Det här skulle ju bli brödets år här hemma, och nu när kokbokshyllan dignar av loppisfyndade, outforskade recept är det hög tid att börja baka mer. Häromdagen testade jag ett ur boken Bröd för alla sinnen, en bok med elva år på nacken som är slutsåld hos förlaget (men – som det mesta annat – går att fynda på Bokbörsen).
Jag bakade ett yoghurtbröd med lingon och linfrön, och eftersom boken kanske är svår att få tag på delar jag receptet här. Det blev nämligen fasligt gott!
Yoghurt- och lingonbröd med linfrön
3 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl lingonsylt
0,5 dl sirap eller honung (jag tog sirap)
3 dl yoghurt eller filmjölk (jag tog naturell yoghurt).
Sätt ugnen på 175°. Smörj en avlång brödform (ca 1,5 l). Blanda mjölsorterna, linfrö, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt lingonsylt, sirap/honung och yoghurt/filmjölk och blanda väl. Klicka ut smeten i formen och jämna till utan. Grädda i nedre delen av ugnen tills det fått fin färg och blivit genomgräddat. Stjälp upp på galler och låt kallna under bakduk. Låt det helst vila tills nästa dag innan det skärs (detta lyckades jag inte med).
Happy baking!
Translation: Tried out a new bread recipe!
Receptet innehåller krossade linfrön men Livsmedelsverket avråder faktiskt från att äta krossade linfrön – hela går bra.
Aha, intressant! Jag körde hela linfrön just för att de är så svåra att krossa – och det gick ju utmärkt. Tack för varningen – jag ändrar i receptet!