I mitt sista inlägg för året med Stala har jag satt ihop ett litet trendsvep med tre trender för köket som jag tror kommer att dominera under nästa år. Men hur ska man egentligen se på det här med trender för köket? Jag tycker personligen att man alltid ska utgå från sina egna smakpreferenser när man gör en så stor och långsiktig renovering som köket. Däremot påverkar vi ju alla av trender i någon grad, så det är ju inte helt otroligt att vår egen smak formas och förändras efter vad vi ser omkring oss. Mitt råd är att låta sig inspireras men sen välja de mest långlivade delarna av en trend i så fall. Man kan också tänka att köket ska gå att förändra med små medel, att måla om köksluckorna i en trendig färg är ett sätt att haka på en trend utan att göra för stora ingrepp.
Klimatmässigt då? Jo, självklart är en köksrenovering en belastning – inget snack. Men, jag tycker också att man ska agera med sunt förnuft. Har man ett väldigt gammalt, slitet och opraktiskt kök och väljer att renovera det på lång sikt för att göra det mer användarvänligt och energisnålt med vattenbesparande munstycken, vitvaror med hög energiklass et cetera så kan det vara en motiverad renovering, så länge man tänker att den ska hålla i flera decennier sen.
Trenderna då! Här kommer de, eller åtminstone tre av dem!
Shakerköket

Inspirationsbild, Kvänum. Glas, Muuto. Durkslag, Kockums Jernverk. Kökshandduk, Marimekko. Tallrikar, House doctor. Bestick, Villeroy & Boch. Knoppbräda, Iris Hantverk. Duk, Nordic Nest. Kanna, Broste Copenhagen. Blandare, Mora Armatur. Stol, Fredricia Furniture. Skärbräda, HK Living. Måttbeställd ho, Stala Tailormade.
Shakerköket, är det verkligen trendigt fortfarande? Jajamensan, tack och lov håller kökstrender i sig i rätt många år och detta enkla, vackra och praktiska kök får ju gärna fortsätta vara hett i åtminstone 50 år till om jag får bestämma. Utgå från funktion, tänk enkelhet i design och låt materialen framträda utan att överlasta dem med allt för mycket detaljer.
Jag utgick i min moodboard från Stalas enkla, klassiska diskhoar i rostfritt som förutom att vara tidlösa också ligger rätt i tiden eftersom de går att måttbeställa så att de passar perfekt där de är tänkta. Inga tråkiga kompromisser alltså! Just den här varianten har en fin, skarp kant runt om som både är dekorativ och praktisk eftersom spillet inte rinner ut på mer ömtåliga bänkskivor.
Det dramatiska köket

Inspirationsbild, Nordiska kök. Tallrikar, Wedgwood. Bestick, Gense. Glas, Orrefors. Salladsbestick, Broste Copenhagen. Skål, AYTM. Termoskanna, Eva Solo. Linneservett, Broste Copenhagen. Diskho, Stala. Grytunderlägg, Men at work samt Muuto. Stol, IKEA.
Som en motvikt mot alla vita kök vi sett under 2000-talet har ett mörkare, mer dramatiskt kök smugit sig in som en bubblare. Av de tre köken i detta trendsvep är det helt klart det trendigaste, och därmed kanske också det mest kortlivade. Men man behöver ju inte gå all in på en trend, utan kan istället plocka godbitarna och ta in dem i ett mer traditionellt kök för att göra det mer intressant!
Här har jag till exempel utgått från en svart diskho, som så klart passar fint i ett vitt eller träfärgat kök också. Den enkla formen är tidlös och svår att tröttna på, medan den svarta färgen ger köket ett litet utropstecken (ni minns väl tricket ”addera nåt svart”?). Sen kan man då om man vill gå all in på mörka juvelfärger som mörkblått, skogsgrönt och bordeaux, men väljer man ett kök med träluckor kan ju färgen komma i en målarburk och sedan målas över med annan färg om det dramatiska blir lite för mycket i längden.
Det naturnära köket

Inspirationsbild, Stala. Gryta, Fiskars. Glas, Bloomingville. Diskbänk Lines i serien Stalatex från Stala. Stol CH24, Carl Hansen & Søn. Stumpastake, Born in Sweden. Emaljmått, Kockums Jernverk. Bestick Ehra, Gense. Sideboard Air, Designhouse Stockholm. Diskborste, Iris hantverk. Färg Strå, Alcro. Skål Sandrine, Bloomingville. Koppar Mano, Kähler. Klinker J Norrvange Grey, Bricmate. Linneservetter, Tell me more.
Ju mer klimatmedvetna vi blir, desto mer föredrar vi naturmaterial också. Åtminstone tror jag att man kan härleda den naturliga kökstrenden på det sättet. Vi uppskattar en lite varmare, mer hemtrevlig känsla, att skippa så mycket plast som möjligt, att tänka långsiktigt och med kvalitet och att få den lite handgjorda känslan. Att renovera ett kök är förstås alltid en påfrestning klimatmässigt och inget man ska göra enbart av trendskäl, men alla hem behöver rustas upp och vårdas med jämna mellanrum och att renovera ett gammalt, slitet kök och uppgradera till exempel vitvaror till moderna, energibesparande varianter kan motiveras om det sker tillräckligt sällan. I den här trenden kommer de trärena köken tillbaka, kanske i kombination med det vita, grå eller svarta som på bilden ovan som en övergång från de vita kök vi sett så länge.
Jag har utgått i min moodboard från Stalas nyhet Stalatex, en praktisk diskbänk i rostfritt som släpps i början av nästa år och som kommer i olika mönster för att ge köket lite extra finess. Här finns allt från tidlösa ränder (som Lines som jag valde) till tidstypiska mönster som fiskben, plus mer romantiska, moderna och iögonfallande varianter (alla designade av Harri Koskinen). Här går det också att beställa stänkskydd med mönstret, om man vill ge köket ett lite extra lyft.
Min favorit av dessa tre ligger någonstans mellan det naturnära och shakerköket, jag vill ha det praktiskt, klassiskt och hemtrevligt helt enkelt. Hur resonerar ni kring köksstilar?
Translation: In collaboration with Stala – kitchen trends for 2019!
Fina förslag, jag tänker att ett ledmotiv när man ska hitta rätt i köksdjungeln är årsmodellen på sin bostad, hur passar köket in i husets/lägenhetens tidsanda, vill man förhålla sig till detta, mer eller mindre eller kontrastera helt? Sen tror jag på tidlösa och kvalitativa färger och material på fast inredning och att ev trender/säsonger kan få synas i lättmålade/tapetserade vägpartier, textilier etc. Mvh Josefin
Verkligen, jag håller helt med dig! Sen trivs ju inte alla i sekelskiftesstilen även om de bor i det själva, och kontraster kan ju funka väldigt bra om de är genomtänkta precis som du säger. Poängen är nog främst att tänka ”gillade jag detta för fem år sen? Kommer jag att gilla det om fem år?”. Får man ett tioårsperspektiv på sina val på det sättet håller de nog länge.