#klimatfrukost är en serie influencerfrukostar på olika teman som vi genomför i samarbete med olika partners. Vilka krav vi ställer på de företag vi samarbetar med kan man läsa om här.
Ända sedan vi grundade Klimatklubben har jag, Johanna och Emma grubblat kring influencers roll i klimatfrågan. Vi som arbetar med att blogga och instagramma har ju plattformar, vi når ut till fler än gemene man – det finns ju en kraft i det som klimatkampen så innerligt behöver. Som tur är finns det massor av kloka och pålästa influencers som varje dag bidrar med information och inspiration kring till exempel vegetarisk mat eller att resa utan att flyga. Men vi tänkte att det borde att gå att använda influencer-yrket på fler sätt! Och tadaaa – vår lösning heter #klimatfrukost!


Ni som följt Husligheter ett tag minns kanske mina ÖppetHusligheter-frukostar, och Klimatfrukost är något liknande. Trevliga möten över dygnets bästa mål – frukosten – och så en rejäl dos ny kunskap, inspiration och tänkvärdheter att ta med hem och förhoppningsvis dela med sig av till sina egna följare. Plättlätt!


Igår var det så premiär för vår första Klimatfrukost, på tema mat och klimat. Vi höll till på spännande Bee Urban, uppe på taket bland odlingarna och bikuporna.


Systrarna som driver hållbara matkonceptet Matjord hade lagat en magisk frukost med bland annat maskrosmarmelad, lingonsmoothie och havrepastej, där vissa ingredienser bokstavligen var odlade runt knuten på samma tak. Hela frukosten var så klart även vegansk.
Kolla in de fina servetterna färgade med avokadokärnor också – Emmas verk!

Mat är en jättefråga i klimatsammanhang, både vad vi äter och vad vi slänger påverkar klimatet. För att reda ut vad problemet är och vad vi ska göra åt det slog vi oss ihop med Coop (som bland annat vunnit utmärkelsen Hållbaraste matkedja av Sustainable Brand Index för andra året i rad) och Naturskyddsföreningen och ordnade ett panelsamtal, modererat med bravur av Johanna.



I panelen satt, förutom Coops hållbarhets- och kvalitetschef Charlotta Szczepanowski och David Kihlberg, chef för klimat och juridik på Naturskyddsföreningen, även kocken Paul Svensson, känd från bland annat tv-programmet Maträddarna och som också släpper bok i höst – Rädda maten.

Vad pratade vi om då? Allt från hur galet det är att ungefär hälften av vårt matavfall inte består av skal, ben och annat oätbart, utan av rent matsvinn. Både på grund av att vi dumt nog stirrar oss blind på datum som sällan säger något alls om hållbarheten, för att vi är för dåliga på att ta vara på rester och frysa in, och för att vi ratar mat som är ful (vansinnet i det, när vi ändå ska tugga sönder det i slutänden …).

Vi pratade om olika råvarors klimatpåverkan, om kraften i opinionen och om vansinniga EU-regler (som denna – att ägg som har en hel vecka kvar till sitt bäst före-datum inte får säljas, trots att de alldeles säkert är ätliga i minst en månad efter bäst före. Regeln är baserad på att äggen förvaras i rumstemperatur, men här i Sverige förvarar vi i kylskåp och då håller de 2–3 månader! Lukta först, smaka sen – ett dåligt ägg får dig att lämna köket, som Paul Svensson sa. Politisk byråkrati när den är som sämst!).


