Nu är den igång – vår kanske mest traditionsbundna matmånad på året. De flesta av oss älskar ju traditioner kring högtider, både vad gäller firande, pynt och mat. Att tänka bort julskinka och köttbullar är inte lätt, jag är själv en av dem som njuter även av kötträtterna på julbordet (även om min favorit är sillen).
Den här månaden handlar The Sustainable Society om just mat, och jag tänkte göra två delar i det här inlägget. En här och nu-del om det lite mer hållbara julbordet, och en del som är mer långsiktig för att inspirera till ett mer hållbart förhållande till mat. Kanske en bra checklista som nyårslöfte inför 2019?
Det hållbara julbordet

Pepparkakor – baka själv så vet du att de inte innehåller palmolja. Eller lusläs innehållsförteckningen. Foto: Lydia Marie/Unsplash
Julmatens största problem är 1) köttdominansen och 2) överflödet. Visst är det lite bekvämt att duka fram rester på juldagen, men let’s face it – därefter är man ganska klar med julesmakerna. Och vi är generellt dåliga på att minska matsvinn i Sverige, vi slänger liksom 97 kilo mat per person och år. Köp inte mer mat än som äts upp!
En annan grej är att frossa i de klimatsmarta grejerna och dra ner på de största bovarna. Grönsaker, rotfrukter, ägg och fisk goes a long way, så brysselkålen, ägghalvorna, senapssill och Janssons frestelse kan ju få dominera, medan prinskorv, köttbullar och julskinka kanske kan få spela birollerna (om det känns helt fel att ta bort dem helt)?
Byt gärna ut mejeriprodukterna där det inte märks, mot växtbaserade alternativ. Skippa den utrotningshotade ålen helt. Och tänk ekologiskt, palmoljefritt och gärna KRAV-märkt när du köper pepparkakor och andra delikatesser.
10 steg till hållbara matvanor

Härligt att köpa färska grönsaker, trist att hitta dem ledsna och torra längst in i grönsakslådan i kylen tre veckor senare… Foto: Christine Siracusa
1. Ta kontroll över kyl och frys. Matsvinn sker ofta för att vi tappar kollen på vad vi har. Grädde hinner surna, grönsaker hinner skrumpna, brödet hinner mögla. Gör en rejäl storstädning av kyl och frys, och bestäm sen vad respektive hylla ska innehålla. (Tveka inte att ta fram dymon om det hjälper!). Se till att alla nya matvaror ställs längst in så att de äldre äts först, inventera kyl/frys inför varje handlingstillfälle och lägg in saker som ligger i riskzonen i frysen om du inte hinner ta hand om dem. (Färska kryddor är toppen att hacka och frysa in till exempel!)
2. Gör en veckomatsedel och storhandla. Inte nog med att det blir billigare, du har större chans att minska matsvinnet också! Börja med inventeringen, kolla vad som måste ätas den kommande veckan och planera rätter kring det.
3. Dags att justera dina matvanor. Vi äter generellt alldeles för mycket kött just nu, så sätt som mål att fasa ut en del kött om du är storkonsument. Om vi tänker att veckan består av två lagade mål mat per dag kanske vego och fisk ska utgöra minst 10 av dem, medan 1-4 är kött? Känns det svårt att ställa om över en natt, höj ribban med ett vego/fisk-mål per vecka. Börja med luncherna om du äter ute på jobbet, så slipper du själv hitta alla nya recept.

Om du inte kan leva utan kaffe, köp ekologiska, KRAV-märkta bönor! Foto: Nathan Dumlao
4.Skapa en ekobas.Vilka är dina mest frekventa köp i matbutiken? Byt ut dem till ekologiska alternativ (samt gärna vegetabiliska där det behövs). Vissa matvaror, som kött, kaffe, bananer/vindruvor, potatis och mejeriprodukter, är extra viktiga att byta ut. Fundera samtidigt över om du kan skippa något av dem helt, eller köpa väldigt sällan.
5. Byt till vego där det kvittar.Fundera över vilka produkter från köttindustrin du köper av slentrian snarare än för att det är ett måste. Mjölk till exempel – skulle det kunna funka med havremjölk istället? Steker du alltid maten i smör? Testa att byta till vegetabilisk olja istället.

