Okej, lite nischat inlägg kanske, men om Gotland är en del av era planer i sommar så måste jag ju bara tipsa om allt härligt grönt som finns här! Men jag ska säga på en gång att jag utgått från sunt förnuft när jag valt ut tipsen, inte regler och förordningar om när en restaurang får kalla sig ekologisk till exempel. Jag tycker att närodlat/närfångat/närproducerat räcker långt, att luften är fri från avgaser, att secondhand är en del av affärsidén. Till exempel.
Gårdsbutik & kafé: Prima gård i Bunge (nära Fårösund) är en färsk favorit för mig. 1600-talsgården togs över av ett par, Emma och Martin, som flyttade till ön från Skåne för att hitta ett lugn och tid för familjen. Målet är att leva i samklang med naturen, och som de lever som de lär! Här finns till exempel få parkeringsplatser, istället uppmanas man att lämna bilen en bit bort och promenera sista biten. Det finns tre sorters fika – raw food, delikatess och klassiskt – alla så klart baserade till stor del på antingen vad gården har att erbjuda eller närodlat från trakten. Ekologisk glass till barnen, medan vi päron botaniserar i den fina gårdsbutiken!
Fler ställen att handla färsk mat på: Lilla Bjers, Leva Kungslador, Sysne fiskbutik
Loppisar: Loppisrundor och secondhandjakter är ju perfekta aktiviteter under en miljömedveten semester! På Gotland kryllar det förstås av gårdsloppisar sommartid, bara att hugga på alla handskrivna skyltar. Vill man ha ett lite mer uppstyrt sortiment kan jag rekommendera Monicas fina Fint o fult, på vägen mellan Fårösund och Bungenäs. Så fina grejer!
Fler loppisar med bra utbud: Kuriåsa, Peters vintage, Victors husa.
Restaurang & boende: När det kommer till boende så måste jag rekommendera urfina hotel Stelor söder om Visby. Så fint, rummen är inredda med loppisfynd (och allt är till salu!) och så finns det en restaurang, Stelor Kitchen, som lämpar sig alldeles galet bra till romantiska solnedgångsmiddagar, ty såna får man på den ljuvliga baksidan. Här äter jag middag en gång per år, och har hittills alltid haft tur med vädret!
Fler restauranger med miljövinkel: Krakas krog (gourmetrestaurang med närodlade ingredienser), Lilla Bjers (med ekologiska odlingar på ägorna), Bungenäs matsal (ligger i bilfritt område).
Translation: Going to the island of Gotland this summer! Let me guide you! These are my eco friendly tips!
_______________________________________________________________________
Vill du ha ännu mer Husligheter? Följ mig gärna på Facebook och Instagram (@husligheter). Ses där
Jag borde ju åka till Gotland omgående, inte minst efter alla dina tips och för att jag aldrig varit där. Helt knäppt när jag tänker efter 🙂
Kram Anette
Komsi komsi, Anette – världens bästa ö! 😀