Här kommer en liten hyllning till materialet kork, som faktiskt är riktigt toppen ur miljösynpunkt. Låt oss reda ut varför!
Vad är kork?

Foto: Clem around the corner
Det är kort och gott ett material som utvinns av barken på korkeken. För att skilja på materialet och förslutaren kallar man ibland materialet för naturkork istället.
Vad har materialet för egenskaper?
Många och spännande. Det är i princip ogenomträngligt för vatten och gaser, vilket gör att det till exempel flyter och att en bordsskiva faktiskt kan bestå av kork utan att suga åt sig allt spill. Det är också isolerande, vilket gör att det funkar toppen som grytunderlägg. Det är mjukt och stötdämpande, så alltså använder vi det både som golv och till skosulor. Och det är lätt att arbeta med, så alltså finns det på rulle som pysselmaterial och passar perfekt på en anslagstavla för att fästa saker med nålar.
Det är också antibakteriellt och rätt resistent mot smuts och damm, och därför är kork ett tacksamt material för till exempel allergiker. Och så är det både lätt och slitstarkt dessutom – fantastiskt, eller hur!
Varför är kork ett bra val?

Foto: Helena Lyth (som varit på studiebesök i Portugal, vilket du kan läsa om här.)
Av massor av skäl! Det är förnybart – man skalar helt enkelt av barken på korkekarna försiktigt ungefär vart nionde år, och låter den sedan växa ut igen. Korkekarna mår inte dåligt av detta, utan kan utan problem växa i långt över 200 år ändå. Kork produceras främst i Portugal, så det är också på rimligt avstånd från Sverige. Sedan är kork också ett material som knappt orsakar något spill alls. Den finaste korken blir vinkorkar, men all kork tas om hand, mals, blir granulat och pressas till skivor, grytunderlägg, anslagstavlor, golv och allt möjligt annat. Det går också utmärkt att återvinna.
Korkeksskogarna har också en rad fördelar i sig. De hindrar ökenspridningen i Algeriet, och erbjuder en biologisk mångfald och levnadsmiljö åt flera hotade djurarter. 25% av korkskogarna har dock avverkats för att istället bli eukalyptusplantager, så just nu gör vi faktiskt miljön en tjänst genom att köpa korkprodukter för att visa att det finns en efterfrågan och skäl att bevara korkskogarna. I synnerhet är vinkorkar av plast ett stort hot just nu eftersom 70% av all kork blir just vinkorkar, så välj ett vin med kork av naturkork nästa gång!
Vad är grejen med kork i inredning?
Eftersom det är både förnybart, tåligt och återvinningsbart är kork ett superbra material att inreda med. Det går ju att köpa kork på rulle, och ett exempel på vad man kan göra är att klä en hel vägg med det – se till exempel Kristina Kroghs fina hem (plåtat av Petra Bindel)! Då får man ju dessutom en anslagstavla på köpet. Om jag inte är helt ute och cyklar så är det Eslövs korkfabrik som skapat hennes vägg.
Diverse korkprodukter som funnits eller finns på marknaden. Foton: Pressbilder från Pholc, Mater, New Works, IKEA, Design Kristina Stark, Hay och Moooi.
Dessutom finns ju en lång rad produkter, förstås – både möbler och små detaljer där korken mest är dekorativ snarare än att fylla en praktisk funktion. Om möjligt, dubbelkolla gärna att korken är från Portugal innan du köper, så hjälper du till att rädda korkekarna där.
Så bra att det går att återvinna kork! Men vad ska man källsortera kork som? Har några trasiga grytunderlägg som ska få en sista tur till återvinningscentralen…
Erica: Tyvärr verkar det i Sverige som att det ska gå i brännbart, vilket känns dumt med tanke på att kork absolut oftast går att återvinna. Jag hoppas att det ändras med tiden, man kanske kan påverka genom att maila ÅVC?
Poängen här är väl i alla fall att kork går att återvinna, och det gör det till ett hållbart material.
(Men bra fråga!)
Intressant material och inlägg. Läste också naturskyddsföreningens artikel. Det enda jag är lite bekymrad över är det man sedan sammanfogar korken med. Troligtvis olika typer av lim/bindemedel/kemikalier som säkert kan
innehålla både det ena och det andra? Någon som har mer koll på detta i tråden?
Sandra: Hmm, jag har inte hört något om gifter i korkprodukter, och ser man till lineoleumgolv som bland annat består av golv så är det ju linolja som är bindemedlet. Men det kanske inte går att säga något generellt om detta eftersom det förmodligen beror på tillverkare och typ av produkt? Värt att fråga kanske, när man ska köpa något i kork?
Kork är helt utan kemikalier. I barken finns nämligen naturlig harts som är bindemedelet. Man upphetar till 250 grader och pressar så får man plattar och skivor, inget mera behöver göras. Det är möjligt att använda några kemikalier, dock är detta minimalt eftersom hartsen är tillräcklig.
http://slojdochbyggnadsvard.se/sv/Vastarvet/Verksamheter/Slojd-o-Byggnadsvard/Faktasidor1/Materialbiblioteket/Kork/
Förr när man saftade och hällde saften på glasflaskor så satte man I en kork. Skulle saften förvaras länge så smälte man harts och doppade korken i harts. Görs det idag? Verkar inte som att någon känner till förvaringssättet.
Ingen aning faktiskt!