Egenodlade grönsaker är perfekta att lägga in med! Foto: Monika Grabkowska
6. Börja äta mer i säsong istället för att köpa det du alltid köper. Ta hjälp av en bra guide och planera veckomatsedlarna efter råvarorna istället för tvärtom. Ta vara på det som finns, och frys in, lägg in, sylta och safta det du inte hinner käka upp direkt.
7. Använd dina sinnen. Bäst före betyder just bäst före, inte ”oätbart efter”. Använd dina sinnen och ditt sunda förnuft istället för att kasta baserat på datumstämplar. Det finns ju dels knep för att avgöra ätbarheten, som äggtricket, dels recept som tar tillvara på saker som håller på att bli dåliga (som bananplättar och fattiga riddare).
8. Gör lite research kring transporter. Alla saker går inte att köpa närproducerade, men ekologiska grönsaker som skeppas med båt har ganska liten klimatpåverkan transportmässigt. Vissa saker flygs dock in eftersom de annars inte är i toppskick när de kommer fram. Sparris och färska bär off season, till exempel.

Gör paj på grönsakerna som blir över! Foto: Melissa Walker Horn
9. Ta hand om matresterna. Dags att införa restpizzans eller restpajens dag snart? Att ta hand om rester från matbordet på olika sätt är så klart toppen ur klimatsynvinkel. Även om det kanske inte räcker till en hel lunchlåda så kanske småskvättarna från middagarna under veckan kan bli en rolig tapas-buffé till fredagsmyset? Att göra smoothie på övermogen frukt och soppa eller buljong av ledsna grönsaker är ju ett toppensätt att ta vara på det som annars blir svinn.
10. Källsortera rätt. Det du trots allt måste slänga i matväg ska förstås ändå bli till nytta. Här är det olika beroende på kommun så klart, men i många kommuner blir matavfallet biogas och/eller biogödsel. Så undvik att kasta maten i soppåsen!
The Sustainable Society om mat
Fair living: ”Vego för nybörjare – 5 sätt att introducera en grönare kost”
Think Organic: ”Tankar om mat”
Emma Sundh: ”17 steg till klimatsmart mat”
Ekoenkelt: ”Konsten att inte kasta någon mat alls”
Pingback:Tankar om mat | Think organic - inspiration till en hållbar och miljövänlig livsstil.
Pingback:17 steg till klimatsmart mat - Emmas Vintage
Är du galen? Rekommendera vegetabiliska oljor, högprocessade och inte bra för hälsa istället av smör? Jäkla, sponsored av industrin bara…
Hej! Varför så aggressiv? Jag är inte sponsrad av någon industri, däremot är det vetenskapligt bevisat att vi äter för mycket kött och mejerier för att det ska vara hållbart. Jag är inte vegan, men jag byter sakta men säkert ut allt fler mål mot vego och allt fler mejerier mot veganska alternativ för klimatets skull. Varför skulle till exempel varmpressad rapsolja vara dåligt för hälsan? Den innehåller fleromättade fetter, omega 3 och omega 6 som tvärtom är bra att få i sig via kosten.
Hur kan det vara bra för klimatet om man t.ex. fraktar soja och mandlar och allt annat över hela världen för att här produceras och drickas vegetabiliska ’mjölk’ som har ocksa hög andel omega6, vilket är inte hälsosamt. Fleromättade fetter är inte heller hälsosamt, det är en myt från industrin. Och vetenskapligt bevisat är det inte att vi äter för mycket kött. Vi, eller ni äter för mycket processerad och det skada klimat mycket mer än om man äter bara närodlad, oprocesserad ren mat inkl. kött och UTAN en massa förpackningar. Kan du äta vegansk eller vegetarisk OCH klimatsmart pa vintern? Hur, då maste du väl äta gras, lite träd kanske och dricker vatten. Samlade bär från hösten. Sparad potatis…
Läs pa och utbilda dig inom nutrition, kost och matprocessering, livsmedelsindustri osv., innan du sprider myten om klimartsmart vegansk mat och andra dumheter. Förresten är er klimatklubb bara en väg att få pengar genom reklam och ’influencing’, men det låter ju bättre än att göra reklam för en stor kedja t.ex. Egentligen är det vad du och dina kollegor rekommenderar här och där klimatskadligt!
Hej Sonja, livsmedelstransporter är en väldigt liten del av matens klimatpåverkan, produktionen är betydligt viktigare. Du kommer med väldigt många påståenden här, och jag tror du måste börja länka till källor om vi ska kunna diskutera vidare. Det går självklart utmärkt att äta veganskt, vegetariskt och klimatsmart på vintern eftersom vegankost per automatik är klimatsmartare än kött (0,5 ton per år jämfört med 1,2 för vego och 1,8 för kött). Jag sprider inga myter, och jag jobbar flera timmar varje dag helt ideellt med Klimatklubben så du är helt ute och cyklar kring mina motiv för att arbeta med den.
