För ett par helger sedan inventerade jag kyl, frys och skafferi, och upptäckte att vi hade en del livsmedel som var på upphällningen. Torrt bröd, ägg som passerat bäst före-datum (men ägg är ju lugnt, de är oftast bra åtminstone en månad efter), en mjölkskvätt från fjällresan som alltså packats upp och ner ett antal gånger och inte riktigt varit kyld konstant. I fruktlådan låg ett rynkigt äpple, ett par syltburkar hade på sin höjd någon tesked kvar och så vidare – ni fattar.
Så vad göra? Matsvinnsfrukost förstås! Och då är ju fattiga riddare svårslagna. Blöt upp bröd i ägg, mjölk och salt, stek i smör, rulla i kanel och socker. (Utförligare recept hos Helena.) Jag passade på att steka upp det trötta äpplet också när stekpannan ändå var varm, och så åt vi med syltskvättarna som fanns hemma. Mums! Ett bra helgtips i kombination med en inventering/rengöring av kyl och frys kanske?
Tips: Kolla in (och följ!) ”spisoppmaten” på Instagram. Norsk kvinna som startat en fantastisk maträddar-rörelse (hon har bl a fått både norska TINE och svenska ARLA att märka mjölkpaketen ”bit före men lika god efter”). Väldigt inspirerande och motiverande konto!
Oj vilket bra konto, tusen tack för tipset!