar och utnyttja eftervärmen spar du energi. Passa på att laga mat i ugnen om du bakat, så att du inte behöver dra igång ugnen två gånger. Undvik att öppna luckan, 25-50 grader sägs försvinna varje gång.
- Se över vitvarorna. Väldigt gamla vitvaror, spis etc kan vara energibovar. (Vill du få järnkoll, hyr/låna/köp en liten elmätare och sätt i uttag efter uttag för att se vad som drar mest. Kolla begagnatmarknaden först. Nya kostar de någon hundralapp, sedan kan du hyra ut den via Hygglo eller dela med vänner.)
- Finlira med kyl och frys. Ställ in på +5 resp -18. Kallare än så behöver det inte vara, och varje grad kallare än så ökar energiförbrukningen med 5-10 procent.
- Frosta av och städa. Frosta av frysen ordentligt och dammsug gärna bakom kyl och frys.
- Använd maten! Var smart och kyl matlådorna utomhus under vintern istället för att ställa in dem varma i kylen/frysen (eftersom vitvarorna då måste jobba hårdare för att hålla temperaturen). Och när du tinar något, gör det i kylen istället för i rumstemperatur eller mikron så ger du den lite extra kyla.
- Värm små portioner i mikron. Den är energismart.
- Använd termos. Häll upp kaffet i termos när det är klart istället för att hålla det varmt på bryggaren.
Källor: Allmännyttan, Refurbly, Vi i villa.
Har ni fler energisparartips? Fyll på!
Mitt tvätttips: centrifugera på ett mindre varvtal. Jag tar 900 varv istället för 1200 och upplever inte att det tar längre tid att torka tvätten på torkställning inne eller ute, däremot upplever jag att familjens kläder håller sig fina längre samtidigt som vi sparar energi.
Tack för tips! Även om jag förstås känner igen de flesta är det bra att många påminner och särskilt när många influencers envisas med att tjata om hur mysigt det är att bada varje kväll såhär på hösten och vintern behövs det att många pratar om att det faktiskt inte är ett särskilt bra val mitt i en energikris. Just de inläggen känns så otroligt tondöva just nu.
Vilka mindre kloka val har tidigare ägare gjort i ert hus? Håller själv på att renovera ett gammalt hus helt och hållet och vill inte göra samma okloka val. Just nu drar mitt hus väldigt lite el då jag har ETT element jag flyttar mellan de platserna jag rör mig på. Och inomhusbad jag 14 grader, utom just vid elementet
Framför allt elgolvvärme i gillestugan och el-element i hallen och en utbyggnad, trots att det finns vattenburen värme sedan tidigare. Energikonsulten som gjorde en energideklaration på vårt hus förklarade att vi borde ha 50% av uppvärmningen i källarplan, 30% på mellanplan och 20% på övre plan (har ett litet hus, cirka 150 kvm, men uppdelat på tre små våningar. På det sättet är vårt hus extra dåligt, eftersom ALL uppvärmning i källarplanet är el, medan mellan- och övre plan har vattenburen värme. Det håller vi på att rätta till nu. Lycka till med upprustningen!
Tack för alla tips! En del känner man ju igen men mycket bra att få bli påmind igen. Och många tips samlade på samma ställe är guld värt!
Man kan enkelt föra över alla tipsen till ett Word dokument och sedan ev. fylla på med mer, och skriva ut en lapp så hela familjen kan ha som mall och påminnelse.
Inas centrifug-tips var väldigt klurigt och användbart med.
Inspirerande från er alla, tack!!
Vad fint att du kände inlägget gav något!