Nyligen var det dags för klimatfrukost igen, och denna gång arrangerade vi en specialversion i Umeå! Vi passade helt enkelt på när vi ändå var i stan för att föreläsa och fira Klimatklubbens ettårsdag (mer om den längre ner), och eftersom vi satt omgivna av fina secondhandfynd i Röda korsets superfina citybutik kändes modetemat ganska självskrivet.

Alla foton: Grymma och urtrevliga Matildas tillvaro !
Vår bok fick bli en tillfällig del av sortimentet. Inte så secondhand (än), men vi hoppas ju att den här högen med nytryckta ex ska bli riktiga vandringspokaler med många, många ägare per bok.
Vi hade så klart en grym frukost också, som presenterades av Anders Samuelsson från Gotthards och Kulturbageriet (som också syns i rutan med jämna mellanrum tack vare Gokväll och Strömsö). Han berättade om kärleken till närproducerat och grönt, men också om den ständiga kampen han för mot matsvinn. Så vår smarriga frukost var så klart svinnsmart som tusan, och jättegod.
Sen drog vi igång, och Emma fick berätta om vårt hektiska år med Klimatklubben. Tänk att det redan gått ett helt år!
Sen tog fantastiska Sophie Gripenberg, som är hållbarhetssamordnare för Röda korset, över mikrofonen och berättade lite om Röda Korsets arbete och hur de jobbar med hållbarhet. Vi fick också lära oss att klimatkrisen faktiskt räknas som en humanitär katastrof numera, och därför blivit en del av Röda Korsets uppdrag. Så viktigt och så sorgligt på samma gång.
Sen var det dags att snacka kläder och mode.
Vi hade en grym panel bestående av (från vänster), vår egen expert på hållbart mode – Johanna Nilsson, Linn Backman Hallberg som studerar på Umeå universitet och skriver examensarbete om cirkularitet och resursmedvetenhet, Sophie och så AnnaLotta Kidman som är butikschef i just den Röda Korset-butiken.
3 saker att med sig från klimatfrukosten om mode
- Svensk secondhand är eftertraktad utomlands – för att kläderna knappt är använda. Inget att vara stolt över, tvärtom. Vi är för dåliga på att faktiskt använda det vi köper!
- Vi är galna överkonsumenter av kläder i Sverige – i snitt köper vi nästan 14 kg nya kläder per år (ett plagg i veckan!). Av dem åker 7,5 kg i soporna (trots att ungefär 60% hade gått att återanvända) och 3,8 kg skänks till loppis. Det sistnämnda låter ju bra, men om vi lägger till att vi bara köper 0,8 kg begagnade kläder per år så blir det tydligt att vi inte konsumerar hållbart alls.
- ”Återvinning” av textilier är inte vad det låter som. Det handlar inte om att bryta ner en tröja till textilfibrer och sen bygga upp en ny tröja, utan tvärtom är det oerhört svårt att skapa ett kretslopp inom textil eftersom vi har så mycket blandmaterial. Istället blir insamlade kläder (till exempel i modebutiker) oftast till kanske fyllningsmassa inom byggbranschen och det vi slänger blir till fjärrvärme. Bättre än ingenting förstås, men bäst att faktiskt bära kläderna eller skänka dem vidare så klart.
Så otroligt roligt att träffa välbekanta instagramprofiler i verkligheten! Och så surt att inte hinna prata med dem alla. Här @hostedbynature, @nina.elisabet och @elfvinggarden.
Hej @stinastils !
Och @froken.frida där ute till höger!
Sen var det fritt fram att gå runt och känna och klämma på sortimentet i butiken. Här @helledayarts.
@soraya.forsberg hittade massor av fint!
Och supertrevliga @piastylist som jag har haft hållbarhetsuppdrag för – så kul att jobba med människor som verkligen vill arbeta hållbart!
Och så morgonens verkliga stjärna – @josefinfint som arbetar på Röda korset och som var spindeln i nätet för att den här frukosten skulle bli av. Tack!
Men vår Umeåvistelse bestod ju inte bara av den här frukosten! Kvällen innan hade vi också minglat med trevliga människor, för då firade vi Klimatklubbens ettårsdag (lite i förskott – den är ju faktiskt idag!) på Väven med författarsamtal, veganska röror och bra musik. Så här!
Så här såg vi ut då, minuterna innan alla gäster kom.
För ett år sen kände jag knappt de här två, och idag har vi jobbat ihop nästan dagligen i ett helt år, skrivit en bok, skapat ett nätverk för klimatengagemang och föreläst, opinionsbildat och skapat kampanjer tillsammans. Är så innerligt glad över den enorma lyckträffen jag fick i den här konstellationen – vi kunde ju faktiskt inte veta att vi skulle kunna jobba så tätt, intensivt och totalt friktionsfritt ihop som vi faktiskt gör. What are the odds, liksom?
Redo för mingel! Vi höll till på fina Väven med utsikt mot älven.
Jag var lite extra glad eftersom mina sommar-”grannar” (well, vi bor en halvmil i från varandra) på Gotland – Umeborna @flexinredning-Annika och P-O – var på plats!
Mi von Ahn spelade – den rösten alltså. Gåshud hela vägen upp i hårfästet. Fantastisk!
Sen tog vi plats på scenen för att bli intervjuade om vår bok och prata klimatengagemang. För örtionde gången den här hösten. Men det är precis lika kul varenda gång.
Även här så många fina på plats – Josefin och AnnaLotta från Röda korset, @monikakichau och @nordic_remake till exempel.
Efter två dygn i Umeå (med övernattning och lite fint häng med kusin och moster dessutom) hann jag också med att föreläsa på biblioteket i Lycksele och på urhärliga Offcoff i Övik, innan jag klev av tåget i Stockholm igen. Så bra vecka! Tack för alla inspirerande samtal och fina möten!
På min dotters förskola finns en byteskrok för kläder och skor. Där kan man lämna och hämta kläder helt gratis! Barn växer ju fort, kläder är dyrt och ”dagiskläder” får ju ändå fläckar, så att köpa/använda nytt känns ju ganska onödigt. Och så är det ju fint att barnen lär sig från ung ålder att kläder inte behöver vara nyköpta 🙂 Kanske nåt för andra förskolor att ta efter?
Verkligen, superbra idé! Och då dessutom en extralåda med kläder för barn som behöver låna när det krisar.