#klimatfrukost är en serie influencerfrukostar på olika teman som vi genomför i samarbete med olika partners. Vilka krav vi ställer på de företag vi samarbetar med kan man läsa om här.
I morse var det dags för #klimatfrukost igen – hurra! Vi (det vill säga jag och mina Klimatklubben-medgrundare Emma och Johanna) fortsatte att prata mat, men den här gången fokuserade vi helt på förpackningarna. För är det något som ställer till det när vi ska handla så är det alla val, och hur otroligt svårt det är att förstå vad som är bäst och varför vissa typer av livsmedel är förpackade som de är. I princip all mat vi köper i vanliga matbutiker – brödet, juicen, bönorna, pastan – är ju förpackade på ett eller annat sätt.



För att reda ut allt kring förpackningar slog vi oss ihop med Livsmedelsföretagen (en bransch- och arbetsgivarorganisation som samlar över 800 företag) och Naturskyddsföreningen, och ordnade ett nytt panelsamtal om just förpackningar med Livsmedelsföretagens hållbarhetschef Sara Sundquist, Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och så ett riktigt förpackningsproffs – Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. Och så bjöd vi förstås in influencers från alla möjliga genrer, för att förhoppningsvis få budskapet att nå ut ännu bredare.




När alla försett sig med frukost och satt sig på plats körde vi igång, och det blev ett otroligt intressant samtal.




Handuppräckning! Vilka tror att färdigskivad ost i liten förpackning är bättre än en stor, hel ost i plast? (Rätt svar – det beror på. Om den lilla förpackningen med skivor gör att du äter upp all ost är den bättre, för det räcker med att det blir ynka två skivor ost kvar av den stora osten för att skillnaden i förpackningens påverkan ska försvinna. Men du – det går ju att riva ner den sista skalken i en sås också!)
Jag älskar att få arrangera dessa frukostar, där jag lär mig minst lika mycket som mina gäster!
7 lärdomar från klimatfrukosten
- Svart plast är helt omöjlig att återvinna, och alltså ska vi konsumenter aktivt välja bort förpackningar av svart plast. (Intressant fakta – Sara/Livsmedelsföretagen berättade att vi svenskar i princip är ensamma i världen om att gå igång på just svarta förpackningar! Det vet många företag som därför gör svarta förpackningar – eller sätter svart kork på sina juiceflaskor – i hopp om att sälja mer. Låt oss vända den trenden!)
- Vi måste väga innehållets klimatpåverkan mot förpackningens klimatpåverkan, innan vi avgör om en förpackning är bra eller dålig. En ost (som i sig har hög klimatpåverkan) behöver en bra förpackning som förlänger hållbarheten, för att minska matsvinnet (eftersom det är extra dumt att svinna mat som påverkat klimatet mycket när den framställdes). Ett stilla flaskvatten har i sig i princip ingen klimatpåverkan alls, så där står plastflaskan den hälls upp i för den absolut största påverkan på klimatet. En onödig produkt att förpacka över huvud taget, enligt Fredrik.
- Många små förpackningar behöver inte vara sämre än få stora. Allt beror på dina egna vanor. Om du köper pås-sallad i stor förpackning för att slippa extra plast, men sen inte hinner äta upp salladen (eftersom hållbarheten försämras så fort du öppnar påsen) är det bättre att köpa en liten mängd pås-sallad och inte svinna något.
- Anledningen till att ekologiska varor är inplastade handlar enbart om att vi som konsumenter ska kunna se tydligt att det är eko. Det går alltså lika bra att sätta en liten klisterlapp på (eller lasermärka) om företagen vill. (Däremot håller en inplastad gurka 3 gånger (!) längre, så även där kan svinnet minska i hushåll där det inte går åt så stora mängder.
- Just livsmedel kan inte förpackas i återvunnen plast (än). Eftersom säkerhetskraven är så höga för livsmedelsförpackningar går det i nuläget inte att göra förpackningar av återvunnen plast, eftersom olika typer av plast blandas i återvinningskärlen. Det enda livsmedel som förpackas i återvunnen plast är dryck i PET-flaskor, eftersom det systemet är slutet och därför kan kontrolleras. Tänk om vi kunde få fler slutna system! Däremot ska förstås plast runt livsmedel återvinnas ändå, den kan ju bli andra typer av förpackningar.
- Välj kartongtetror före konservburkar. Det finns ju en rad varor som finns förpackade på olika sätt, till exempel krossade tomater. Klimatmässigt slår en kartongtetra konservburken rejält, eftersom den är lätt att återvinna, skickas ut till fabrikerna på rulle istället för som färdiga (skrymmande) burkar, och är lätt att frakta yteffektivt.
- Alla har ett ansvar – även du och jag. Det finns mycket att göra på alla fronter här. Politikerna måste ta bort begränsande regler och skapa förutsättningar för bättre återvinning. Företagen måste bli bättre på att informera om varför en förpackning ser ut som den gör – är den ful, men effektiv, så måste vi konsumenter få veta varför så vi inte köper den snygga men knäppa förpackningen bredvid. Och vi individer måste se till att ställa frågor till företagen, göra medvetna val och förstås minska matsvinnet genom att klämma ut det sista ur yoghurten och hålla koll så att inte salladen hinner bli dålig.






