Har ni julbakat ännu? Det är ju bland det bästa med december, tycker jag – att fylla huset med doften av kanel, saffran och nybakade pepparkakor!
Jag fick en läsarfråga häromdagen om hur jag gör julen mer hållbar i vår familj, och ett sätt är ju faktiskt att se till att åminstone en del av ingredienserna till julbak och julbord är matvaror som annars hade kastats. Hos Matsmart hittade jag massor av matnyttigt för julbaket – saffran, vit choklad och torrjäst till exempel. (Nyfiken på hur Matsmart funkar? Läs mer här och här!)

Foton: Maria Soxbo
Eventuell kort hållbarhet spelar ju ingen roll när allt ändå ska användas de kommande veckorna. Och att det dessutom blev mycket billigare så här i årets dyraste månad är en välkommen bonus – saffran kan ju till exempel annars gå loss på rätt många kronor …
Och för den som inte pallar att baka själv? Inga problem, jag hittade ju färdiga peppisar OCH julkryddad ädelost i Matsmarts sortiment, och vips var adventsfikat klart och klimatsmart för en liten slant.
Matsmart har också 5 superbra tips för mindre matsvinn i jul som jag vill dela med mig av. Here we go:
5 steg till minskat julmatsvinn
- Banta julbordet. Planera julbordet tillsammans i familjen och rösta fram de favoriter som ni verkligen vill ha med. Stryk de rätter som hamnar i botten på listan.
- Räkna ut hur mycket som behövs. En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10–12 personer om rätten serveras på en buffé.
- Håll huvudet kallt. När du planerat menyn och gjort inköpslistan är målet att verkligen hålla dig till planen och inte köpa en extra av allt ”för säkerhets skull”.
- Tänk smått. Använd gärna små uppläggningsfat, lägg upp en mindre mängd mat och fyll på vid behov. Duka med små tallrikar och assietter, det gör det enklare för gästerna att ta lagom mycket mat.
- Planera inför nästa år. Spara din inköpslista och ta en titt på den efter jul. Var det något som inte gick åt alls? Var det något som saknades? Det är ett bra sätt att ha koll inför nästa jul och lättare kunna beräkna rätt mängd.
Ett bonustips kring julen generellt är ju att vara ute i tid, så att du hinner göra klimatsmarta val (som att handla julklappar secondhand). Julbordet går ju också att förbereda – passa på att beställa hem allt som inte är kylvaror i förväg via Matsmart så räddar du mat, får färre hål i plånboken OCH minskar stressen när julafton närmar sig. Med koden HUSLIGHETER50 får du 50 kr rabatt om du beställer för minst 350 kronor senast 20 december (koden gäller en gång per person).
God, klimatsmart jul!
Det är intressant det där med åtgång. En gång i tiden arbetade jag med delikatesser och kött i en butik. Det slog aldrig fel när någon skulle handla till middag för fler / julbord/ fest. Jag fick alltid argumentera för hur mycket per portion som går åt. ”Nej, det var alldeles för litet”. Det visade sig att det extrainköpet aldrig gick åt…
En bekant som är hushållslärare har alltid sagt: komplettera med bröd. Tar något slut på buffén kan man alltid ta en brödbit.
Jamen exakt! Den vurpan är ju så vanlig att göra, att man tänker att varje person ska bli mätt på varje bufférätt – det blir ju helt galna mängder mat! Bra tips med brödet, det går ju också att frysa in efteråt om man har köpt för mycket!
Många bra tips för en mer hållbar jul. Hoppas många inspireras och aktiveras.
Kul att höra, tack för att du kommenterar!