För er som följde vår köksrenovering där vi försökte göra så medvetna val som möjligt kan det vara intressant med en utvärdering, nu när vi levt med våra val i några månader. Vad är vi mest nöjda med? Gjorde vi något misstag?

Alla foton: Ruben Nero för Husligheter
Jag måste först och främst säga att det är en fröjd att laga mat här nu! Bilden ovan visar arbetsdelen av köket, jag står oftast och skär och tillreder ingredienser vid ytan mellan spisen längst bort i bild och diskbänken, och den extra djupa bänkskivan gör att det är lätt att få plats med allt trots att ytan egentligen inte är superstor. Behöver jag ha två ”projekt” i gång samtidigt vänder jag mig helt enkelt om, och gör den ena delen vid köksön till höger i bild istället. Alla arbetsytor har nära till spis, nära till diskho och nära till källsortering, och det är så det måste vara för att köket ska kännas praktiskt planerat. Det har jag lärt mig den hårda vägen – efter att ha levt med motsatsen i sex år …
Så här ser det ut från en annan vinkel. Jag är också glad över att belysningen funkar så bra som den gör nu när kvällarna börjar bli mörkare – sånt är ju svårt att veta säkert när renoveringen sker sommartid. Ljusskenan över diskbänken sprider ljuset bra över hela ytan utan att man själv skymmer ljuset när man jobbar, så vi har ett bra arbetsljus trots att vi valde bort överskåp med inbyggd belysning helt. Pendellamporna över köksön skapar både bra arbetsljus där när jag till exempel bakar med barnen, och är en mysigare belysning att ha tänt när vi inte lagar mat utan bara umgås i köket. All belysning är också dimbar, så att det går att skifta ljusstyrkan efter behov.
När jag visade köket fick jag flera mail och DM:s om handtagen – blir de inte fula snabbt när det är läder? Än så länge kan jag tryggt svara nej på det, de ser nya ut fortfarande trots två barn i huset som drar i dem varje dag. Det KAN dock vara tack vare ett väldigt bra val – en självöppnande och -stängande låda under diskbänken för sopor och källsortering. Vi lärde barnen att öppna lådan med en knuff med knät istället för att dra i handtaget, och det är ju egentligen bara när tallrikar ska kompostskrapas och kladdiga glasspapper ska källsorteras som man själv är kladdig om händerna. SÅ bra funktion, som jag varmt rekommenderar för att förlänga livslängden och utseendet på handtagen. (Sen tycker jag naturligt patinerat läder bara är fint, så jag ser fram emot att se dem åldras med värdighet!)
Väggen med kyl, frys och skafferi är det enda vi inte når enkelt från arbetsytan, och jag var rädd att jag skulle tycka att det var lite omständligt att hela tiden gå runt köksön för att hämta ingredienser. Men det fina med den här lösningen är att jag tänker till mer nu – jag tänker ut alla ingredienser jag behöver, och ställer fram allt på köksön på en gång så att jag lätt når dem när jag behöver. Det gör att jag inte springer och öppnar kylen gång på gång, vilket känns bra ur energisynpunkt. Jag har helt enkelt blivit lite mer välplanerad på kuppen!
Köksön är också smidig när vi har storhandlat, då packar jag upp allt på den och sen ställer jag in allt i respektive kyl och frys i ett svep så jag slipper öppna och stänga dörrarna många gånger. Vi trivs dessutom fantastiskt bra med att äntligen ha ett socialt kök, där vi kan hålla varandra sällskap i matlagningen. Barnen äter gärna både frukost och mellanmål vid köksön istället för vid matbordet, vilket gör att den inte blir en avställningsyta och svämmar över av saker som inte hör dit.
Så för att sammanfatta!
5 bästa sakerna med vårt nya kök
- Planeringen. Allt hamnade rätt utifrån hur köket används, och placeringen av allting är logisk och bidrar till att det är roligt att använda köket. Förvaringen är precis lagom, vi har till och med fortfarande en tom låda!
- Köksön. Plötsligt har köket fått ett nav, ett centrum, där vi både umgås, lagar mat och ”piffar” för att köket ska kännas hemtrevligt att komma in i. Så värt, för att trivas i köket.
- Färgvalen. Ja, det var rätt att välja ljusgrått igen – trots att det var det vårt gamla kök var. Det var ett bra beslut att hålla fast vid det jag trivs med, istället för att känna en plikt att förnya.
- Lättsköttheten. (Okej, det kanske inte är ett ord …) Plötsligt är precis allt enkelt att ta hand om. Kompositskivan tål spill och är superlätt att torka av (mer om den i ett senare inlägg, eftersom många frågat!). Fläkten försvinner ner i bänkskivan och blir inte dammig. De släta skåpluckorna är lätta att torka rena om det runnit något på dem. Vi kommer åt överallt med dammsugaren.
