Sugen på att ta tåget ut i Europa, men osäker på hur man gör? Jag och Emma rälsade nyligen till Belgien – Bryssel och Gent – vilket ni som följer mig på Instagram säkert redan har sett. (Allt om resan hittar du här!)
Vi fick en massa DM från tågsugna följare som undrade hur man gör för att ta tåget, så här kommer en guide!
TÅG TILL BRYSSEL

Älskar att tåga i Europa!
Det går inga direkttåg från Sverige till just Bryssel, men det är ändå relativt smidigt skulle jag säga. Om du är okej med att åka nattåg är det smart, för då kommer du långt medan du sover och spar in en hotellnatt. (Är man ovan kan det så klart vara svårt att sova, men övning ger färdighet och en natt med lite sämre sömn brukar man klara.)
Jag utgår från Stockholm i mitt exempel, både för att jag själv bor här men också för att alla som kommer norrifrån troligtvis ansluter här. Åker du istället från Göteborg kan en färja till Kiel vara ett alternativ för första biten av resan (den är ju inte lika klimatsmart som tåget dock).
Nattåget från Stockholm och ut i Europa går att boka via SJ eller Snälltåget – men Snälltåget kör bara 11 april–2 november, så det beror på vilken tid på året du åker.

I ett av Grand Places vackraste hörn i EU:s huvudstad Bryssel.
För att åka till just Bryssel är det bäst om du kan ta nattåget hela vägen till Hamburg, det spar mest tid. I sällsynta fall kan det saknas avgångar dit (för att de är fullbokade eller att det pågår banarbeten), och då är ett alternativ att ta nattåget till Malmö istället, och fortsätta med dagtåg därifrån. Tar mer tid, men löser problemet!
Från Hamburg (eller Malmö/Köpenhamn) bokar du sedan resten av resan på Deutsche Bahn, DB.
Avgångarna går förstås på olika tider beroende på dag och tid på året, men så här kan en rutt se ut som exempel:
- Nattåg Stockholm–Hamburg (med SJ): kl 17.34–06.00.
- Dagtåg Hamburg-Köln (med DB): kl 07.46-11.47
- Dagtåg Köln-Bryssel (med DB): kl 12.42-14.35.
Du åker alltså vid middagstid på kvällen och är framme tidig eftermiddag nästa dag.
Om du bara hittar nattåg till Malmö tar det lite längre tid, men det går:
- Nattåg Stockholm–Malmö (med SJ): kl 23.17–06.59
- Dagtåg Malmö-Köpenhamn (med Öresundståg): Går ofta och snabbt
- Dagtåg Köpenhamn-Hamburg (med DB): kl 08.22-13.08
- Dagtåg Hamburg-Köln (med DB): kl 13.46-17.47
- Dagtåg Köln-Bryssel (med DB): kl 18.44-20.35
TÅG HEM FRÅN BRYSSEL

Otrolig loppmarknad i Bryssel (Marché aux Puces på Place de Jeu de Balle) som är öppen varje dag. Får fynden plats i packningen?
Sen tar du samma väg hem igen, här är ett exempel på tågrutt:
- Dagtåg Bryssel-Köln (med DB): kl 12.25-14.15
- Dagtåg Köln-Hamburg (med DB): kl 15.11-19.14
- Nattåg Hamburg-Stockholm (med SJ): kl 22.03-09.33
Då får du också möjlighet att gå ut och sträcka på benen och äta middag i Hamburg på kvällen (lås in väskorna på stationen), och gott om marginal så att du inte riskerar att missa nattåget hem om något av dagtågen blir försenat.
INTERRAIL ELLER EJ?
Interrailpass kan man köpa i god tid innan (passa gärna på när det är rea!), de gäller länge och det är först när du aktiverar dem som reseperioden inleds.
Ibland är det absolut en bra idé med Interrail – jag använde det till exempel när vi åkte till London på höstlovet (läs mer om det här, och där står också en hel del om Interrailkorten). Men det är inte alltid det blir billigast, så testa att söka på vad det skulle kosta utan Interrailkort också och jämför.

Så härligt sätt att resa på ändå! Se Europa swisha förbi utanför fönstret.
En bra grej att tänka på när du har Interrailkort och ska boka enbart platsbiljett (seat only) för flera dagtågssträckor i ett svep, som tex Hamburg-Köln-Bryssel, är att det är billigare att göra dem i en enda bokning än att boka sträcka för sträcka. DB föreslår ofta ganska snäva byten som standard, men där kan du lägga in att du vill ha längre paus mellan tågen för att göra mer luft i schemat och skapa marginaler för bytena. Upp till 45 minuter kallas transfer time, vill du istället ha tex 2-3 timmars marginal mellan tågen för att kunna gå ut på stan och käka eller se lite mer kallas det stopover.
Den främsta fördelen med Interrail är flexibiliteten, det vill säga du har i princip biljett till ALLA tåg redan och blir ett försenat kan du kliva på nästa istället utan att behöva boka om. Vissa sträckor (oftast nattågen och vissa bolag) kräver platsbiljett – alltså att du inte bara har en biljett för resan utan också en bokad plats på tåget – och då måste du addera en sån om du tar ett annat tåg än det du redan har. Men generellt är det lättare att styra om planer med Interrail.
Det går däremot alltså inte att säga att du SKA ha Interrailkort för en resa till Bryssel, eftersom biljettpriserna varierar över året, och eftersom det också beror på hur många sträckor/dagar du reser och hur du planerar resan.
TA HJÄLP ATT BOKA?
Du klarar absolut att boka en tågresa till Bryssel själv, det är inte så komplicerat även om två tågbolag är inblandade. Men OM du vill ha hjälp att planera rutt och hitta alternativ kan du ta hjälp.

