Nej, det är inte lätt, särskilt inte om man har små barn hemma. Som säger ”ja vill ha mer” och öser upp en bamseportion till, och sen efter cirka 1,5 tuggor ”ä mätt”. Suck.
Men – mina barn är absolut inte de enda som orsakar matsvinn hemma hos oss. Både jag och maken är lagom virriga, glömmer bort att vi redan hade en grädde hemma och köper en till som hinner bli dålig och så vidare. Och vi är inte ensamma om detta – i snitt slänger vi 45 kilo mat och dryck per år i Sverige, i soporna och i slasken.
Växthusgasen från matsvinnet i Sverige motsvarar utsläppet från 200 000 bilar! Och om man inte ser ett problem med det kan det vara motiverande att veta att ett hushåll kan spara 3 000–6 000 kronor på att sluta slänga mat i onödan …

Foto: Nordwood themes
Månadens tema för The Sustainable Society är just matsvinn, så jag passade på att researcha hur vi kan försöka dra ner på svinnet (utan att sälja barnen på Blocket först). Här kommer blandade generella råd med mina egna knep. Missa inte heller alla de andra TSS-bloggarnas inlägg på samma tema, du hittar länkarna längst ner!
Veckoplanera
Ja, en riktigt basic grej, men det fina med veckohandling förutom att man spar pengar är att man också kan planera bort många rester. Om du vet att du bara behöver en skvätt grädde i måndagens rätt så planerar du in en rätt på onsdagen där resten av paketet går åt. Och är det ”rester” som håller längre kan du på en gång lägga in i nästa veckas matplanering att göra samma rätt då så att parmaskinkan eller vad det nu är faktiskt används upp. Och gå igenom kyl och frys inför varje vecka för att göra av med mat som börjar vara på upphällningen. (Undantaget från veckohandlingen är sånt du vet inte riktigt håller en vecka. Viss frukt kanske hinner bli dålig mot slutet på veckan, då är det bättre att köpa en mindre mängd och fylla på med en extra vända till affären när det tar slut.)
Jag kan också tipsa om Dnilvas supersmarta matplaneringssystem, som jag glatt anammat!
Gör storkok
Att köpa en stor mängd ingredienser och laga färdiga matlådor spar tid och pengar och minskar garanterat mycket svinn. Beräkna portionsantalet, se till att ha tillräckligt många tomma lådor redo och ös på.
Frys in

Foto: Diethood
Och då menar jag inte bara rester från måltiden (även om de också ska dit) utan också till exempel en slokande färsk basilika (klipp ner och lägg i fryspåse eller frys in i olivolja som på bilden), halva limpan du just köpt (tina den igen när första halvan börjar ta slut), osten, grädden, skinkan eller varför inte rödvinsslatten som blev kvar efter middagen! Häll i iskubslåda så har du smakförstärkare till många grytor framöver.
Ta lite, ta om
Detta är småbarnsdilemmat per definition, men även vi vuxna kan bli bättre på det. Ta en liten portion, ät upp och ta en liten portion till om du inte är mätt. Då ligger alla eventuella rester kvar i pannan istället för utspridd på allas tallrikar, och det känns mycket fräschare att ta vara på dem. Och in med resterna fort i kyl eller frys!
Smaka och lukta
Mat är inte giftig bara för att den passerat bäst före-datum. I synnerhet ägg håller i princip alltid längre, liksom torrvaror. Så släng inte per automatik, utan smaka och lukta först. Och har du ett livsmedel som går ut idag eller i morgon, skynda dig att hitta användning för den istället.
Förvara rätt

Foto: Roberta Sorge
Ibland fattar man inte varför ingredienser hunnit bli dåliga, de köptes ju nyss? Kanske beror det på att du förvarar dem vid fel temperatur. Kylen ska hålla +4 till +5 grader till att börja med.
Sen är dörren den varmaste delen så klart, så där ska inte mjölkprodukter och ägg förvaras till exempel. Högst upp i kylen finns den jämnaste temperaturen, här mår egentligen grönsaker bäst till exempel (men hur många kylar har grönsakslådan högst upp?). Och längst ner passar kyltålig mat bra, som kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Upp- och nervända världen, inte sant? Nu behöver man ju inte möblera om hela kylen om ens mjölkprodukter aldrig hinner bli dåliga trots att de står i dörren, men om du vet med dig att grädden alltid hinner surna eller att gurkan alltid blir lite fryst kan det ju vara värt att stuva om lite.
En annan sak som är bra att tänka på är att vissa frukter och grönsaker, som äpple och tomat, påverkar andra grönsaker i samma låda så att de åldras snabbare. Lägg på egen hylla så att de inte pajar din planering. Har du ett skåp ovanpå kylen kan det också vara värt att veta att bröd inte trivs där eftersom det är för varmt. Och vissa livsmedel ska inte vara i kylen alls!
Märk lådorna rätt
Blev det bara kokt potatis men inget kött kvar? Lägg då potatisen i en låda, märk med till exempel ”kokt potatis, en portion” och lägg i frysen. vid någon annan måltid blir det garanterat till exempel fisk kvar, och vips har du en komplett måltid om än uppdelad på två lådor. Och noll svinn. Har du barn brukar det också funka fint att ha till exempel köttbullar i frysen och ett paket pasta i skafferiet att komplettera eventuella halva kolhydrats- eller proteinlådor med för att få ihop en lördagslunch innan utflykten.
Och överlag – märk alla lådor i frysen. Annars går de inte åt, för det går verkligen inte att avgöra vad den frysta, orangerosa röran i lådan är i en omärkt låda …
Hitta ett system för datummärkningen
Den här kämpar vi stenhårt med, utan att lyckas särskilt bra. Men om du köper creme fraîche varje vecka och alltid har flera burkar i kylen, ställ dem som i affären! Det vill säga med den som går ut först längst fram. Det är så dumt att veta att man har tre burkar i kylen, använda en och sen inse när man ska använda burk nummer två att båda de övriga har hunnit gå ut eftersom de hade ett kortare datum.
Laga resträtter

