Ett lite mer praktiskt inlägg bland alla reflektioner kommer här! Häromdagen passade jag nämligen på att ta vara på ett gäng rödlökar som riskerade att bli dåliga, och picklade dem i 1-2-3-lag. Supergott till cirka allt?
Hittills har vi ätit det till hemmagjorda halloumiburgare och quinoabullar med potatismos, till exempel. Till och med barnen gillar det. Lägg därtill att det är absolut omöjligt att misslyckas, blir snyggt och är ett bra sätt att rädda lök på så fattar ni vilken bra grej detta är. Än så länge har vi ju inte grillat ihjäl oss, men när det blir altanmiddagar vid grillen kommer den här burken att vara en stående gäst till bordet.

Alla foton: Maria Soxbo
Detta behöver du
- Rödlökar, gärna eko så klart
- Ättika
- Socker
- Vatten
- Burk
Först, skiva rödlöken. Gärna rätt tunt, med mandolin eller kniv.
Ner med allt i burken. Jag brukar placera några extra snygga bitar längs med burkens väggar, bara för att det ska bli ännu finare. (Ja, detta är överkurs och nördigt.)
Sen är det dags för 1-2-3-lagen, dvs 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Lägg i kastrull, koka upp så att sockret löser sig, och låt svalna lite.
Häll över rödlöken och låt stå. En timme om du kom på det samma dag som du vill käka (och det går fortare om lagen är varm), men den blir liksom göttigare av att stå lite till. Vill du kan du pytsa i en liten skvätt balsamvinäger också, för ännu fylligare smak, men jag körde utan denna gång. Löken håller oftast i ett par veckor i kylen, så gör en burk i taget så du hinner käka upp!
Hej!
Tipsar om en annan typ av ”pickling” nämligen att krama rödlök i skivor i citronsaft och salt, fantastiskt gott till grillat (och meze och säkert mycket annat).
Åh, spännande! Tack för tipset, det ska jag absolut testa!
Rekommenderar starkt att göra hummus på spadet som blir över ihop med en riven rödbeta (och kikärtor osv)! Syrlig och salt och supergod!!
Aha, vilket kul tips! Har du något bra recept att följa?