Perfekta sättet att starta dagen på? Med en god frukost förstås! Och nu måste jag tipsa er om den godaste granolan/müslin som finns – en hemmagjord variant. Receptet låg en gång i tiden ute på Amy von Sydows blogg, men eftersom hon bytt bloggadress ett par gånger så är jag osäker på om det faktiskt finns kvar ute i cyberrymden (jag hittar bara en julvariant med pepparkakssmak). Så här kommer receptet, och tack Amy för att du delat med dig!

Foto: Maria Soxbo
Sätt ugnen på 175 grader.
- 8 dl havregryn (här kan man mixa med allsköns gryner, rågflingor eller annat gott om man vill)
- 2 dl vete- eller kruskakli
- 2 dl pumpafrön eller solroskärnor (eller både och förstås)
- 1 dl linfrön
- 2 dl grovhackade nötter (jag gillar valnötter, ta vad du gillar bäst eller blanda flera sorter)
Blanda ingredienserna ovan i en bunke och ställ åt sidan. Tag fram en kastrull och häll i:
- 2 dl vatten
- 1 tsk kanel
- 2 tsk mald kardemumma (eller 10 färska mortlade kardemummakärnor)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker (jag brukar halvera för att känna mig aningen nyttigare)
- 1 dl mörk sirap (samma sak här, jag tar halva mängden)
- 1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja, jag tar rapsolja
- 1 msk honung
Värm försiktigt med du rör om (det ska inte koka), och häll blandningen över de torra ingredienserna. Blanda om ordentligt och sprid ut över två bakplåtspappertäckta plåtar. Rosta i ugnen i ungefär 30 minuter, och rör om med jämna mellanrum – minst tre gånger. Håll noga koll på slutet för det bränner lätt, i min ugn räcker det gott och väl med totalt 25 minuter. Låt svalna och blanda i lite torkade bär eller torkad frukt, jag brukar hacka ner några torkade fikon. Mums!


Amy Von Sydow bloggar numer på : amyvonsydow.com
Jajamensan, jag vet – det är ju dit jag länkat! =) Men jag tror att hon ursprungligen lade ut granolareceptet på Veckorevynbloggen hon hade tidigare och den finns inte kvar.
Hej Maria! Vad roligt att se min granola här på din fina blogg! Det finns även med i Ebbas och min kokbok som kommer ut i april 🙂 Tack och hej! Amy
Hej Amy, vad roligt att du tittar in! Jag sprider ditt recept till alla jag känner, det är så vansinnigt gott. Och grattis till nya kokboken!
Stört gott recept! Har nu bytt ut min rostade müsli mot denna. Mums.
Eller hur? Inte ens Start, som annars varit mitt guilty pleasure, är gott längre, nu när jag börjat med Amys…