Tack vare glada hejarop efter mitt inlägg om Tencel tänkte jag bjuda på ett till ”materialinlägg”, och denna gång handlar det om linne/lin. Det är nämligen ett bra val ur miljösynpunkt, och det kan ju vara bra att ha koll på varför det är det.
Vad är det för skillnad på linne och lin?
Linne är tyget som vävs av trådar som tillverkats av växtfibrer från växten lin. Så det ena är råvaran och det andra är produkten som man tillverkar av råvaran.
Vad har linne för egenskaper?
Massor, och de är positiva! Till exempel suger linne upp vatten väl, och det är därför det är en så bra investering att köpa ett par diskdukar/disktrasor av linne till köket. De kan tvättas i maskin och blir bara bättre med åren, lin ger slitstarka fibrer och passar därför fint i textilier som slits (sängkläder, kökshanddukar osv). För linnedukar kan det också vara kul att veta att linet kan få lite glans av mangling eller strykning, så antingen låter man dem vara bohemiskt skrynkliga, eller så jobbar man lite med dem för att få dem släta och då får man lite glans som belöning.
Linne står också emot angrepp av diverse kryp väl. Ängrar till exempel, de gillar inte alls linne.
Nackdelarna är främst att lin saknar elasticitet, så linne lämpar sig inte för alla typer av kläder till exempel.
Vad odlas linet?
Det beror på vilket märke du köper. Det finns en viss linodling i Sverige, men i princip bara på hobbynivå. Det lin som odlas i större skala här används inte för textilier utan för till exempel linolja. Däremot finns det linneväverier i Sverige, Växbo Lin och Klässbols Linneväveri till exempel, så det finns svenskproducerat (men inte svenskodlat) linne. Annars finns det linodlingar i Kina, Ryssland, Baltikum och Frankrike bland annat. Lin tål rätt kalla breddgrader till skillnad från till exempel bomull, så det är ingen dum idé att kika på ursprunget när man shoppar och försöka få så närodlat (till exempel europeiskt) lin som möjligt.
Hur ska man sköta linne?
Linne tål vatten bra, och det går fint att tvätta i både 40° och 60°. Vid 80° går dock en magisk gräns för vad linet tål, så låt bli 90°-markeringen på tvättmaskinen (för både linnets och miljöns skull).
Vissa tillverkare av till exempel linnelakan rekommenderar märkligt nog torktumling (för att lakanen ska bli mjuka och sköna), men om man vill att de ska hålla över tid gäller det att motstå frestelsen och skippa torktumlingen. Det är inte så lätt för alla, vi har till exempel dåligt med plats att hänga tvätt på vintertid. Men om man kan, och om man investerat i finare linnelakan, är det bättre att centifugera (på lite lägre varvtal än normalt) för att pressa ur vatten och sedan låta lufttorka.
Hur miljövänligt är lin?
Allt beror på vad man jämför med så klart. Men om vi jämför med bomull som är den växtfiber vi förmodligen konsumerar mest av så är linet överlägset. Dels för att det alltså kan odlas längre norrut (vilket kan ge kortare transporter), dels för att lin kräver otroligt mycket mindre vatten och gödning för att växa. Linet är också motståndskraftigt mot flera sjukdomar, vilket gör att man inte alls behöver bekämpningsmedel i samma utsträckning. Bra för miljön, bra för oss som ska köpa linnet.
När linet ska beredas för att förvandlas till linne så måste linstråna rötas, det vill säga fuktas för att ruttna. Men det kräver väl vatten, eller hur? Jo, men det går faktiskt alldeles ypperligt att ”landröta” lin, det vill säga att låta linet ligga utomhus på marken och fuktas av daggen. Där utvecklas rötsvamparna som krävs helt naturligt och ingen skada görs alls på miljön. Vattenrötning däremot är inte toppen, eftersom det kan förstöra vattendragen och det har varit förbjudet sedan länge i bland annat Nederländerna.
Sen är ju en del av miljötjusningen med lin förstås att det odlas i ganska liten skala. Om vi skulle skala upp linodlingen till samma nivåer som bomullen så skulle det säkert dyka upp en del miljöproblem förknippat med detta. Men just nu är det ett klart vänligare alternativ!
För ett par år sedan skrev jag denna guide till linnelakan, och även om inte alla produkterna längre finns i butik så kan det vara en bra startpunkt för letandet.
Translation: All you need to know about linen!
O så fint du skriver om mitt favorit material har många blusar klänningar lakan mm så skönt mot kroppen. Lite dyrar med så hållbart på sommaren torkar jag gärna linnet ut då behöver jag inte ens stryka
Hej.
Tänkte köpa påslakan. I ett står det 100% lin som är tvättat. Sen har jag tittat på ett annat där står det tvättat linne, vad är skillnaden?
Hej! Lin är ju råvaran och linne tyget, så egentligen borde det ena handla om att linet tvättas innan det blir tråd/tyg och det andra om att tyget är tvättat. Men jag är ganska övertygad om att båda menar ”tvättat linne”. 🙂 Kanske värt att skicka en fråga till den med tvättat lin?
Hej!
Vart kan man köpa den otroligt fina duken?
Det står under bilden var den kommer ifrån. 🙂