För mig har fredagsbuketten liksom tappat sin tjusning ju mer jag lär mig om snittblommors klimatpåverkan, men samtidigt är det ju så härligt med färgsprakande buketter. Så vad göra? Jo, jag försökte lära mig ”allt” om ämnet helt enkelt, och har sammanfattat det så utförligt jag kan i det här inlägget. Till min hjälp har jag också haft dream teamet bakom #blomsteruppropet – Hanna Wendelbo, Paulina Alesand och Emily Bratt!
Vad är problemet med snittblommor?
Att vi går efter tycke och smak i första hand, snarare än efter säsong och härkomst. Trenden blir norm, inte hållbarheten. I stort sett allt som vi hittar i de stora kedjornas butiker odlas därför utomlands och flygs in för att inte vissna under de långa transporterna.
Att odla i Sverige kan ibland vara svårt och utmanande, men det är på inget sätt en omöjlighet. Med smarta materialval kan vi faktiskt erbjuda vackra närodlade blomsterbuketter oavsett säsong, det handlar bara om att lyfta blicken och se våra möjligheter. /Hanna Wendelbo
Hur ska vi tänka rent generellt när det gäller blommor?
1. Säsong!
Vi har ju börjat fatta grejen när det gäller frukt och grönsaker – det är inte bara billigare att handla i säsong, det är också klimatsmart eftersom vi slår många flugor i en. Vi kan handla närodlat eftersom vi drar nytta av årstiderna, vi visar att efterfrågan inte är lika stor året om vilket kommer att styra om behovet av import och vi spar transporter alternativt energi eftersom vi kan handla det som odlas nära oss utan särskilt stort behov av till exempel uppvärmda växthus. Och ja – detta gäller oavsett om vi pratar mat eller blommor!
Att förstå tjusningen i att leva efter säsongen. Att ett konstant flöde och tillgång av blomster av alla dess slag inte ligger i linje med resten av hela hållbarhetstänket. /Emily Bratt
Att inte köpa exakt samma varor året om gör ju också att vi äter/dekorerar våra hem mer varierat. Och det finns ju en otrolig tjusning i det, som vi faktiskt redan uppskattar när det gäller vissa saker. För visst skulle det kännas lite fel med lussebullar i mars och semlor i juli?
Luktärter har i Sverige en säsong från maj till november, det är över ett halvår! Visst måste vi kunna stilla vårt luktärtsbehov under den halvan av året och sedan avstå (och få längta lite!) under andra halvan, så vi slipper klimatbovig import?
2. Evighet!
Att torka buketter för att få dem att räcka längre är ju faktiskt redan en svensk tradition – vi har ju haft eterneller länge! Det senaste året har också ”torra strån” fått ett uppsving, även om det vi mest sett i inredningsreportagen varit exotiska växter. Här finns ju strålande möjligheter att torka det närodlade, och att plocka naturligt torkade buketter i naturen.
Att pampasgräs har varit populärt, när vi har svensk vass, säger ju ändå lite grann om vår oförmåga att gräva där vi står … /Paulina Velobloom
3. Hantverk!
Nästa grej är också att precis som vi behöver uppskatta hantverket bakom vissa möbler, kläder och föremål som kostar mer eftersom de tagit tid, kraft och kärlek att framställa så behöver vi förstå att odling också är ett hantverk. I alla fall när det gäller småskalig odling utan gifter. Vi pratar redan om mathantverk och ekologiskt odlade grönsaker som inte är perfekt jämnstora och utan skavanker, visst måste vi kunna uppskatta blomsterhantverket också med småskaligt säsongsodlade blommor som fått gro i svensk jord och tagits om hand av en passionerad odlare med ett hållbarhetstänk?
Så vad är okej att köpa nu under svensk vår?
Svenska tulpaner, julrosor och blommande buskar på bar kvist, till exempel hybridkejsarolvon, hybridtrollhassel och vinterkörsbär. Svenskodlade penséer är helt okej och superfint, så varför inte ge bort en sån istället för en bukett snittblommor? Se upp lite för lökväxter även om de drivits upp i Sverige, eftersom lökar generellt är hårt besprutade utomlands och fraktade till Sverige där de drivs upp i växthus. Gifterna följer med stjälken upp! Fråga alltid efter ekologiska lökar.
5 sätt att påverka
- Inse att var dag inte är en dahlia-dag. Var blomma har sin tid. Frossa i säsongens vackraste blommor – och längta efter resten. Via hashtaggen #blomsterupproret kan du lära dig mer om blommor i säsong.
- Fråga alltid i blomsterbutiken vad som är i säsong, vad som är odlat i Sverige och var blommorna kommer ifrån, så visar du att det finns en efterfrågan.
- Handla småskaligt och svenskt, så gynnar du de som kämpar mest för hållbarhet i branschen. Genom hashtaggen #slowflowerssweden kan du hitta lokala odlare, och självplock finns på många ställen runt om i landet.
- Hjälp till att förskjuta normen! Ge bort blommor i säsong och förklara varför. Om du har egna sociala kanaler kan du bidra genom att visa hållbara, klimatsmarta buketter och informera dina läsare. Och ser du exotiska blomsterarrangemang i offentliga sammanhang (till exempel som dekoration i tv-studior) – maila och fråga om hur de arbetar med hållbarhet kring blommor!
- Odla själv! En hemodlad bukett är ju den allra finaste och mest personliga, och då har du också järnkoll på exakt hur hållbar den är.
Lär dig mer!
INSTAGRAM Följ Hanna, Emily och Paulina, samt hashtaggarna #slowflowerssweden och #blomsteruppropet.
PODD I sin podd Trädgårdsindie pratar Emily med Viola/Bara blomster om just snittblommor i detta avsnitt.
KLIMATKLUBBEN Paulina intervjuades av oss på Klimatklubben i detta inlägg!
Så bra inlägg! Jag har själv slutat köpa snittblommor helt, och saknar det! Nu ska jag tänka säsong och joina blomsterupproret. Hade gärna odlat fler blommor själv också men mäktar nog inte med detta än…
Pingback:8 viktiga grejer en tisdag - Emmas Vintage
Åh vad jag längtat efter detta inlägget! Så bra! Fint med information om hur man kan få njuta utan dålig eftersmak <3
Exakt så! Blommorna blir ju vackrare om de är klimatsmarta!
Så bra! Har sällan snittblommor annat än när trädgård, skog och ängar bjuder på dem men viktigt att vi alla tänker efter.
Eller hur! Så bra att ha kunskapen om inte annat, för att kunna sprida den vidare!
Pingback:# Min hållbara fredagsbukett – Samling
Så himla bra guide! Tack för att du lyfter den här frågan! <3
Vad roligt att höra! =)