Vad kommer dina siffror ifrån? Du behöver också ange källor om du kräver det.
Ja, det gar att äter vegan om man vill INTE vara klimartsmart och döda djur och skada sin hälsa. Men du, vad äter du nu på vintern?? Jag äter kött, ägg poch mjölk fran gården bredvid, inga frakter, ingen tillverkning, inga förpackning.
Och du? Avokadotoast eller mangosmoothie, som växer runt hörnet och behöver inget vatten alls för att odlas? LOL Sojamjölk som behöver mycket energi att tillverkas (och förpackas). Sallad eller grönsaker som odlas i uppvärmda växthus? Bananer som växer inte i Sverige. Cashewnötter som skada de som odla väldigt mycket vid skört.
Egentligen är det enkelt, men ack så svårt ändå.
Hej Sonja, kan vi inte försöka hålla diskussionen med trevlig ton, utan hånfullhet?
Mina siffror kommer från Chalmers:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/chalmersforskarnas-rad-bli-vegan-och-radda-klimatet
”En femtedel av växthusgasutsläppen i Sverige kommer från den mat vi äter och av det står kött och mejeriprodukter för 75 procent.”
Det ÄR klimatsmart att äta veganskt, och så länge man håller sig till båtfraktad importmat istället för influgna varor står transporten bara för 20% av matens klimatavtryck. Eftersom vegansk kost är så mycket klimatsnällare än kött och mejerier redan från början är alltså transportavtrycket närmast försumbart i sammanhanget. (Källa: https://pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf) Veganer lever inte på mango och avokado, och merparten av sojan du nämner (3/4-delar av den) odlas för att bli djurfoder. Källa: https://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/soja/
Det finns också ekologisk soja som odlas i Europa, så det går utmärkt att vara vegan och klimatmedveten. Det finns såväl ärt- som havreprodukter som också kan odlas i Europa.
Hade våra åkrar odlats enbart för att bli mat till människor hade för övrigt många fler blivit mätta än när grödorna går omvägen genom djurmagen.
Sen som sagt – jag är inte vegan själv. Jag äter (eko)kött en gång i veckan, fisk 2-4 gånger och fågel en gång i snitt. Resten vegetariskt eller veganskt. Det låter som att du gör jättebra val kring kött och mejerier du äter, men du är ju i försvinnande minoritet – de allra, allra flesta köper ju sitt kött och sina mejerier på närmaste stormarknad, inte på gården bredvid. Om du vet att du gör bra val behöver du inte ta åt dig, men eftersom vi i Sverige äter alldeles för mycket kött skriver jag detta för att uppmuntra fler att tänka till.
Kan rekomendera dig att följa ”spisoppmaten” på Instagram! En eldsjäl som jobbar mot matsvinn, onödig emballage och för matvett generellt. Hon har drivit igenom en kampanj som nu fått Norges största meierier Tine och Q-meieriene (och faktiskt nu också Arla!) att märka produkterna ”bäst före, men oftast god efter”.
Åh, tack för tipset! Ska genast kolla in!
En idé om en inte vill skippa kött, godsaker eller annat i jul är att skippa det innan jul istället! Typ äta veg under december och njuta mer av skinkan på julbordet. (och såklart inte slänga mat som du skriver!)
Jag gillar tanken på att skilja på vardag o fest lite mer. Advents-tid är också traditionellt en fasteperiod, precis som fastan innan påsk. Alltså utmärkt tid för att va lite återhållsam och för eftertanke! Så bra idé med er julkalender tycker jag förresten !
Helt sant, superbra tips!
Bra tips!
Jag kan lägga till ett som är att köpa frysta grönsaker istället för färska. Till exempel broccoli är en sådan grönsak som många äter tillagad. Det blir betydligt mindre svinn hemma hos oss om vi köper fryst för då värmer vi vara så mycket vi ska äta. När vi köper färskt så blir det nästan alltid något kvar som inte hinner tillagas innan det glömd bort och skrumpnar ihop i kylen. Samma sak med bär, gröna bönor, spenat m.m. Dessutom förmodar jag att transporterna blir miljövänligare eftersom frysta varor inte är lika känsliga som färska och de har längre hållbarhet.
Helt rätt! Och bra sätt att käka saker som inte är i säsong också!