- De Bra Valen. Det känns bra in i märgen att vi valde Svanen-märkt och svenskproducerat. Att renovera är en stor utsläppspost i ens klimatbudget, så jag ville göra bra val för lång tid framöver. Så känns det nu, när jag bor med det jag valde.
Skulle jag ha ändrat något då? Nä, det enda jag klurade över var ju det tomma hörnet, men nu när det över 120 år gamla hörnskåpet är på plats känns rummet komplett. Jag går fortfarande och grunnar på tapet eller ej, men tänker att jag ska vänta minst till våren innan jag fattar beslut eftersom jag vill se hur köket känns under de mörka månaderna först.
Mina bästa köksrenoveringstips
- Låt det ta tid. Lång tid. Lev med det gamla köket i flera år och utvärdera vad som funkar och inte funkar, så att du inte upprepar samma misstag i det nya. Då sliter du dessutom på det gamla lite till. (Och fundera samtidigt om du verkligen måste renovera, eller om det kanske räcker med att måla luckorna till exempel?)
- Behåll de bästa delarna med det förra köket, oavsett om det gäller planering, färg eller materialval. Det du trivs med nu kommer du att trivas med sen.
- Tänk funktion före form. Ett kök används exakt varje dag, flera gånger om dagen, och funkar det inte rent praktiskt spelar det ingen roll om det är snyggt. (Sen är det förstås en bonus att trivas med utseendet också!)
- Tänk själv – men bolla med ett proffs. Även om man är ganska säker på hur man vill ha det är det toppen att få ett proffsöga på planerna för att undvika missar av typen ”för lite avstånd mellan köksö och diskbänk”. Ofta får man också smarta tips som man inte tänkt på själv som gör en bra plan ännu bättre.
- Utgå från dina och din familjs behov, snarare är normer och trender. Äter ni mest takeaway i farten eller lagar ni långkok? Har ni ofta gäster eller gillar ni att baka? Är det småbarn med i bilden? Är ni slarviga eller pedanter?
- Gör research så att dina val är så klimatsmarta som möjligt. Ett nytt kök innebär ett stort klimatavtryck – gör vad du kan för att minska det.
Läs mer: Vår köksrenovering steg-för-steg
”Köket – moodboard och planering”
”Köket – så gick mina tankar kring valet”
Så fint det är och bra tips. Får jag fråga var ni köpt spotlightsen? Med vänlig hälsning,
Självklart, det är en Star 6 från Örsjö. Tack för fina ord!
Hej! Köket är jättesnyggt! Vi ska renovera köket om 1-2 år och mycket tack vare din blogg och liknande har jag bestämt mig för att bara byta ut det som verkligen måste, och spara så mycket som möjligt. En sak som vi dock vill och behöver byta är spisen, inkl fläkt, och jag är jätteintresserad av att höra mer om hur det funkar med nedsänkt istället för tak/väggfläkt! Har ni med utsug eller konflikter? Några tydliga nackdelar? (Även om du låter nöjd totalt sett.) Tack för bra blogg!
Hej Karin, så fint att jag inspirerar dig att inte byta ut allt – precis så hoppades jag att det skulle bli! Vi har kolfilter i vår fläkt, och so far funkar det alldeles utmärkt. Jag har inte upptäckt några nackdelar än, och vi har monterat filtret själva så det var lätt att få det på plats också – vilket är skönt att veta den dag det blir dags att byta det.
Tack snälla för svar! Får man fråga vilket märke/modell ni kört på?
Det är en fläkt från Smeg, denna: https://smegshop.se/bankflakt/1378-kdd90vxne
Hej!
Så nyfiken på måttet på er köks ö, tycker den ser nätt ut samtidigt som ni kan sitta vid den plus förvaring. Tack på förhand!
Hej Catrin, här kommer våra mått:
Bredd 61 cm
Avstånd till högskåp 93 cm
Avstånd till diskbänk 104 cm
Hej,
Vad har ni för mått mellan diskhon och spisen?
Har ritat in 1 meter i vår planering nu och undrar om det är lagom.
Tack på förhand!
Hej!
Bredd 61 cm
Avstånd till högskåp 93 cm
Avstånd till diskbänk 104 cm
Hej! Vilket fint kök! Vad är avstånden mot respektive bänk/skåpsida från Köksön? 🙂
Tack på förhand!
Hej! Tack.
Bredd 61 cm
Avstånd till högskåp 93 cm
Avstånd till diskbänk 104 cm
Hej Maria! Får man fråga om ni tycker att 104 cm räcker som avstånd? Planerar ett kök nu och det står minimum 120 cm överallt, tyvärr har vi inte den platsen så hoppas på att det fungerar med ett lite mindre avstånd med! Tack!
Jadå, det funkar absolut för oss.
Så fint kök! Undrar hur ni upplever handtagen i köket såhär efter några år? Har de hållit sig fina?
Absolut! Lite patina så klart, men det tycker jag bara är fint.
Vilket underbart kök hur långt är det mellan köksön och altandörrarna?