Ni vet klassikern Årets julklapp? Ett fenomen vi alla nog växt upp med, där bland andra spikmattan, bakmaskinen och mössan kammat hem titeln. (Secondhand.se har för övrigt gjort en fantastiskt rolig avdelning, med just gamla ”årets julklappar”!)
Årets julklapp utses av HUI och är en prognosstyrd företeelse baserad på konsumtionstrender, och det låter ju logiskt. Samtidigt blir det märkligt att förstärka våra ohållbara konsumtionsmönster genom att lyfta (och på så vis hylla) någon pryl de flesta av oss inte behöver, bara för att prognosen säger att många verkar ”villhöva” den.
Därför snackade jag, Johanna och Emma ihop oss med Medveten konsumtion, och bestämde oss för att utse en egen julklapp. Årets medvetna julklapp – så klart! En klapp som inte baserar sig på hur vi konsumerar, utan hur vi borde konsumera. En målstyrd julklapp, snarare än en prognosstyrd alltså.
Och det blev: VEGOKOKBOKEN!

Foto: Emma Sundh
För är det något vi vet med säkerhet är det ju att vi svenskar äter alldeles för mycket kött. Vi äter dubbelt så mycket som genomsnittspersonen i världen, faktiskt – trots att vi ju känner till att biffen är en klimatbov på samma sätt som bilen, beachen och börsen (till exempel).
Men jag gillar inte förbud och piskor, jag gillar morötter! Både bokstavligt och bildligt talat. Jag går igång på uppmuntran och pepp, på inspiration och att få veta what’s in it for me? Och precis det kan ju en riktigt bra vegansk eller vegetarisk kokbok bidra med.

Foto: Emma Sundh
Årets medvetna julklapp är alltså vegokokboken! Så här motiverade vi det:
Årets medvetna julklapp ger dig som konsument praktisk klimatkunskap med hög inspirationsgrad. Den är ett välsmakande verktyg för den personliga klimatomställningen, där givaren kan välja ur ett ständigt växande utbud av såväl nytryckta som pre-älskade titlar.
Jag älskar denna julklapp, den är perfekt i så många avseeenden! Den passar studenten, atleten, gourmanden, småbarnsföräldern och de flesta andra likaså. Den hjälper mottagaren att leva mer hållbart, genom just inspiration. Den blir inte daterad, utan kan leva ett långt liv hos mottagaren – och dessutom gå i arv. Den är ett perfekt sätt att nudgea något till ett mer klimatsmart liv. Och det bästa av allt förstås, den kan köpas begagnad!
Vilken är er favorit-vegokokbok? Tipsa gärna, jag vill både ge bort till andra och ge mig själv!
Hugh Fearnley-Whittingstalls vegetariska kokböcker. Gör allt. Älskar allt.
Har skrivit om tre recept som exempel här: http://www.ragazze.se/tag/hugh-fearnley-whittingstall/
Oooh! Spännande, han var ny för mig. Tack för tipset!
Det är han som även skriver för River Cottage som är lite av en instution i det brittiska köket, de här omslagen kan du hålla utkik efter på loppis: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Hugh%20Fearnley-Whittingstall
TACK, det ska jag verkligen göra!
”The new green salad” av Therese Elgqvist har på riktigt revolutionerat vår matlagning. ”Mega vego” av Sara Ask och Lisa Bjärbo är också jättebra, ganska allround och riktar sig särskilt till barnfamiljer (men funkar för alla). ”Hannus jordiga” av Hannu Sarenström är fin, mycket italienskinspirerad och somrig. Just nu har jag ”Käka grönt!” av Julia Tuvesson hemma från bibblan, har inte testlagat något än men det finns mycket jag är sugen på! Känns som en bra bok för den som är ”nybörjare” och vill dra ner sitt köttätande.
Rekommenderar också tidningen Vego! Den har verkligen en otrolig bredd, allt från raw food till husmansvarianter gjorda på köttsubstitut, vardag och fest, mat, bakning och efterrätter.
Tusen tack, så många bra tips ju!
