Förra helgen var det äntligen dags att åka över till Världens Bästa Ö och öppna upp vårt fritidshus för säsongen. Som jag längtat! Det bästa med att ha sommarhus på Gotland är att man faktiskt lämnar både fastland och vardag bakom sig när man kliver på färjan. Det sämsta är ju att det tar lite tid att ta sig dit – från dörr till dörr tar det närmare 5,5 timmar för oss. Och om man bortser från sommarvistelsen så är vi ju bara där ett par dagar per gång, vilket gör att tiden blir värdefull samtidigt som måstena blir många.

Världens vackraste ö. Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter
Ni med fritidshus vet säkert hur det är, man tömmer ju kylen på alla färskvaror varje gång man åker därifrån och har huset dessutom varit stängt över vintern finns det inte mycket torrvaror heller. Det känns alltid lite surt att lägga tid på att åka och handla varje gång vi gör en kortare resa, så nu när jag har ett samarbete med Mat.se (här kan du läsa mitt förra inlägg om hur mycket ekologisk mat kostar) bestämde jag mig för att se om jag kan maxa vår lediga tid lite mer. Därför testade jag att beställa allt vi behövde för några dagars frukostar, luncher, middagar, utflyktsmatsäckar, mellanmål och lördagsgodis (mycket viktigt) hemifrån soffan, och såg till att boka leverans av matkassarna strax innan vi skulle åka.

Bilen med packning – innan vedsäck, loppisfyndade kompletteringar till sällskapsspelssamlingen och gosedjursarmén packats in.
Av naturliga skäl funkar det inte riktigt att beställa ända fram till ytterdörren på Gotland ännu, men å andra sidan skulle vi anlända mitt i natten så det var ändå smidigare att ha maten med i bilen så att frukosten var kirrad. När kassarna kom (exakt på utsatt tid trots rusningstrafik i Stockholm – hur går det till?) var det bara att ställa in dem i bilen. Vi flyttade över de mest ömtåliga kylvarorna till en kylväska med isklampar och sen var det bara åka iväg. Så otroligt smidigt!

Soldäcket levde upp till sitt namn!
Färjeturerna går som en dans nu när barnen är lite större, numera kan vi faktiskt njuta av timmarna på havet!

Älskar vår vedspis, även om det alltid är ett äventyr att få igång den efter en lång, kall vinter…
På Gotland stod huset kvar (puh!) och vi packade upp våra matkassar innan vi började elda i vedspisen för att sätta lite fart på plusgraderna.

Frukosten är serverad, på loppisfyndade porslinet förstås.
Nästa morgon vankades det en nästan helt ekologisk lyxfrukost med nybakt (nåja, relativt) bröd, ost, marmelad, yoghurt, müsli, juice och te. Frukost – dagens bästa mål. Morgontidiga barn hann till och med ut i trädgården och hämta in en helgbukett från gräsmattan.

Livslust!
På Gotland känns våren ofta liiite tidigare än hemma i Stockholm, och här blommade det överallt!

Alfred övar kast med liten strandsten.
Vi gjorde utflykter till folktomma stenstränder, kastade sten, åt medhavda skinkmackor (dessa var en hit!) och drack varm nyponsoppa (ja, socker en masse, men så gott och nostalgiskt för mig som inte gillade varm choklad som liten).

Visby, så ljuvligt så här års när lugnet fortfarande ligger över stan.
Sista dagen visade sig Visby från sin bästa sida, och vi hängde i Almedalen i timmar …

Med solsken i blick.
… innan det var dags att släppa taget om några svettiga, välkramade tussilagos och vända hemåt igen på ännu en solig färja.
Och faktum är att vi verkligen känner att vi maxade tiden den här gången, tack vare att vi rationaliserade bort mathandlingen som vi annars alltid börjar med (och som tar ett par timmar om man räknar in restiden). Så fritidshusägare – testa detta! Även om ni inte handlar mat på nätet i vanliga fall kan jag varmt rekommendera att göra det just för såna här lägen. Med koden HUSLIG får ni dessutom 175 kronor rabatt vid första beställningen om ni handlar för över 700 kronor, perfekt för lite lyxigare helgfrukostar till exempel!
I vanliga fall hade jag utnyttjat de intjänade timmarna till att kratta gräsmattan fri från höstlöv (älskar att få trötta ut kroppen i lantluften!), men med en arm i gips fick det bli sällskapsspel och ostbricka istället. Inte fel det heller! Och jag längtar redan tillbaka …
Translation: A Gotland weekend with perfect weather and a lot of good food, thanks to my collaboration with Mat.se!
Oh så fantastisk mysigt! Älskar den här tiden, när det precis börjat bli lite värme och sol. Med allt härligt framför sig också. Fina bilder ♥ Kram
Ett tips om ni kommer dagtid! På Maxi Visby kan man plocka ihop sin kasse online och sen hämtar man ut den i förbutiken. Man sparar ju massa tid på att inte gå in och handla, stödjer lokala handlare och slipper ha maten i bilen vid överfarten dock funkar det bara när man inte tar kvällsfärjan! Med vänlig hälsning, Malin
Hej Malin, jag vet – superbra tjänst! Och passar så klart oss som åker till Gotland när vi kommer på dagen. Mitt inlägg var ju däremot ett tips till alla som har sommarstugor överhuvudtaget, och då är det ju inte säkert att man har en så bra och serviceinriktad mataffär längs vägen. 🙂