Så vad kan du som individ göra?
- Ät mer vegetariskt. På sikt måste vi hamna på en klimatpåverkan per person och år på omkring 1 ton koldioxid. I nuläget släpper den genomsnittliga svensken ut 1,8 ton, bara genom kosten! Du behöver inte sätta en ny etikett på dig själv, du kan fortsätta äta kött – men ät svenskt naturbeteskött och gör det bara max en gång i veckan. Inför köttsöndag istället för vegomåndag.
- Minska svinnet. Börja lukta och smaka, istället för att läsa datum på förpackningen. Den enda märkning vi bör lyda är ”sista förbrukningsdag”, eftersom det är en hälsofråga – men det rör dessutom i princip bara kött. Är kosten mestadels vego kan du låta näsa och smaklökar styra helt. Heja restfesten!
- Välj miljömärkt och närproducerat. Så klart!
- Påverka din omgivning. Prata om att du lägger om till mer vegetariskt, dina bästa knep för minskat matsvinn och andra tankar om mat och klimat. Glöm inte att du också kan skicka in medborgarförslag till politiker att prioritera frågan, att du kan gå med i Klimatklubben för att få draghjälp och idéer till förändring och att du till exempel genom att bli medlem i Coop kan skicka in motioner kring hur de skulle kunna bli ännu bättre! (Och – kom ihåg att i så fall också maila Coops konkurrenter, så att hela matvarudaglighandeln blir lika bra!)
Vill du läsa mer om frukosten tipsar jag direkt om att klicka sig in till Johanna och Emma! Den 5 juni kör vi igen, och allt livesänds på Klimatklubbens instagram! (Är du influencer och sugen på att komma? Skicka ett mail till maria@husligheter.se så skriver jag upp dig på vår inbjudningslista!)
Stort tack till Coop, Naturskyddsföreningen, Paul Svensson, Bee Urban för den spännande lokalen, Matjord för en ljuvligt god start på dagen och Hygglo som sponsrade oss med ljudutrustning för att vi skulle kunna livesända panelsamtalet. Tack!
Translation: Me and my Klimatklubben co-founders arranged a breakfast for influencers to talk about food and climate change, together with Coop and Naturskyddsföreningen.
Pingback:Premiär för klimatfrukost – mat och klimat - Emmas Vintage
Vegetariskt är jättebra men glöm inte att också tänka på varifrån maten kommer. Tänk särskilt på sojaodlingarna i ex Brasilien som sker på bekostnad av regnskogen…
Hej Linda, den soja som odlas i Sydamerika blir främst foder åt djur (som människor sedan äter upp). Det finns gott om soja som odlas i Europa och USA, och det är oftast den som hamnar i veganska produkter. Men visst är det bra att dubbelkolla på förpackningarna också. (Sen är transporterna, om du tänkte på dem, en väldigt liten del av ett livsmedels klimatpåverkan. Undantaget det som flygfraktas, men det är främst färska bär och liknande offseason.)
Bra initiativ.
Gillar de konkreta tipsen på slutet.
Heja!
Så bra! Då ska jag absolut fixa tips även till kommande klimatfrukostinlägg. Tack för pepp!
Vilket bra initiativ!! Är det tänkt att i framtiden ocksa erbjudas för ”gemene man” och inte bara influencers? i sa fall skulle det säkert bli välbesökt.
En liten brasklapp maste jag ända ligga in (naja, tva): Ägg efter tre manader. Det är nog inte att rekommendera (och lär väl sällan förekomma; vem köper ägg för att äta tre manader senare?). Upp till tva manader; helt klart om de har varit kylda. Är de äldra ska de stekas eller kokas; tiramisu pa äldre ägg är inte nagon bra ide.
Soja: Egentligen skövlas (officiellt) inga regnskogar mer i Brasilien för soja sedan ”Soja-Moratoriet” som startade 2006 (tror jag det var) och hela tiden förlängdes. Sedan 2016 är det en fast institution. Naturligtvis finns det massor av soja fran främst USA, men fr a GMO-soja. Det odlas soja i stor utsträckning i Europa, men sojabönor behöver värme; mer än den värme vi i vanliga fall har här. Därför är det ingen optimal lösning. Det bästa vore att utelämna soja helt eller atminstone till stor del. GMO-grödor är väl inget vi vill ha, eller?
Hej Åsa, kul att du gillar initiativet! I nuläget bjuder vi influencers just för att informationen ska ha chans att nå så många som möjligt (vi kan ju bara bjuda 15-25 personer av utrymmesskäl och bjuder vi influencers har vi chans att nå betydligt fler). Men vi livesänder också via Klimatklubbens instagramkonto just för att så många som möjligt ska kunna följa frukostarna.
2-3 månader är inga konstigheter för ägg som förvaras i kylskåp. Jag redigerade inlägget en aning då jag uttryckte mig otydligt – ägg håller oftast i 2-3 månader (inte 2-3 månader LÄNGRE än ägg som förvaras i rumstemperatur). Vitsen är inte att köpa ägg och äta dem ett kvartal senare, utan att inte automatiskt kasta ägg som passerat bäst före-datum. Jag har ofta ett par ägg kvar i en storpack som passerat datumet med 2-3 veckor, hittills har jag aldrig stött på ett dåligt ägg bland dem. Men nej, upp till tre månader gamla ägg är sällan ett problem. Lukten och smaken avgör, inte datumet.
Soja – EU har väldigt strikta regler kring GMO-livsmedel och förpackningarna ska ange om det är genmodifierad soja i produkten. Att välja tex Anamma-färs innebär europeisk eller amerikansk (ickegenmodifierad och certifierad) soja, och i jämförelse med nötfärs har det ett enormt mycket lägre klimatpåverkan. Europa innefattar många länder med varmt klimat, så varför skulle det inte gå att odla soja på denna kontinent? Sen vore det så klart underbart om Sverige kunde skapa en större produktion av inhemska vego-proteinkällor som åkerbönor, men där är vi inte riktigt än – och då tänker jag att hållbart producerad soja är ett bra sätt att sänka våra kostrelaterade utsläpp så länge. Jag tänker att målet just nu måste vara att göra det lätt för människor att leva mer hållbart än genomsnittet, och att laga fredagstacos på Anamma (eller motsvarande) är buslätt och tillgängligt. Att avråda från soja generellt samtidigt som vi avråder från kött gör det väldigt krångligt för människor?
Sojamoratoriet är ju en bra början, men så vitt jag förstår det skyddar det bara Amazonas och har dessutom en del besvärliga kryphål. Med Bolsonaro vid makten är också svårt att förutse vad som händer, så det enklaste är ju att välja bort just sydamerikansk soja (något som är betydligt enklare om man äter främst vego, och kan läsa sig till ursprunget – än om man äter kött och vill spåra var djurets foder kommer från).