Foto: Martin Poole
Smårätter är ju härligt att äta på restaurang, så varför inte testa samma koncept på rester? Om det nu bara blev en liten portion kvar både måndag, tisdag och onsdag så kan ju torsdagens middag bli all of the above. Alla i familjen får en liten del av varje låda. Plockmat, omelett, sallad, grytor – det finns många andra sätt att ta till vara på lite ledsna ingredienser som börjar närma sig mållinjen för hållbarheten.Och här finns en bra receptbank för rester!
Ta en för laget
I mataffären har vi en tendens att alltid välja de finaste exemplaren av allt och gräva fram det mest förmånliga bäst före-datumet på hyllan. Men om du ändå ska äta upp frukten på vägen hem och vispa grädden ikväll så gör det väl inget att bananen är supermogen/lite fläckig eller att grädden går ut i morgon? Gör en insats för miljön och köp av det som annars kommer att kasseras inom kort.
Vad är dina bästa knep för att få bukt med matsvinnet?
The Sustainable Society – tema matsvinn
- Ekoenkelt: ”Mina 3 bästa tips för att minska sitt matsvinn”
- Rowan Tree: ”Minska matsvinnet – att återanvända en purjolök”
- Veckans eko: ”Det är lätt att äta mer miljövänligt – så här gör jag”
- Naturligt snygg:”3 filmer om matsvinn du borde se”
- Ekomorsan: ”Så minskar du ditt matsvinn”
- Annas kemtvätt: ”Noll matsvinn med kompostering”
- Slow fashion: ”Det här med att smaka och lukta på mat”
- Emmas vintage: ”7 busenkla (vegetariska) middagar – utan matsvinn”
- Evelinas ekologiska: ”Så minskar du matsvinnet – 5 enkla tips”
- Think Organic: ”Rädda resterna & minska matsvinnet”
- (Dosfamily-Isabelle pausar denna månad!)
Pingback:Liselotte Lundström | Det är lätt att äta mer miljövänligt – så här gör jag!
Pingback:Minska matsvinnet | Evelinas ekologiska
Pingback:Rädda resterna & minska på matsvinnet | Think organic - inspiration till en hållbar & miljövänlig livsstil.
Laga nya maträtter!
När vi har allehanda udda ingredienser i kylen vars bästa dagar snart passerar gör vi ofta gryta eller paj. I dem kan man nästan slänga i vadsomhelst. Ibland blir det fantastiskt gott och ibland mindre lyckat. Men det äts upp iaf!
Ja, jättebra tips! Omelett är också en perfekt resträtt!
Pingback:Minska matsvinnet - att återanvända en purjolök - Rowan Tree
Hållbarheten på ägg är beräknat på att de är förvarade i rumstemperatur. De behöver alltså inte vara i kylen.
Lök har jag börjat förvara i en skål på köksbänken, ser trevligt ut o jag har en ”enkel översikt” på när det är dax att fylla på. Dessutom ser det trevligt ut.
Bra tips, Bitte! Ja, ägg håller ju betydligt längre, i synnerhet i kylen.
Så bra initiativ detta! Och bra lista☺️✨
Köp höns, de äter upp alla matrester och ger dig ägg i retur
Bra tips, men kanske inte helt kompatibelt med storstadsliv i lägenhet till exempel. 🙂 Tror inte ens det riktigt är kompatibelt med vårt villaliv med tätt mellan grannarna. Men bodde jag på landet vore det ljuvligt!
Pingback:Noll matsvinn med kompostering. Så här lätt gör du det själv, oavsett hur eller var du bor. – Annas kemtvätt
Köp fler produkter i lösvikt, så köper man inte för mycket som sedan blir dåligt.
Just vin är så lätt att frysa in för pga alkoholen blir det inte stenhårt utan mer som slush. Går alltså utmärkt att hälla i större behållare och sedan bara karva loss så mycket man behöver. Vitt vin passar tamejtusan i (nästan) allt och i tomatsås är det ett måste 🙂