Oturligt nog verkar ju ”supervärmen” vara över, och jag som fortfarande har semester gnyr lite missnöjt med att jag tillbringade de där fantastiska 30 graders-dagarna på en redaktion… Men såna här ruskiga regndagar passar ju perfekt för att baka, så jag hoppas ni har överseende med att inredningsinläggen är få och bakinläggen många just nu. För jag måste ju tipsa er om min absoluta favorit när det handlar om matbröd! Receptet fick jag av min kompis Lisa för många år sedan, och jag bakar det fortfarande med jämna mellanrum.

Foto: Maria Soxbo
Det är inte ett dugg svårt, men det tar tid, så det passar tyvärr dåligt att baka direkt till frukosten. Men det funkar finfint att frysa, så ta fram en bit ur frysen på kvällen så har du smarrigt bröd på morgonen. Värm det gärna lite – då är det extra gott!
Du behöver
1 l lättfil
25 ml bikarbonat
2,5 msk anis (en påse)
2,5 msk fänkål (en påse)
2,5 msk pomerans (en påse)
1,5 tsk salt
7 dl vetemjöl
1,25 dl grahamsmjöl
2,5 dl rågkross
1 dl vetekross
0,5 dl vetekli
2 dl mörk sirap
Sätt ugnen på 160 grader. Rör ner bikarbonaten i filen. Rör ner resten av ingredienserna. Häll smeten i två brödformar.
Låt stå i ugnen i en timme. Sätt på folie och grädda i cirka 50 minuter till. Håll koll på slutet så att det inte blir för torrt – 40 minuter kan räcka.
Ser fantasktiskt gott ut! Jag hade ett liknande som favorit för en del år sedan. Kanske dags att ta upp bakandet igen och prova denna. Jag åstadkom i alla fall en pizza idag, med hurtig dinkelbotten…
/Maria
Hej! Är inne på en smygtitt. Jag brukar göra en liknande variant jag också. Det är ett av få bröd som blir riktigt bra i gasugn med endast undervärme, efter som de får så fin brun färg i sig själv. Ett storstadstips med andra ord! Mmmm känner doften 😉
/Linn
Verkar smarrigt….ska faktiskt testa
Ha en fin söndag
Emma