Den här nyheten släpptes i mitten på förra veckan och många av er har nog redan läst om IKEAs nya kollektion Användbar och boken Användbar – vänligare hem som släpps i april.
Men jag vill ändå lyfta dem, för hur gärna jag än handlar av små företag och designers som redan från start satsar på när- och härproducerat, väljer naturmaterial och återvunna material och så vidare, så är det de stora internationella jättarna som måste satsa på miljön för att klimatet ska kunna återhämta sig. Med 381 möbelvaruhus i 47 länder så är IKEA en riktig koloss globalt, och det gör mig väldigt, väldigt glad att de satsar allt mer på hållbar konsumtion med tanke på att merparten av oss nog har åtminstone en IKEA-produkt hemma.
IKEA lanserar dessutom inte bara produkter och kollektioner med ett socialt ansvarstagande och miljötänk, utan försöker också förändra samhället i stort och tar ansvar för sin egen klimatpåverkan. I fjol meddelade IKEA att de satsar en miljard euro för att snabbare nå en ekonomi med låga koldioxidutsläpp och stödja de samhällen som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Sedan i höstas används bara bomull från hållbara odlingar i IKEAs produkter och sedan åtta år tillbaka har IKEA också egna satsningar på vind- och solenergi, vilket gjorde att de 27 maj i fjol blev helt energioberoende i hela Norden. IKEA producerar alltså mer energi än alla deras verksamheter, lokaler och varuhus i Norden förbrukar – ganska fantastiskt!
Så varför skriver jag detta? Nej, inte för att jag fått betalt av IKEA för att skryta å deras vägnar. Utan för att ju duktigare IKEA blir, desto större ansvar läggs på oss som IKEA-konsumenter att ta vår del av ansvaret.
Så länge IKEA väljer att vara så prisvärda så kommer de att sälja stora volymer av nyproducerade varor, det är enkel matematik. Och just nu konsumerar världen alldeles för mycket nya produkter, vi slänger och byter ut istället för att behålla, återbruka och köpa secondhand. Redan 13 augusti i fjol hade vi förbrukat 2015 års resurser, sen påbörjade vi nästa jordklot – som vi inte ens har. Det gick sex dagar snabbare än 2014, så det går dessutom åt fel håll. Så hur duktiga IKEA än är blir de en del av problemet. Visst, det är inget som säger att inte även en billig produkt kan vara ett köp för livet, men så länge man kan köpa sex glas för 15 kronor så är risken stor att man byter ut dem när trendvindarna vänder.
Därför finns det inget viktigare än att vi konsumenter förstår att varje val vi gör också är ett val för hur vår framtid ska se ut. Det är inte fel att köpa en IKEA-produkt – även IKEA-produkter kan bli hållbara och värdefulla designklassiker. Men vi måste lära oss att leta begagnat först, att skilja på behov och begär och framför allt inte låta våra IKEA-köp åka ut med soporna så fort en ny kollektion släpps. Är ni med på det?
Och OBS, de billiga glasen jag länkade till ovan har jag faktiskt köpt själv. De har absolut perfekt storlek för treåringar, något jag hade letat efter länge när jag hittade dessa, så jag hade köpt dem även om de kostade tio eller tjugo gånger så mycket och oavsett vilket varumärke som tillverkat dem. (Hint IKEA, ni kan ta mer pengar för glasen!)
Nu är det upp till mig att se till att våra glas går i arv till någon annan med yngre barn den dag mina ungar inte behöver dem längre även om de bara kostade mig femton kronor – och det lovar jag härmed skriftligen att se till. Ingen kan ju göra allt, men alla kan göra något.
Och ja, det gäller förstås även IKEA. Måste det verkligen släppas nyheter så ofta på det stora möbelvaruhuset? Och dessutom ibland i begränsade upplagor?
Vill du läsa mer? Här kommer några lästips!
Priset på ett par vantar – när ska vi börja uppskatta hantverk igen?
Mina tankar kring vad som är hållbart
Om konsumtion, shopping och samvetet
(Alla mina reflektionsinlägg hittar du här!)
Intressant och viktigt! Second hand, återbruk och att investera i tidlösa ting är numera en självklarhet för mig. För 8-10 år sedan var IKEA favoritshoppingstället och många onödiga prylar kom med hem. Min utmaning nu är att applicera samma tänk när det kommer till kläder. Det går ganska bra men jag är inte helt bekväm med second hand än…
Ja, Ikea gör ett gott jobb! Sen tycker jag man hör alldeles för lite om hur de resonerar kring kvalité kopplat till hållbarhet. De säljer bara led-lampor men kvalitén är under all kritik och de håller inte. Fyller du bokhyllan Billy med böcker bågnar hyllorna osv. Och den ännu större frågan är väl egentligen att hela deras affärsidé bygger på att det ska vara så billigt att vi köper, slänger och köper nytt…
Tycker du det? Det vore intressant att höra deras svar på det eftersom IKEAs produkttester är rigorösa (fråga bara Ilse Crawford!). Jag har inte upplevt att mina IKEA-hyllor bågnat, hade de gjort det hade jag reklamerat dem. Sen är det naturligtvis också så som du säger att man gör ett val när man väljer att köpa en billigare bokhylla, kanske kan man inte ställa lika höga kvalitetskrav på den? Ännu större anledning att fynda IKEA på Blocket kanske?