Det här med matsvinn är ju ett ständigt dåligt samvete, och även om jag tycker att vår familj blivit bättre på det tack vare att vi började storhandla väldigt uppstyrt med veckomatsedel och i princip noll spontanshopping, så är det ju ett faktum att det blir en del slängd mat när man har små barn. Försök argumentera med en toddler om matsvinnets konsekvenser för vårt jordklot, I dare you …
Istället tjatas det om påfyllning och sen ville treäpplaren plötsligt bara ha en enda tugga, eller skålen sveps i golvet och maten med den. För att inte tala om klassikern favoriträtt-men-ändå-matvägran-för-principens-skull. Så ja, vi slänger tyvärr en del mat just nu, och får jobba på andra fronter för att kompensera. Men faktum är att vi slänger 56 kilo mat per år – per person!!! – så vi behöver nog alla bli lite bättre på att ta vara på det vi har.

Matstylist: Elisabeth Johansson Foto: Susanna Blåvarg/IKEA Livet hemma
Genom åren har jag läst en hel del om matsvinn, bland annat skriver Livet hemma om hur man gör för att Bli en nolla i köket (grattis till fyndig rubbe!), och Little Miss Fix It-Sara tipsar om hur man återupplivar trötta grönsaker med isvatten! Här har jag samlat mina 20 bästa tips från olika håll – fyll gärna på med egna i kommentarerna! (Tips 21 får väl bli att antingen låta bli att skaffa barn eller att skaffa hund också …)
Lever jag efter alla dessa tips själv? Nej, långt ifrån! Men jag försöker lära mig, och hoppas kunna bocka av allt fler tips på listan innan året är slut!
20 tips för att minska matsvinnet

Foto: Halfbakedharvest.com
I mataffären
- Bunkra ägg, då kan du göra omelett på i princip vad som helst som håller på att bli dåligt i kylen (oliver, skinka, grönsaker, svamp …). Ägg håller 2-3 månader i kyl, kokta ägg minst en vecka. Äldre ägg flyter om du lägger det i vatten, men det betyder inte att de inte går att äta. Knäck i en skål och lukta innan du kastar.
- Gör veckomeny och storhandla. Utgå från det du har som snart blir dåligt och sätt ihop menyn efter det.
- Se upp med storpack! Ofta är det billigare, men svårare att hinna äta upp. Dela i så fall upp direkt när du kommer hem och frys in det mesta.
- Gör en insats även i butiken! Om du behöver sex bananer för kommande mellisar i veckan kan ju två vara på gränsen till övermogna om de ska ätas samma dag eller i morgon, två kan vara nästan mogna och två gröna. Du och barnen får perfekt mogna frukter alla dagar i veckan, och butiken slipper kasta. Samma med bröd, mejerier et cetera – planera veckomatsedeln efter matens känslighet så kan du ju köpa köttfärs som går ut i övermorgon eftersom du ska äta den redan kväll.
- Nu har vår familj ett skäl till det i och med laktosintolerant make, men har du svårt att hinna göra av med mjölken så är laktosfri mjölk mycket mer hållbar – tips!
När du kommer hem
- Packa upp och ställ in i kyl och frys direkt, så kortas inte hållbarheten.
- När du storhandlat, se upp så att inte det som redan står i kylen hamnar längst bak längst in. Ställ hellre den färska maten längst in, så att du äter upp den äldre först!
- Förvara maten vid rätt temperatur så håller den längre! Bröd ska inte förvaras kallt till exempel, men det ska många nötter och frön.
- Förvara inte fel mat tillsammans! Tomater, äpplen, plommon, potatis och melon avger extra mycket etengas som påskyndar mognandet, så lägg inte tomaterna med de övriga grönsakerna (om du inte vill att avokadon ska mogna snabbare så klart).

