Idag tänkte jag skriva lite mer om ett begrepp – slow consumption – som jag tycker borde färga mer av vår syn på inredning (istället för fast design).
De flesta av oss har säkert kommit i kontakt med några av alla begrepp som börjar med ordet ”slow”. Slow food är kanske det allra vanligaste, men det går faktiskt att sätta slow framför det mesta i livet och förhoppningsvis hitta en lite sundare inställning till det på köpet. Slow travel har ju till exempel börjat bli etablerat, liksom slow fashion.
Om vi börjar bli allt mer noggranna med vad och hur vi äter borde vi kunna applicera samma tänk på övrig konsumtion i våra liv. Foto: Kim Daniels
Vad är slow consumption?
Egentligen är det förstås ett gammalt, snarare än nytt, påfund. De flesta av oss är så priviligierade att vi har råd att shoppa efter både behov och begär, medan generationerna innan oss kanske till och med var tvungna att spara en tid för att ha råd att köpa det de verkligen behövde. Vi behöver stanna upp och anamma lite av det mindset som var norm i våra föräldrars och framför allt far- och morföräldrars generation, där varje köp gjordes genomtänkt och mängden köp därför också blev mycket färre.
Varför är det viktigt med ”långsam konsumtion”?
Slow comsumption är ett ganska naturligt steg efter slow food, eftersom våra shoppingvanor är ganska lätta att likna vid matvanor. Att köpa mycket, massproducerat och kortlivat påminner om att leva på snabbmat. Det är snabbt, billigt och ger en kortlivad kick – men känslan efteråt är inte särskilt härlig, och i det långa loppet mår vi så klart inte bra av det.
Slow consumption står som en stark symbol för hur vi kan bromsa vårt konsumtionsbeteende genom att hitta en djupare uppskattning och respekt för prylarna, processerna, människorna och miljöerna vi är en del av.
Stephen Edwards – i denna intressanta artikel om slow consumption
Fiffigt nog är det ofta det vi själva inte mår bra av som inte heller är bra för planeten, så genom att satsa på en livsstil och en inställning som känns bra i kroppen lever vi oftast lite mer klimatsmart på samma gång.
9 fördelar med slow consumption
- Vi lär oss skilja på behov och begär. Behov är långsiktiga, begär är (oftast) kortsiktiga och övergående. Det vill säga, de bästa köpen utgår oftast från behov.
- Vi hinner tänka efter. Oavsett om det är ett behov eller ett begär som ligger i grunden, så är det inte fel att stanna upp lite. Fundera över om vi hade köpt samma grej för fem år sen och om vi kommer ha kvar samma grej om fem år, till exempel (min bästa grundregel).
- Vi hinner välja rätt. Genom att bromsa tempot hinner vi göra research, vilket kan leda till att vi kanske fortfarande slår till på samma typ av grej – men ett alternativ som är närproducerat, miljömärkt, återvunnet och/eller begagnat istället. De mest klimatkorkade köpen gör vi för att vi inte hinner tänka efter.
- Vi överkonsumerar inte. Om varje köp innebär att sova på saken kommer vi inte att köpa lika många grejer, eftersom vi kommer att hinna sålla bort de sämsta köpen innan de skett. Och eftersom överkonsumtion är ett av de allra största klimatproblemen är detta en jättebra grej med slow consumption!
- Vi spar pengar. Att stå emot de allra hetsigaste köpimpulserna innebär färre köp totalt, och förstås fler slantar kvar i plånboken som kan användas på ett sätt som vi mår bättre av!
- Vi spar tid. Inte bara för att vi springer i färre butiker, utan också för att varje ny pryl som kommer över våra trösklar kräver tid av oss. De måste organiseras, placeras, hållas hela och rena, flyttas på när de står i vägen, förvaras och så vidare. Det är energikrävande att ha väldigt många saker (jag vet!), det är därför vi ofta mår bra av att rensa. Börja i andra änden – släpp in färre grejer!
- Vi mår bättre. Genom att inte omge oss med felköp och billiga saker av dålig kvalitet som snabbt faller isär är det lättare att hitta ett lugn och känna sig nöjd. Slow consumption är ett sätt att satsa på välmående.
- Vi får längta! Det finns ju en poäng med att inte äta lussebullar varje dag året om – att få längta är rätt så himla ljuvligt! Tänk om vi kunde se poängen med att längta lite oftare, visst skulle tillvaron bli mer härlig då?
- Vi minskar vårt klimatavtryck. Ja, den självklara, stora pucken är ju detta. Och det är viktigt. Men tänk att det finns minst 8 andra skäl som gynnar oss som individer också, så det är win/win!
Translation: We need to apply the idea of slow consumption to our lives.
Jamen just så!!! Ditt kanske bästa inlägg någonsin❤️. Genom att köpa färre prylar blir åtminstone jag dessutom mer rädd om de jag har och behandlar dem mer varsamt. Och de där grejorna som verkligen inhandlats med hjärtat följer med år efter år efter år.
Men precis! Den fördelen listade jag ju inte ens – att vi lär oss att ta bättre hand om det vi har om inte allt är utbytbart i tanken. Tack snälla!