I sommar har jag nätt och jämnt konsumerat alls. Jo, på loppis förstås, men i övrigt har i princip allt handlar om mat, dryck och upplevelser. Samtidigt som semesterns nedkopplade, lågkonsumerande livsstil har varit underbar är det ändå något speciellt med att återvända till stan till en ny säsong, en inkorg full med pressmeddelanden och färsk inspiration. Det är dubbelt – vi konsumerar för mycket, men design är inte per automatik dåligt för det.

Foto: Sarah Dorweiler
Det här blir så klart ett dilemma för alla oss som skriver om inredning och samtidigt vill värna om hållbarheten. Var ska vi dra gränsen? Om man aldrig får köpa något nytt för att ”allt” faktiskt redan finns (vilket ju i princip är sant eftersom jag misstänker att secondhandmarknaden skulle fylla alla våra dagliga prylbehov) så skulle världens alla formgivare stå utan jobb. Och att skrota en kreativ, innovativ och utmanande yrkesgrupp känns inte heller hållbart, för samhället utvecklas ju och nya problem uppstår som inte sällan också kräver ny design. Våra designers skapar också ett slags kulturarv för kommande generationer, som kan lära sig mer om vilka vi var genom att se hur vi levde och bodde.
Jag tycker också om att inspirera, inte bara informera. Att visa vackra bilder, låta era ögon vila på eleganta hem, fantastiska linjer, intressanta produkter och nya idéer. Det blir svårt om jag aldrig får dra nytta av nyheterna som trillar in i inkorgen.
Måndagar har ju varit min ”miljödag” i bloggen, där jag försöker i mesta möjliga mån lyfta hållbarhet och miljötänk lite extra mycket. Jag vet att det är uppskattat, eftersom både läsarundersökningar och kommentarsfält visar det. Men vad vill ni helst läsa om i dessa inlägg? Prylbantartips? Återbruk? Ekologiska och återvunna nya produkter? Sätt att tänka nytt kring det man redan har? Här finns mängder av tänkbara spår att gå på, och jag skulle väldigt gärna vilja höra era tankar kring just detta.
Därför hoppas jag nu på er input! Vad vill ni helst läsa om under höstens måndagar? Ge mig gärna några önskemål på specifika inlägg, eller ämnen ni vill att jag tar upp på olika sätt. Er önskan är min inspiration!
Hej! Skulle vara bra och få tips om hur man kan blanda gammalt och nytt. Klassiskt uttryck som snart kanske kan bli poster?
Hur gamla möbler kan bli nya igen och allmänna tips om hus man fräschar upp äldre textilier, föremål och övriga detaljer i hemmet.
Kanske mer inlägg/frågor från oss läsare där vi har en överfödig, trött möbel eller inredningsdetalj vi inte vet hur vi kan använda kan användas på nytt?.Du kanske inte behöver göra/pröva allt men hitta andra tips från andra sidor, Pinterest och internet. Du är ju proffset ☺️
//Emma
Hej och välkommen tillbaka från semestern! Om det man behöver eller verkligen vill ha, också är något som man är beredd att leva med en lång tid framöver, då måste det vara ok att ibland köpa nytt! Men det ska vara nya saker som är tillverkade av miljösnälla material och på ett schysst sätt såklart:) Skulle vara så himla intressant att läsa mer om designers och tillverkare som är seriöst engagerade i hållbarhetsfrågor, på alla plan. Som vad är egentligen hållbar design och när blir det bara trendig marknadsföring?
Ha det fint!
Monika
Om det bara vore formgivare, som blev utan jobb. Naturligtvis blir väl alla som tillverkar och säljer utan jobb också, eller hur? Och många, många fler med andra funktioner. För att fixa allt detta, måste vi tänka helt utanför nuvarande box. Men hur? Tål att fundera på.
Ja, självklart, jag ville bara fokusera på designyrket i just det här inlägget. Men du har en poäng, jag ska förtydliga. Och ja, det är en lurig utmaning. En lösning vore klimatneutral eller klimatpositiv produktion, men det kräver en gigantisk omställning förstås.
Välkommen tillbaks till stan – det ser ut som att du har haft en härlig semester!
Jag skulle vilja läsa och lära om material: om man nu ska investera i något nyproducerat, vilka material är minst elaka mot planeten? Till exempel så ska jag snart renovera køket: vad är bäst från ett miljöperspektiv: ikeas återvunna PET-luckor eller heltträ? Och vilket nytt köksbord är bäst i, säg, ett 20 årsperspektiv: ett hårt men långsamt växande ekbord eller ett mjukare men snabbare växande björkbord? Uppsummerat har jag lust att inspireras till mer kunskap så att jag, när jag väl köper något nytt, vet vad det är jag köper.
Vidare önskar jag också inspiration i form av stylingtips med sånt som alla har hemma eller man garanterar hittar också på halvdåliga loppisar.
Tack för en fin blogg =)
Tack, superbra idéer på inlägg – jag tar med mig dem!
Tack för en fin och inspirerande blogg!
Hållbarhet handlar i mina ögon om ett helhetsperspektiv, inte om man ska köpa nytt eller begagnat. Återvinning är givetvis jättebra och jag läser gärna om loppisfynd, hur man kan blanda gammalt och nytt och tips på ”upcykling”. Men man behöver också kunna köpa nyproducerat, och då är det viktigt att det är tillverkat av miljövänliga material, att produktionen i sig är miljövänlig och att de som jobbar i produktionen har schyssta villkor och en bra arbetsmiljö liksom att distributionskedjan är så miljövänlig som möjligt. Jag skulle gärna se tips om inredningsföretag som har en social agenda och bra hållbarhetsplaner, vad som är viktigt att tänka på vid olika typer av möbelköp eller köp av inredningsdetaljer, designers som har en återbruksinriktning etc.
Tack Gunvor för bra feedback, jag antecknar!
Jag gillar ju enkla handfasta tips där man som konsument snabbt ser skillnaden med sitt aktiva val. Som när burgarkedjan MAX introducerade klimatpåverkan på sina menyer. Man blev ju rätt opepp på att köpa vanlig burgare efter det. Jag tror att den typen jämförelser går att appliceras enkelt i andra jämförelser. Tex, vad blir klimatpåverkan om man köper 20 nya plagg per år vs om hälften byts ut till second hand. Vad blir klimatpåverkan om man optimerar källsorteringen i en tvåbarnsfamilj vs om allt åker ute med soporna. Inget ”nytt” kanske men visuella jämförelser fastnar ju alltid på hornhinnan – och du är ju bra på snygga inlägg 🙂
Jättebra idéer, och jag håller med om att det blir lättare att känna sig klimatpeppad om man förstår exakt skillnaden mellan det bra och det dåliga valet. Annars blir det lätt lite diffust. Jag antecknar! =)
Jag skulle gärna se DIY tips! Går ju ofta att skapa rätt snygga saker av det man har eller loppisfynd om man bara pysslar lite!