Man kan bli lite full i skratt när man hittar en lista över temadagar under året, eller vad sägs om De prestigelösas dag (17 november), Internationella popcorndagen (19 januari) och Byxfria dagen (3 maj)? Men just idag råkar det faktiskt vara World Porridge Day, så jag tänkte passa på att bjuda på min godaste frukostgröt! Lite sent att röra ihop den idag kanske, men till helgen?
Gröt med kanel, mandelmjölk, rivet äpple och chiafrön

Foto: Maria Soxbo/Husligheter
Ingredienser
5-6 portioner (beroende på antal barn/vuxna)
3 dl havregryn
3 dl mandelmjölk
4,5 dl vatten
Ett grovt rivet äpple
3 tsk chiafrön
Kanel
Salt
Plommon
Vaniljpulver
Smör
Bär, tex blåbär
Vaniljkvarg
Mängden är ju lite svår att beräkna eftersom det beror på hur stora portioner man vill ha, men proportionerna är i alla fall 1 dl havregryn, 1 dl mandelmjölk, 1 tsk chiafrön, 1,5 dl vatten. Sen är det bara att dubbla och trippla efter humör.
Börja med att blanda mandelmjölk, vatten, havregryn, salt och kanel i en gryta. Koka upp och låt puttra ihop till en fin gröt. Rör ner ett rivet äpple och chiafrönen mot slutet, och låt puttra någon minut till.
Jag stekte upp plommonklyftor i smör med lite vaniljpulver till, här kan man ju välja frukt efter säsong (plommonen är prick nu!). Sen serverade jag med blåbär, och bär går ju så fint att frysa att man kan ta vad man har hemma helt enkelt. Servera med frukt, bär och en klick vaniljkvarg – magiskt gott!
Translation: World Porridge Day! Here’s my favourite recipe.