Älskar också tågstationer. Ofta så himla fina!
Centralens resebutik i Kalmar är förmodligen bäst i Sverige på detta, de brukar dock ha väldigt mycket att göra så ibland kan det vara svårt att hinna få hjälp. Ett alternativ är Trainplanet – de har jag inte testat själv, men vänner har gjort det och är jättenöjda med servicen. Det kostar ett par hundralappar för själva tjänsten, men kan vara värt om det känns övermäktigt att fixa själv.
TÅG TILL GENT

Charmiga kvarter i Gent.
Om du åker till Bryssel rekommenderar jag verkligen också ett besök i charmiga och omställningssugna staden Gent! Den ligger bara en halvtimme bort med belgiska snabbtåg, och dessa går ofta. Du kan köpa biljett på stationen i Bryssel eller använda appen SNCB/NMBS och boka i den. Enkel väg kostar cirka 11 euro, och du kan ju åka bara över dagen och utforska denna mysiga stad om du vill.
PACKA FÖR TÅGRESAN

Emma gillar stor ryggsäck, jag är definitivt team kabinväska + mindre rygga.
Vi fick ett gäng frågor om hur man ska tänka när man packar för en tågresa, och Emma har gjort ett inlägg om precis detta – kolla in! (Finns också ett inlägg på hennes Instagram, perfekt att spara.)
OM NÅGOT GÅR FEL
Om ett tåg blir försenat eller inställt är det lätt att få panik om resten av rutten då riskerar att falla som ett korthus.

Kan varmt rekommendera Gustav Grün som ligger några kvarter från Hamburg HBF om du vill äta vego innan du kliver på nattåget!
Mina bästa tips är:
- Boka med marginal och luft i schemat. Även om du är snabb och kan byta tåg på 10 minuter räcker det ju med att det första tåget är fem minuter sent för att du ska hamna i tidsnöd, och stress är en tråkig resekompis. Låt hellre resan ta tid, ta höjd för förseningar och ta en bensträckare om allt går smidigt och du har tid över när du ska byta.
- Om du missar ett tåg och har Interrail, ta nästa! (Dubbelkolla bara att du inte behöver boka en platsbiljett.)
- Om du missar ett tåg och inte har Interrail, ta kontakt med tågbolaget på stationen – ofta kan de boka om dig till ett senare tåg helt enkelt. Behöver du köpa en helt ny biljett, kräv ersättning i efterhand från det tågbolaget som orsakade förseningen (ibland får du inte för den extra biljett du köpt om det är två olika tågbolag, men du kanske får kostnaden för det försenade tåget i ersättning i alla fall). Om du har en reseförsäkring – ingår ofta i hemförsäkringen – kan du också anmäla dit och få pengar tillbaka.
- Om din resplan verkar haverera och du inte hittar passande tåg att byta till, fundera över andra reserutter. Kika på en karta – Düsseldorf ligger till exempel nära Köln, kanske kan du byta där istället?
- Om allt gått snett och du inte hittar något tåg för att ta dig vidare, kolla Flixbus! Det är inte lika klimatsmart som tåget förstås, men det är ett sätt att lösa tågstrul på utan att behöva bege sig till en flygplats. (PS, oftast går allt bra med tågresan, och eventuellt strul löser sig med lite tålamod – men bra att veta att Flixbus finns om du skulle ha extrem otur.)
Vill ni addera fler tips kring bokning själva? Kommentera gärna!
Ja, att kombinera tågresan med buss ger definitivt flexibilitet! Om det är klimatsmart att ta bussen till jobbet så är det också ok på semestern. Mha bussar tog vi oss t ex till den fantastiskt mysiga byn Lekeitio i Baskien förra sommaren. Nu håller jag på att planera resa till Pontevedra som du skrivit om. Sedan ska vi ner till sydspanien via Portugal har vi tänkt. Jag är ovan att resa med Interrailpass dock så köper kanske lösa biljetter även om det förmodligen blir jättedyrt. Men vi har sparat hela året, så tror ändå det kommer gå… nu blev jag peppad på att planera mer!
Jag rekommenderar nattuppehåll och direkttåg mellan städerna man sover i så gott det går. Då gör det inte så mkt om ett tåg blir försenat.
Planerad rutt hittills: Gbg-Kiel m färjan, Kiel-Karlsruhe, Karlsruhe -Lyon, Lyon – Girona, Girona – Ourense eller Santiago de Compostela via Madrid (3h uppehåll i Madrid), sedan Pontevedra. Längre har jag inte kommit i dagsläget.
Ja, jag ville mest förekomma kommentarer om att bussen inte går på el, men självklart är det ett bättre klimatalternativ än att flyga. (Stadsbussar går ju ofta på biogas/el, så de är lite bättre än långfärdsbussarna.)
Låter fantastiskt med Lekeitio – aldrig hört talas om! Och är redan avis på dig som ska uppleva Pontevedra, är så nyfiken på den staden!
Interrail är jättesmidigt, ska du så långt skulle jag säga att det är givet att det är värt det! Och det är inte så krångligt som det kan verka, och den här sidan är toppen för att läsa på: https://interrailinfosvenska.wordpress.com/
Trevlig resa!