Jag har tidigare lyft ”fast design” (i ett inlägg som du hittar här), och om vi nu definierar det som något dåligt så blir det ju intressant att ställa sig frågan – ”Vad är då bra?”. Vilka inredningsföretag kan man lita på gör ett bra jobb och är hållbara? Vad ska man som konsument utgå från när man försöker avgöra om ett företag arbetar hållbart?
Det finns så klart ganska många svar på den frågan, men jag tänkte lista mina tankar kring vad som är värt att kika närmare på när du står och funderar på att köpa en produkt från ett visst företag.
Affärsmodell

Foto: Maria Soxbo/Husligheter
Vad verkar företaget ha för affärsmodell? ”Fast design”-företag arbetar till exempel med många kollektioner varje år, där i princip hela sortimentet byts ut (inte sällan med hjälp av kraftiga reor) med jämna mellanrum. Den affärsmodellen är upplagd för att du ska lockas att slå till utan större eftertanke, eftersom produkterna bara finns tillgängliga en kort tid. Det går inte heller att arbeta särskilt hållbart kring produktionen, eftersom det är nya produkter som ska tillverkas hela tiden – att påverka produktionen i rätt riktning hinns inte med förrän den produkten ändå försvinner ur sortimentet.
Ett företag som istället tillverkar färre produkter som finns kvar i sortimentet år efter år (och kanske bara uppdateras i färg) tillåter dig att sova på saken och spara ihop till det du vill ha under flera år – att göra ett medvetet köp för livet. En möbel som finns i sortimentet år ut och år in har dessutom bevisat sig klara trendskiften, vilket ger den en vettigare livslängd.
Även prisnivån på produkterna visar hur företaget arbetar. Många, billiga saker som kan spontanshoppas utan eftertanke och förmodligen dras med en hel del tveksamheter i produktionen, eller få, dyrare saker av högre kvalitet, med miljömärkningar och garantier.
En annan sak som visar att affärsmodellen är vinklad mot hållbarhet är om företaget själva erbjuder secondhand-förmedling eller uthyrning av sina produkter, istället för att uppmana dig att ersätta det du har med nytt.
Kommunikation

Foto: Maria Soxbo/Husligheter
Vad berättar företaget om sitt hållbarhetsarbete? Kika på hemsidan, om hållbarhet är tydligt och synligt verkar det vara viktigt för företaget och de är stolta över sitt arbete. Kolla även sociala medier och reklam, hur pratar företaget om sina produkter? Berättar de om sina värderingar, om hållbarhet och om klimatpåverkan, eller pratar de enbart trend, erbjudanden och reor? Att ofta lyfta hållbarhet i den dagliga kommunikationen är viktigare än att ha en enda hållbarhetsrapport per år som ligger på hemsidan.
Här kan det också vara intressant att kika på om företaget själva lyfter sina utmaningar. Få, om ens något, företag klarar idag av att jobba helt perfekt ur klimatsynvinkel, så ett företag som själva berättar om vad de försöker bli bättre på är mer trovärdiga än ett företag som bara klappar sig själv på axeln.
Ett bra sätt att testa ett företag är förstås att ställa frågor via deras sociala kanaler. Svarar de snabbt? Är svaren utförliga och vettiga? Det tyder på att de har ett genuint hållbarhetsarbete och att de arbetar med det på alla nivåer i organisationen. (Av samma skäl är det bra att ställa en fråga till butikspersonalen om företaget har egna butiker. Kan inte de svara på hållbarhetsfrågor har företaget inte sett till att kunskapen förmedlats till alla anställda – det säger också något.)
Transparens

Foto: Maria Soxbo/Husligheter
Det här hänger ihop med kommunikationen förstås. Hur mycket får du veta om respektive produkt utan att fråga? Material, produktionsmetoder, tillverkningsort, spårbarhet, miljömärkningar? Allt sånt är tecken på att företaget själva har koll på läget. Får du inte veta tillräckligt via till exempel produktsidan online – ställ gärna frågor och uppmuntra företaget att redovisa mer!
Ansvar

Foto: Maria Soxbo/Husligheter
Hur jobbar företaget med att ta ansvar för sina produkters miljöpåverkan? Här hamnar allt från vilka material de väljer (återvunna? förnybara? material med låg klimatpåverkan?) till skötselråd för att produkten ska kunna få ett långt liv. Här är det också relevant med garantier, möjlighet för dig som kund att få reparationer utförda och kanske till och med att lämna in produkten för återvinning om den hinner bli uttjänt under din tid som ägare. (Vilket den dock inte borde hinna bli – möbler och inredningsprylar bör ju hålla en livstid utan problem.)
Engagemang

Foto: Maria Soxbo/Husligheter
En bonusgrej i sammanhanget är om företaget själva är med och driver branschen i rätt riktning! Det kan handla om att ta initiativ i stil med branschnätverk, att utmana konkurrenterna att bli mer hållbara eller att utvidga sin service till att också omfatta andra märken än dem själva. Ett företag som är genuina i sitt hållbarhetsarbete är inte rädda att ta täten.