Inget emot vegokokbäcker, men det där med att köttet har en så pass stor klimatpåverkan är en sanning med modifikation. All vego är aboslut inte klimatsmart, finns många nackdelar med soya tillexempel. Inte så svartvitt
Ät gärna med grönt, men välj fortfarande lokalproducerat, ät kött men välj var den kommer ifrån!
Nja, jag håller inte med dig. Den stora majoriteten av forskarna är eniga om att vi måste äta betydligt mer växtbaserat av en rad olika skäl, inte minst för att alla ska bli mätta (då det till exempel krävs fem gånger så mycket mark för att mätta den genomsnittliga svensken än veganen). En hållbar köttkonsumtion ligger på 14 gram per dag, dvs 5 kilo om året, och vi svenskar äter över 50 kilo kött per person och år.
Att kritisera sojan blir också knasigt eftersom den absoluta merparten av all soja som odlas i världen blir mat till djur som vi sedan äter upp, vilket innebär att köttätaren konsumerar merparten av sojaproduktionen. Det är också fodersojan som hotar regnskogen, medan soja som äts av människor främst odlas i bland annat USA och Europa.
Däremot är det förstås skillnad på kött och kött, och det fina är ju att vi kan halvera vår köttkonsumtion i Sverige utan att drabba svenska köttbönder alls eftersom nästan hälften av allt kött som äts här är importerat!
Du har helt rätt, att kritisera sojan rakt över är inte helt rätt, precis som att kritisera köttet rakt över inte är helt rätt. Forskarna är eniga om mer växtbaserat, och det är bra att äta mer grönt, men att ersätta kvalitativ kött med en vete/soja/majsbaserad överprocessad vegoprodukt är inte det bästa för din kropp. Lägg till grönt och plocka bort pastan och riset istället för det gräsbetandet köttet (djuret).
Många färdiga vegoprodukter (även många grönsaker) har rest många varv runt jorden, är det klimatsmart jämfört med den gräsbetande kossan hos grannen? Eller det skjutna råddjuret från jägaren i Småland? Inte att glömma att vi behöver gräsbetande djur för att bibehålla vårt biologiska mångfald. Utan djur kommer våra marker att växa igen av sly och annat otrevligt.
Ät mer grönt, absolut, men tro inte att allt grönt är det bästa för varken dig eller vår jord.
Jag håller förstås med om att den gräsbetande kossan hos grannen eller rådjuret i Småland är bra val om en vill äta kött, och även att gräsbetande djur behövs för den biologiska mångfalden. Men hur många av de svenska köttätarna gör dessa val idag? Närmare 50% av allt kött som konsumeras i Sverige är importerat och har också rest långa sträckor. Och den svenskproducerade halvan är långt ifrån enbart naturbeteskött eller vilt. Så att ersätta importerat kött med växtbaserade proteiner är absolut ett bra val.
Det är toppen att det finns ett antal köttätare som alltid gör det ur klimatsynpunkt perfekta valet, men vi behöver inte en handfull människor som gör allt rätt för att få ordning på klimatet, vi behöver att den stora massan gör lite bättre val generellt. Och då är mer växtbaserat och mindre kött en viktig del. Obs, jag påstår inte att någon måste sluta HELT med kött, jag äter fortfarande själv kött vid enstaka tillfällen (oftast när jag räddar mat från dotterns tallrik), men vi MÅSTE minska köttkonsumtionen i Sverige. Vi ligger idag långt över det globala genomsnittet, som i sig inte är en hållbar nivå.
Att det skulle vara sämre för hälsan att ersätta kött med vego köper jag faktiskt inte alls. Ja, ska man bli vegan behöver man läsa på förstås för att få i sig allt, men det finns mig veterligen inga belägg för att en mer växtbaserad kost skulle vara sämre för hälsan. Vi har ätit betydligt mindre kött i Sverige för bara ett par decennier sedan, och jag har inte sett några artiklar om att vi skulle ha haft sämre hälsa på exempelvis 1990-talet. Livsmedelsverket har till och med slagit fast att det är fullkomligt okej att ge sina barn helt vegansk kost så länge den är väl sammansatt och innehåller allt barnen behöver.