Foto: Designmom.com
Goda vanor
- Utnyttja iskubslådorna. Frys in överbliven buljong, vinslattar och fonder och släng i några kuber nästa gång du lagar grytor. Hacka ner kryddväxter som slokar, häll på en skvätt olja och vips har du perfekta (och snygga!) kryddkuber att piffa kommande rätter med.
- Gå på lukt och smak, inte bäst före-datum.
- Gå igenom kylskåpet en gång i veckan och fånga upp det som håller på att gå ut. En burk fetaost, trötta potatisar eller fem ägg? Ingredienser till nästa veckas matsedel – och billigare storhandling! Receptsök efter ingrediens för att bli av med krångligare grejer som hummerfond, sambal oelek och chutney typ.
- Tänk i två steg så ofta du kan. Du behöver äggulor till carbonaran, då kanske det är läge att göra en god kaka med äggvitorna? Du ska krama ner citronsaft i fiskgrytan, kan du kanske riva skalet till en fin dessert? Skala och skär inte bort mer än absolut nödvändigt, och använd de ”rester” som går.
- Frys in i princip allt du misstänker att du inte kommer att hinna äta upp innan det blir dåligt. Gör en fryslista för att hålla koll på vad du har. (Eller gör som vi – sätt en tejpbit, med ena änden dubbelvikt så att den är lätt att dra bort, på lådan, och skriv med tusch vad lådan innehåller och eventuellt hur många portioner det är. Enkelt och överskådligt.)
- Lyxa till vardagen! När yoghurten är slut, häll i lite vatten, skaka runt och häll i mixern med lite frukt (eller i ett glas med en klick sylt) – vips har du en lassi att avnjuta på stående fot.
- Skaffa kompost om du bor i villa! Prima för rabatter och grönsaksodlingarna och inget behov av konstgödsel. Win-win!
- Snart semester? Kolla igenom kylen i god tid, och skänk bort sånt du inte kommer att hinna äta upp till grannen.

Foto: Runningwithtweezers.com
Rädda det som räddas kan
- Börjar brödet bli torrt? Rosta det! Torrt bortom räddning? Kör i mixer till eget ströbröd, gör krutonger eller fattiga riddare.
- Fräscha upp trötta grönisar med isvatten, enligt Saras tips ovan.
- Hård ost går att äta även när den börjar se skruttig ut. Skär bort mögel och nån extra centimeter, resten går att äta. Om du befarar att resten av osten inte heller kommer att gå åt i tid, riv och frys in.
- Utnyttja att bruna/mjuka bananer är enklare att baka med! Jag gjorde bananmuffins på våra (och några ägg som höll på att gå ut) och frös in, nu är söndagsfikat kirrat för ett par veckor framåt.
Bonusklick – läsvärda länkar
Släng inte maten
Släng inte maten – på facebook
Stockholm öppnar matbutik för fattiga
Vilken bra sammanställning!
Tror mycket på det där att tänka till redan i affären.
Jag har försöker få barnen att tänka till genom att alltid själv välja hur mycket dom skall ta eller hälla upp och dricker dom inte upp all mjölk ur glaset så får dom sätta in det i kylen och fortsätta på samma glas nästa måltid.
Emma, det försöker vi också med nu – att ställa in i kylen igen, göra helglunch till barnen på det de inte åt upp till middagen osv!
Lite som din översta bild antyder kokar jag buljong på ”skrutt” från kylen. Halvdåliga rot- och grönsaker, en trött köttbit, täck med vatten, krydda och låt småkoka två timmar medan man gör något annat. Sila av och in i frysen. Blir till min stora förvåning alltid gott!
Bra tips! Åh, jag är tyvärr väldigt dålig på att fixa egen buljong, tärningar är ju ”tyvärr” både billigt och smidigt…
Om man får länka kommer här ytterligare ett länktips: Finlands svenska marthaförbund (en svenskspråkig husmorsförening) har i år en kampanj om matsvinn, information, recept och tips finns på http://martha.fi/sv/start/projekt/svinnkampen
Åh, tack – superbra ju!
Jättebra tips, ALLT det där skull jag behöva, och kanske framför allt vilja bli mycket bättre på.
Önska dig en härlig måndag!
Kram Anette
Tack för tipsen, vilket bra inlägg! Det där med att gå igenom kylen en gång i veckan är ju så himla bra. Jag försöker städa kylskåpet en gång i veckan och på så sätt lurar jag mig själv (som kan var ganska äckelmagad) att maten känns fräschare även om den passerat utgångsdatum.
Hej!
Vilket fint inlägg om ett problem som vi alla kan bli så mycket bättre på. Utöver att minska svinn vill jag bara flagga för matavfallssortering. Något som hälften av alla Sveriges kommuner kan erbjuda idag. Det finns så mycket mat som inte går att äta upp, tex skal, ben och rens som måste slängas. Det kan bli miljövänligt fordonsbränsle i form av biogas som ersätter bensin och diesel och biogödsel som ersätter konstgödsel. Lyckas man minimera svinn och även återvinna är man en riktig stjärna! Mvh Avfallsnörden
Toppenbra tillägg, Josefine!