Så här i köphetsande Black Friday-tider kan det vara värt att påminna om en typ av shopping som faktiskt gör gott, istället för att bara mjölka jordklotet på redan överansträngda resurser. Grymma Matsmart har döpt om de här novemberveckorna till Green Weeks istället och bett alla sina samarbetspartners att söka igenom sina lager efter produkter som riskerar att slängas.
Sagt och gjort, Matsmarts webshop är nu fyllt till brädden av allehanda godsaker som av olika skäl inte kommer att säljas i vanliga butiker och helt enkelt hamnar på tippen om ingen förbarmar sig över dem. Korta datum, förpackningsknas, överproduktion, säsongsvaror eller utgående produkter helt enkelt – allt förstås fullt ätbart och jättegott!
Vill du veta mer om hur Matsmart jobbar? Det här inlägget är det andra i en serie inlägg, här hittar du det första!
Jag slog till på massor av ekologiskt, gröna veckorna till ära. Krossade tomater, ärtor, havregryn, honung, mellanmålsklämmisar, aprikoser med mera. Vissa varor med låååång tid kvar tills bäst före, andra med kort. Men faktum är att det knappast spelar någon roll. ”Bäst före” är ju allt som oftast ”även bra efter”. Särskilt om jag själv förvarar maten rätt!
Så får du maten att hålla länge
- Kylskåpet: Ha inte för varmt i kylskåpet, 4–5 grader ska det vara. (Inte 4–8 grader.)
- Konserver: En oöppnad helkonserv håller minst ett år efter bäst före-datum, om den förvaras mörkt, svalt och torrt!
- Ägg: Ägg som förvaras i kylen håller ofta många veckor efter bäst före-datum. Testa ägget genom att lägga det i vatten. Ligger det på botten är det pinfärskt, står det upp är det någon vecka och flyter det är det riktigt gammalt och bör ej ätas.
- Egna lådor: Om du öppnat en konserv, men inte använt hela innehållet – häll över resterna i en bättre, förslutningsbar låda och ställ i kylen.
- Glasburkar: Oöppnade glasburkar håller också superlänge, men öppnade burkar ska in i kylen. Kom ihåg att aldrig stoppa ner fingrar eller en sked med matrester på i burken, då förkortas hållbarheten markant. (Bonustips: Toppa upp med ett lager neutral matolja som täcker ytan på peston eller vad det är, så förlängs hållbarheten!)
- Påsklämmor: Förslut förpackningar med torrvaror ordentligt så mjuknar inte knäckebröden, kexen och flingorna lika fort.
- Viktig regel: Glöm inte – innan du kastar något: Titta. Lukta. Smaka.
Jag älskar tanken på att vända årets mest ohållbara dag till att göra en riktig klimatgärning, och dessutom spara pengar på kuppen. Matsmarts mål med Green Weeks är att rädda 200 ton mat! Jag tänker att det är fullt möjligt, för alla äter vi ju varje dag – inte sant? Och helt ärligt, det är det minsta vi kan göra. Varje år slängs vansinniga 1,3 miljoner (!) ton mat i Sverige, så jag hoppas verkligen vi når målet med råge.
För att peppa er att axla klimathjältemanteln och hjälpa Matsmart att nå målet får ni här en rabattkod, så att nästa matkasse blir ÄNNU billigare. Med koden HUSLIGHETER50 får du 50 kr rabatt om du beställer för minst 350 kronor senast 30 november. Och då är du också med och bidrar till att nå maträddarmålet, hurra!