Dags för ett nytt recept i frukostarkivet! Jag bad min kontorskollega Helena om ett festligt frukostrecept (den kvinnan kan ju allt) och hon skickade den här länken till en annorlunda frukostskål. Klart jag ville testa!
50/50-chiabowl med jordnötssmör à la Helena Lyth
Du behöver
Chiapudding (chiafrön och hasselnötsmjölk eller motsvarande, jag gjorde på havremjölk)
Grekisk/turkisk yoghurt, lätt vispad/rörd
Blandade nötter och frön (jag hade inga hemma, men ska definitivt testa nästa gång)
Bär (jag hittade frusna blåbär i gömmorna)
Jordnötssmör, så slät som möjligt
Gör så här
Kvällen innan, blanda ihop chiafrön och mjölk (cirka 1,5 msk/dl) och låt svälla. (Kan göras samma morgon, men den ska gärna stå minst två timmar.) Rör gärna om efter en timme.
Häll upp chiapuddingen på ena sidan i en skål och fyll upp andra halvan med lättvispad yoghurt. På gränsen mellan de två läggs bär och nötter. Toppa med en rejäl klick jordnötssmör.
Det här var väldigt ovana smaker för mig, jag har nog bara ätit jordnötssmör ett par gånger i livet faktiskt. Väldigt spännande, och smöret gifte sig fint med den syrliga yoghurten och den lena puddingen. Chiapudding smakar ju knappt något i sig själv, så det känns helt rätt att kombinera den med smakstarka tillbehör. Just kombinationen av chiapudding och något annat (50/50) och sen addera roliga toppings ska jag testa fler gånger. Dags att låta barnen testa också, tror jag!
Fler frukostfamiljenrecept hittas här – och vill ni låta mig provlaga någon av era egna frukostfavoriter får ni mer än gärna höra av er! Jag döper så klart receptet efter upphovsmakaren!
Translation: Tried Helena Lyth’s 50/50 chiabowl the other day!