Mer om frukosten kan du läsa hos Emma och Johanna förstås!
Tack till Bee Urban som vi återigen fick hålla till oss, på ett solvarmt tak bland bikupor och urbana odlingar – detta fantastiska ställe som handlar om hållbar stadsutveckling och biologisk mångfald. Tack till delningsappen Hygglo som återigen hjälpte oss med ljud. Och tack till Santa Maria, en av Livsmedelsföretagens medlemmar som jobbar väldigt mycket med smarta förpackningar och som denna morgon försåg alla gäster med frukost.

Nu tar vi sommaruppehåll med klimatfrukostarna, men i höst kör vi igång igen! Är du influencer och sugen på att komma? Hör av dig till mig så skriver jag upp dig på inbjudningslistan!
Tramslation: Our second ”climate breakfast”!
Förpackningens för och nackdelar är ju hett även här i England. Waitrose rullade ut den här kampanjen den här veckan: https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-oxfordshire-48517126
Spännande!!
Pingback:Klimatfrukost: Plastpanik och förpackningsförvirran? - Emmas Vintage
Tack för att jag fick komma! Superinspirerande och viktigt.
Tack för att du kom!!
Hei,
Jobber i et norsk matforskningsinstitutt der vi bl.a. forsker på matsvinn og emballasje. Synes denne klimafrokosten er et strålende tiltak, og at dere som influensere, med store kontaktflater og påvirkningskraft tar ansvar for å formidle fakta fra forskningen, og ikke synsing. Tusen takk!
Hej! Så glada vi blir för detta – stort tack!
I Spanien lägger man ut sina sopor i påsar utanför dörren som dom sedan hämtar. ALLT kunde man lägga däri från hushållssopor till trasig gammal elapparat m,m.
Här hemma skapar vi klimatångest till folk. Lite balans kanske vore bra…en tanke bara
Hej Cecilia, nu hänger jag inte riktigt med? Så om klimatmedvetenheten inte nått tex Spanien i vissa avseenden (inte alla dock, det finns tex bilfria städer i Spanien), så ska vi inte försöka öka medvetenheten där utan minska den här? Jag tänker tvärtom, lite mer klimatångest generellt i världen är nog exakt vad vi behöver. Sen ska det förstås inte stanna vid ångest, utan vändas till engagemang – och det är ju just den resan vi försöker åstadkomma genom att informera och inspirera till handling. Varma hälsningar Maria
Svart plast är inte omöjlig att återvinna, det som saknas är att materialet kan läsas in med NIR-läsare. Flera företag kan nu leverera svart plast som inte är färgad med carbon black och som därmed kan läsas av NIR och återvinnas utan problem: https://www.marketscreener.com/HENKEL-AG-CO-KGAA-436183/news/Henkel-introduces-recyclable-black-plastic-packaging-28539449/
Lärdom nr 6: I dagsläget återvinns inte heller kartonger som innehåller aluminium, ex. juicekartonger.
Hej Ulrika, det stämmer förvisso, men jag har fått förklarat för mig att den svarta färgen ändå är ett problem då resten av plasten som ska återvinnas också blir svart – och därför kommer den svarta plasten troligtvis hamna i förbränningen ändå även när den kan sorteras tyvärr.
Ang juicekartongerna var det nytt för mig, var kan jag läsa mer om detta?
Här hittade jag en länk till en leverantör av kartonger på svenska marknaden.
https://www.tetrapak.com/se/sustainability/responsible-sourcing/aluminium
Jättebra initiativ med klimatfrukost, men varför äter ni avokado på frukosten? Borde inte själva maten ni äter också vara klimatanpassad? Nu kanske jag är fel ute, men trodde att avokado var en rätt stor klimatbov (i jämförelse med andra vegetariska livsmedel).
Hej Helena, du har helt rätt. Tyvärr blev det en miss i kommunikationen för just denna frukost och därför fanns det några inslag i frukostbuffén som vi inte skulle ha valt själva. Den mänskliga faktorn spelade in helt enkelt. Vi valde att uppmärksamma det istället för att försöka dölja det, och Johanna (som modererade) inledde med att berätta att frukosten denna gång skulle ses som festmat, dvs inget man ska äta varje dag utan enbart vid festliga tillfällen.
Kul att du tycker om initiativet med klimatfrukostar!
Hej Maria!
Tack igen för en jättehärlig dag! Så proffsigt arrangerat och skön stämning samtidigt som man blir så peppad!
Lilla nyopererade Boris uppskattade också dagen. ;D
Jag ser fram emot nästa Klimatfrukost. Men tills dess, önskar jag dig en underbar sommar! <3
Ps. Du hittar mitt instakonto på https://instagram.com/morotsliv. ;*
Kram! <3
Hej Ila, och tack detsamma – så kul att ses! 😀 Och vilken sötnos till hund du har! =)