Minns ni instagraminlägget där jag efterlyste era godaste frukostidéer? Det ledde vidare till en idé om att skapa en fin samling frukostrecept här på bloggen, inspirerad av Emmas härliga vegomiddagar (kolla in, så mycket bra mat!). Jag tänker mig att jag ska göra ungefär samma sak här, fast på frukosttema. Det vill säga, jag får en idé av er, lagar och fotar receptet och lägger upp det här – uppkallat efter er! Så blir vi alla som ett slags frukostfamilj – #frukostfamiljen!
Det kan vara ett gott frukostbröd, en perfekt smoothie, fluffiga pannkakor eller våfflor, en marmelad, frasiga scones eller något annat frukostrelaterat som ni har det ultimata receptet på.
Först ut blir ett supersmarrigt grötrecept, som jag premiärlagade i söndags när jag fyllde år!
Gröt à la Chez Grundmanns med kardemumma, mullbär och hjortron
Receptet kommer från @chez_grundmanns, och vi kom fram till att det borde bli den perfekta starten på denna frukostsamling!
Du behöver
Havregryn
Kardemummakärnor
Torkade mullbär
Valnötter
Bovetepuffar
Frysta hjortron
Agavesirap
Mjölk (eller motsvarande)
Salt
Gör så här
Koka havregrynsgröten med ett gäng mortlade kardemummakärnor och en handfull torkade mullbär. Tips – koka gröten på mjölk eller havremjölk istället för vatten så blir den krämigare. Denna gång körde jag hälften/hälften. Rosta valnötter och bovetepuffar i en torr stekpanna, och tina hjortron ihop med lite agavesirap. Strö tillbehören över gröten och häll mjölk/motsvarighet över. Nina/@chez_grundmanns körde varm, vispad mjölk vilket låter ännu härligare!
Jag serverade med havremjölk och rostade bara nötter och puffar väldigt lätt, det blev urgott! Barnen var 50/50 – den ena älskade det, den andra (som är väldigt, eh, traditionell i sin smak, föredrog vanlig gröt med lingonsylt. Men att servera gröt med något som närmast liknar popcorn på toppen är ett barnvänligt knep, måste jag säga!
Dukningen
Så här dukade jag upp – en salig mix av allehanda prylar ur gömmorna utan någon egentlig röd tråd. Ibland blir det ju mest hemtrevligt så! Den rutiga linneduken är ett sällsynt Traderafynd, jag har svårt att fynda fina linnedukar secondhand (lite för poppis fortfarande kanske?). Mycket nöjd med denna i alla fall! Tallrikarna är riktiga favoriter – ljuvliga Orchidée från Göteborgs Porslinsfabrik. Jag fyndade dem på Anna Bergenströms och Fanny Bergenströms rekvisitaloppis i somras. Den blå assietten känner ni igen från det här inlägget, och det lilla smörfatet i metall från det här. Ihop med vardagsbestick, IKEA-glas och lite udda skålar blev det en mysig helgdukning.
Vad tror ni? Kan det här bli en kul bloggsamling av frukosttillbehör? Jag hoppas det! Vill ni bidra med ett recept och få det uppkallat efter er? Maila mig gärna på maria@husligheter.se eller kommentera här eller på det här instagraminlägget!
Och om du lagar Chez Grundmanns goda gröt, tagga gärna henne och mig och #frukostfamiljen – det vore så kul att se!
Translation: Let’s kickstart #frukostfamiljen (The Breakfast Family) where I cook your best breakfast recipes and name them after you!
Alltså kardemumma, lyfter ju all gröt. Jag har numera kardemumma i en pepparkvarn så kan man enkelt dra ett par drag över gröten på morgonen på samma sätt som man tar ett par varv med peppar 🙂 Men obs märk kvarnen för här om helgen hade vi gäster som hade stek ägg och som tyckte det smakade lite märkligt…..
Haha! Men så smart idé ändå!
Kul idé! Frukostar är fantastiskt!
Vad kul att du testade! Mina kids älskar också ”frukostpopcorn” //Nina, @chez_grundmanns