Femte dagen av vår påhittade kris i form av ett långt strömavbrott (mer info på Sju dagar), och idag ska jag och Anna Teljfors från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, prata om något som jag inte hade funderat så mycket på innan – pengar. Eller närmare bestämt kontanter, för vid just strömavbrott kan man räkna med att det väldigt snabbt blir svårt att betala med kort, ta ut kontanter i bankomater och swisha.
Hur ska man tänka kring pengar?
Här hade jag – helt utan att det är min egen förtjänst – faktiskt en rätt bra beredskap! Min gulliga svärmor brukar nämligen ge mig en slant i julklapp, och eftersom hon tillhör en äldre generation så har det nästan alltid skett i form av sedlar i ett fint presentkuvert. Men eftersom jag själv tillhör den kontantlösa delen av samhället har jag liksom inte riktigt kommit mig för att ta med dessa sedlar när jag ska handla, så de har samlats på hög. Längs vägen snappade jag upp att det är bra att ha lite kontanter hemma just för nödsituationer, så jag bestämde mig för att svärmor helt enkelt fyllt min kriskassa.
Men, en sak hade jag inte tänkt på. Valörerna. För om alla skulle ha lika snälla svärmödrar som jag och alltså ha ett antal femhundralappar hemma så kommer de ställen det eventuellt fortfarande går att handla på under en kris väldigt snabbt bli utan växel. Det går förstås att handla ändå, men det kanske inte är optimalt att betala 500 kronor för lite kaffe och en limpa.
På min checklista står därför:
- Växla pengarna! Jag ska se till att växla de slantar som passar att ha i kriskassan till små valörer, som är mer lätthanterliga både för mig och eventuella butiker eller personer jag behöver betala för att få hjälp av i en kris.
- Ha lite kontanter med mig. Anna tipsade också om att alltid ha lite kontanter i plånboken, för det är ju inte nödvändigtvis så att jag är hemma där kriskassan befinner sig när krisen inträffar. Inte dumt att ha kontanter att exempelvis betala bussbiljetter eller taxi hem för i ett sånt läge.
Vad ska man ha kontanterna till?
Det går inte att svara på riktigt. De allra första dagarna av ett strömavbrott kan det absolut vara så enkla saker som att handla mat. Många affärer får snabbt svårt att sköta kassorna utan elektricitet, men mindre butiker och kaféer kanske kan lösa det manuellt så att vi kan handla fika, bröd och färdiga sallader – åtminstone tills de får svårt att garantera matsäkerheten utan kyl och spis.
Sen kan kontanter också behöver för annat, som ved, transport (bussbiljett eller taxi så länge den typen av service finns) eller kanske helt enkelt för att du behöver något som en annan privatperson har – men som hen inte vill ge bort gratis.
Om du i värsta fall behöver lämna ditt hem är det också väldigt skönt att ha åtminstone lite kontanter med sig, för då kan du ju behöva betala för tak över huvudet också.
Lär dig mer!
Hos MSB rullar alltså kampanjen Sju dagar vidare, och där finns ännu mer info och beredskapstips – missa inte!. Och så pratar så klart även Emma om pengar i dagens blogginlägg – kika in och få fler perspektiv. Blir kontanter ännu mer viktigt om man bor på landet, långt från butiker?
Puh, skönt med ett hyfsat enkelt och konkret tema ändå – här känner jag att jag snabbt kan bli förberedd på riktigt med några små åtgärder. I morgon är det dags för ett väldigt spännande tema, tycker jag – GEMENSKAP! Det här brinner jag ju för, jag skriver ofta om hur vi behöver varandra för att ställa om samhället till exempel. Så detta ser jag fram emot!